Online και δωρεάν το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Online και δωρεάν το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Facebook Twitter
The rumble of the world
0

Το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ επιστρέφει και φέτος, αυτήν τη φορά σε αποκλειστικά online μορφή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Το διαγωνιστικό του τμήμα περιλαμβάνει δεκατρείς ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, τη Βοή του Κόσμου του Πέτρου Σεβαστίκογλου, το REM: Tαχείες Κινήσεις Οφθαλμού του Κάρολου Ζωναρά και το Musa του Νίκου Νικολόπουλου.

Το φετινό αφιέρωμα του φεστιβάλ στον κλασικό κινηματογράφο επιφυλάσσει δυσεύρετα νουάρ διαμαντάκια. «Οι Μοιραίες γυναίκες του φιλμ νουάρ» είναι ο τίτλος, οι femme fatales που λαμβάνουν την πρωτοκαθεδρία είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις ταινίες που το απαρτίζουν και, ίσως με την εξαίρεση των Strange Love of Martha Ivers (1946) και Sudden Fear (1952), περιλαμβάνει επιλογές που θα δουν για πρώτη φορά ακόμα και σκληροπυρηνικοί λάτρεις του είδους.

Το επόμενο αφιέρωμα γίνεται σε έναν από τους (δικαιολογημένα) πιο αγαπημένους Έλληνες δημιουργούς, τον Σταύρο Τσιώλη. Μέσα από ανεκδοτολογικού χαρακτήρα επεισόδια, χωρίς, όμως, ποτέ να εκλαμβάνει τους ήρωές τους ως ανέκδοτο, ο Τσιώλης ανέδειξε την «εθνική μας κωμωδία», καυστικά μεν, πάντα με αγαπητική διάθεση δε. Πέρα από τον Τσιώλη που ξέρουμε, υπάρχει και ο Τσιώλης του Φίνου και υπάρχει και ο ανόθευτα δραματικός Τσιώλης της Τόσο Μακρινής Απουσίας (1985) και του Σχετικά με τον Βασίλη (1986). Οι δύο τελευταίες ταινίες θα προβληθούν μαζί με άλλες τέσσερις, ανάμεσά τους και το all-time favorite Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998).

Στις ειδικές προβολές συναντούμε δύο περιπτώσεις ξένων δημιουργών που επισκέφτηκαν τη χώρα μας για γυρίσματα. Ο Μπίλι Γουάιλντερ ήρθε στην Κέρκυρα μαζί με τον Γουίλιαμ Χόλντεν για τη Fedora (1978) του, ενώ μια δεκαετία νωρίτερα ο Βέρνερ Χέρτζογκ επισκεπτόταν την Κρήτη για τα Σημάδια Ζωής (1968).

Τέλος θα προβληθεί και το Dune (1984), η προβληματική, μα, περιέργως, γοητευτική απόπειρα του Ντέιβιντ Λιντς να μεταφέρει το βιβλίο του Φρανκ Χέρμπερτ στον κινηματογράφο για λογαριασμό του περιβόητου παραγωγού Ντίνο Ντε Λαουρέντις.

Οι προβολές του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν μέσω του CINESQUARE από 27/1 έως 2/2. Αναλυτικά το πρόγραμμα και πληροφορίες για τις ταινίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ panoramafest.org.

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Πολιτισμός / Μουσική για πρώτη φορά στο σπήλαιο Πετραλώνων - Η μοναδική εμπειρία για λίγους θεατές της συναυλίας της ΚΟΘ    

Η συναυλία άνοιξε με τον «Επιτάφιο του Σεικίλου», την αρχαιότερη σωζόμενη μουσική σύνθεση στον κόσμο - Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο στην Ελλάδα
LIFO NEWSROOM
Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM