Τις αδυναμίες στη διαχείριση κρίσεων κατέδειξε η κακοκαιρία Ελπίς, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν πρωτοφανείς εικόνες χάους με εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν, ιδιαίτερα στην Αττική, έχουν πυροδοτήσει έναν κύκλο συζητήσεων στην κυβέρνηση για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εξετάζονται σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.
Σε αρχικό στάδιο παραμένει το σχέδιο για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την κυβέρνηση να έχει ήδη από τον Ιούνιο του 2021 εγκρίνει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αιγίς».
Σήμερα, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απασχολούνται 38 άτομα, ενώ για την πλήρη λειτουργία του απαιτούνται 500, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.
Από τα τέσσερα επίπεδα που προβλέπεται να το συγκροτούν λειτουργεί πλήρως το ένα, το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, που πάντως αποτελεί και το Νο 1 βραχίωνα της Πολιτικής Προστασίας.
Μελλοντικά επίκειται η διεύρυνσή του με ακόμα τρία επίπεδα:
- Διευρυμένο επιχειρησιακό κέντρο με την παρουσία και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας κρίσης, όπως στην περίπτωση του χιονιά εκπροσώπων των αυτοκινητοδρόμων
- Επιστημονικό επίπεδο με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
- Σε ανώτατο επίπεδο προβλέπει τη δημιουργία ενός δωματίου πολέμου, στο οποίο θα παρίστανται υπουργοί και ο Πρωθυπουργός
Με πληροφορίες από ΕΡΤ