Pink Floyd: Η πραγματική ιστορία πίσω από τον φλεγόμενο επιχειρηματία του άλμπουμ «Wish You Were Here»

Pink Floyd: Η πραγματική ιστορία πίσω από τον φλεγόμενο επιχειρηματία του άλμπουμ «Wish You Were Here» Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του άλμπουμ «Wish You Were Here»
0

Σε λίγους μήνες, το άλμπουμ των Pink Floyd, «Wish You Were Here των Pink Floyd» θα γίνει 50 χρόνων και η ιστορία πίσω από το εμβληματικό του εξώφυλλο, έρχεται ξανά στο προσκήνιο.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Aubrey Powell, ιδρυτικό μέλος της Hipgnosis, δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε πολλά από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα δίσκων των Pink Floyd, περιέγραψε πώς προέκυψε η ιδέα για το εξώφυλλο του Wish You Were Here (1975), με τον διάσημο «φλεγόμενο άνδρα».

«Ο Storm Thorgerson και εγώ είχαμε δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος του artwork για τα άλμπουμ των Pink Floyd, συμπεριλαμβανομένου του Dark Side of the Moon. Μια μέρα μας ζήτησαν να πάμε στα Abbey Road Studios για να ακούσουμε κομμάτια από τον νέο δίσκο του συγκροτήματος. Οι στίχοι αφορούσαν κυρίως την απουσία, και ο τίτλος του άλμπουμ, Wish You Were Here, ήταν μια αναφορά στον Syd Barrett, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το συγκρότημα μερικά χρόνια νωρίτερα λόγω προβλημάτων με το LSD. Έκαναν επίσης μια δήλωση για τα στελέχη των δισκογραφικών εταιρειών που θεωρούσαν τους μουσικούς ως μηχανές παραγωγής χρήματος, απαιτώντας το ένα hit τραγούδι μετά το άλλο - μια απουσία διαφορετικού είδους» είπε στον Guardian, πριν από τέσσερα χρόνια.

«Συζητούσαμε αργά ένα βράδυ με τον φίλο μας George Hardie και συζητούσαμε ιδέες. Ο Storm είπε: "Το Have a Cigar [το τρίτο κομμάτι του άλμπουμ], μιλάει για την δυπροσωπία στη μουσική βιομηχανία. Τι θα λέγατε για μια εικόνα δύο επιχειρηματιών, και ο ένας από αυτούς καίγεται σε μια συμφωνία; Όλοι σκεφτήκαμε ότι η εικόνα ήταν καλή ιδέα και θυμάμαι να λέω στον Storm: "Πώς θα το κάνουμε αυτό;" Απάντησε: "Βάλε φωτιά σε έναν άνθρωπο"».

«Πήγα στο Λος Άντζελες για να βρω έναν κασκαντέρ του Χόλιγουντ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πίσω οικόπεδο της Warner Bros στο Burbank με τον Ronnie Rondell, τον τύπο με τη φωτιά, να σφίγγει το χέρι με έναν άλλο κασκαντέρ, τον Danny Rogers. Εξήγησα στον Ronnie τι χρειαζόμουν και εκείνος είπε: "Είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο να στέκεται ακίνητος στη φωτιά. Κανονικά, τρέχεις και η φωτιά εξαπλώνεται πίσω σου, ή πέφτεις και η φωτιά είναι από επάνω σου, ή μπορείς πάντα να καταλάβεις με τις γωνίες της κάμερας, ότι ο κασκαντέρ είναι πιο κοντά στη φωτιά απ' ό,τι είναι στην πραγματικότητα, αλλά να στέκεσαι ακίνητος...;" Ήταν πολύ διστακτικός, αλλά τελικά συμφώνησε».

«Είχα φτιάξει ένα κοστούμι και μια περούκα που ήταν εμποτισμένα με επιβραδυντικό φλόγας, ο Ronnie ήταν καλυμμένος με αυτό το τζελ και η ομάδα του, του έβαλε φωτιά. Επαναλάβαμε τη διαδικασία 14 φορές, τραβήξαμε το πλάνο, και στη συνέχεια, μια ριπή ανέμου φύσηξε και τύλιξε τη φωτιά γύρω από το πρόσωπό του και τον έκαψε. Ρίχτηκε στο έδαφος και όλη η ομάδα του στοιβάχτηκε πάνω σε κουβέρτες για να τον σβήσουν. Είπε: "Αυτό είναι! Τελείωσα!" Ωστόσο, είχα τραβήξει το πλάνο με επιτυχία σε αυτή την τελευταία λήψη. Ο Ronnie ήταν πολύ ευγενικός, δεδομένου ότι είχε χάσει ένα φρύδι και λίγο από το μουστάκι του, αλλά όσον αφορά τον ίδιο ως επαγγελματία της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ήταν όλα μέσα στη δουλειά μιας ημέρας. Ήξερα ότι είχα πάρει μια ξεχωριστή φωτογραφία. Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να πείσω τον Ronnie να σταθεί ακριβώς όπως ήθελα, αλλά τελικά ήταν πολύ γενναίος και ήταν μια τέλεια σύνθεση. Χρόνια μετά ο Ronnie είπε ότι το μόνο που μετάνιωσε ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τον γνωρίζουν περισσότερο για το εξώφυλλο των άλμπουμ των Pink Floyd παρά για τα διάσημα κόλπα με τη φωτιά που είχε κάνει σε ταινίες όπως το The Towering Inferno».

Πηγή: The Guardian

 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM
Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Πολιτισμός / Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου εναντίον ΚΑΣ για την απόρριψη Λάνθιμου

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δηλώνει τον έντονο προβληματισμό της για την πρόσφατη άρνηση έκδοσης άδειας γυρισμάτων στην Ακρόπολη για την ταινία Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου
LIFO NEWSROOM
Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Ράμι Μάλεκ, ο Βloody Hawk και η Ιζαμπέλ Ιπέρ από αύριο στους κινηματογράφους

To κατασκοπικό θρίλερ «The Amateur» και το ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της εβδομαδιαίας κινηματογραφικής σοδειάς, η οποία αυτή τη φορά διαθέτει και κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 70 χρόνια, 103 εκδηλώσεις με Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Μνουσκίν, Κέντριτζ, Τρίφονοφ και φωνές νέων δημιουργών

Σε αυτήν την επετειακή χρονιά του φεστιβάλ, εκτός από ένα πλούσιο πρόγραμμα, θα δούμε νέες και σημαντικές συμπράξεις -όσα έρχονται στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πειραιώς 260 και τον Λυκαβηττό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ