Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναμίμπια αποφάνθηκε σήμερα κατά δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών που αγωνίζονται για την αναγνώριση των γάμων τους.
Η δικαστής είπε ότι ενώ συμφωνεί με τη θέση των ζευγαριών, αδυνατεί να αλλάξει την κατάσταση.
Η απόφαση επικεντρώθηκε στις υποθέσεις των Daniel Digashu και Johan Potgieter και ενός δεύτερου ζευγαριού, της Anette Seiler-Lilles και της Anita Seiler-Lilles.
Στον Digashu, ένα Νοτιοαφρικανό, και την γερμανικής καταγωγής Anita απορρίφθηκαν αιτήσεις για άδεια εργασίας και μόνιμη διαμονή, αντίστοιχα, με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση ως παντρεμένα ομόφυλα άτομα.
Το νομικό σύστημα της Ναμίμπια δεν αναγνωρίζει τους γάμους ομοφυλόφιλων και ποινικοποιεί τη σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ μη ετεροφυλόφιλων ζευγαριών, αν και ο νόμος σπάνια επιβάλλεται. Και τα δύο ζευγάρια κατοχύρωσαν νομικά τους γάμους τους εκτός της Ναμίμπια, όπου ζουν τώρα μαζί με τους συντρόφους τους.
Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες σε πολλές αφρικανικές χώρες, από την Αλγερία στο βορρά έως το Eswatini στο νότο, ενώ τα ζευγάρια κινδυνεύουν να φυλακιστούν ή να περιφρονηθούν ανοιχτά δημόσια.
Στο δικαστήριο, υποστήριξαν ότι η λέξη «σύζυγος» στον Νόμο για τον Έλεγχο της Μετανάστευσης στη Ναμίμπια πρέπει να περιλαμβάνει άτομα του ίδιου φύλου αλλιώς είναι αντισυνταγματικό.
Η δικαστής Hanelie Prinsloo είπε ότι συμφωνεί μεν με τα επιχειρήματα, αλλά δεσμεύεται από μια προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα με την οποία η Ναμίμπια δεν αναγνωρίζει νομικά τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
«Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να το διορθώσει αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι είναι καιρός το σύνταγμα της Ναμίμπια να αντικατοπτρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
Η Anette Seiler-Lilles είπε ότι ενώ η απόφαση ήταν απογοητευτική, δίνει ωστόσο ελπίδα ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Στην παρούσα φάση εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας έφεσης.
«Μας επηρέασε συναισθηματικά», είπε, προσθέτοντας ότι η ίδια και η Anita, που είναι σύντροφοι για περισσότερα από 20 χρόνια και παντρεμένες για 18, νιώθουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις.
«Από την άλλη πλευρά, συναισθηματικά, ενίσχυσε τη σχέση μας», είπε.
Η υπόθεση σηματοδότησε την τελευταία νομική πρόκληση με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ναμίμπια.
Σε μια ετυμηγορία που χαιρετίστηκε ως μεγάλη νίκη για τα γκέι ζευγάρια στη χώρα, τον Οκτώβριο ο Phillip Luhl και ο σύζυγός του Guillermo Delgado κέρδισαν την υπηκοότητα για τον γιο τους, Yona Luhl-Delgado, που γεννήθηκε από παρένθετη μητέρα στη Νότια Αφρική το 2019.
Το ζευγάρι πάλευε για την υπηκοότητα του Yona και των μικρότερων δίδυμων αδερφών του, στις οποίες αρνήθηκαν τα έγγραφα που απαιτούνται για να εισέλθουν στη Ναμίμπια μετά τη γέννησή τους τον Μάρτιο του 2021, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι ο Luhl πρέπει να αποδείξει γενετική σχέση με τα παιδιά.
Με πληροφορίες του Reuters