Μία Φάροου: ΔΟΕ και χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων συνένοχοι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας

Μία Φάροου: ΔΟΕ και χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων συνένοχοι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Μία Φάροου κατακεραυνώνει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και τους χορηγούς των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, για τη στάση τους απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. 

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια, με άρθρο της στην Washington Post κατηγορεί τόσο τη ΔΟΕ όσο και τους σπόνσορες της διοργάνωσης για «εκκωφαντική σιωπή», η οποία «πιστοποιεί τη συνενοχή στο απόλυτο έγκλημα», τη γενοκτονία. 

Στο άρθρο της, η Φάροου επικρίνει σφοδρά την επιλογή να ανατεθούν στο Πεκίνο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, που ξεκινούν την Παρασκευή, ενώ κάνει εκτενή αναφορά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ στην Κίνα, σε βάρος των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων. 

«Η Κίνα φιλοξένησε τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2008, ενώ μαινόταν μια γενοκτονία στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Το Πεκίνο κάλυπτε αυτή τη γενοκτονία μέσω των δισεκατομμυρίων που πλήρωνε στο Σουδάν για πετρέλαιο. Πολλά από αυτά τα έσοδα από το πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση βομβαρδισμών, την καταστροφή χωριών και τη σφαγής αθώων στο Νταρφούρ», επισημαίνει στο άρθρο της η Φάροου. Η ηθοποιός, που συνεργάζεται με την οργάνωση International Rescue Committee έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο Νταρφούρ και γειτονικές περιοχές, παράλληλα με αποστολές παροχής βοήθειας. 

«Παρότι το πετρέλαιο ήταν ο ισχυρότερος κρίκος των σχέσεων, το Πεκίνο επίσης πούλησε όπλα στο καθεστώς του Χαρτούμ και διατήρησε διπλωματικές σχέσεις ακόμη και όταν το Σουδάν αποκλείστηκε από τη διεθνή κοινότητα», επισημαίνει και υπενθυμίζει ότι πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του 2008 στο Πεκίνο σε άρθρο που είχε γράψει με τον γιο της, Ροναν, καλούσαν την Κίνα να χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή της προκειμένου να πείσει το καθεστώς στο Χαρτούμ να σταματήσει τις δολοφονίες στο Νταρφούρ και να επιτρέψει την είσοδο σε διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. 

«Τώρα, 14 χρόνια αργότερα, το ενθαρρυμένο Πεκίνο ενορχηστρώνει μια γενοκτονία στο δικό του έδαφος. Περίπου 3 εκατομμύρια Ουιγούροι και άλλοι μουσουλμάνοι στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί σε στρατόπεδα. Έως το 2019 περισσότερα από 880.000 παιδιά Ουιγούρων είχαν απομακρυνθεί από τους γονείς τους και είχαν τοποθετηθεί σε κρατικές εγκαταστάσεις. Οι επιζώντες των στρατοπέδων αναφέρουν φρικαλεότητες του χειρότερου είδους», γράφει η ηθοποιός. 

Η Φάροου υπενθυμίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα που περιλαμβάνουν «αυθαίρετες ή παράνομες δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις από την κυβέρνηση, βασανιστήρια από την κυβέρνηση, σκληρές και απειλητικές για τη ζωή συνθήκες φυλάκισης και κράτησης, εξαναγκαστικές στειρώσεις και αμβλώσεις». 

Παράλληλα σημειώνει ότι σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2020 γινόταν αναφορά για τη διάχυτη και παρεμβατική παρακολούθηση στην Κίνα, τους σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων διώξεων σε βάρος δημοσιογράφων, δικηγόρων, συγγραφέων, μπλόγκερ, αντιφρονούντων και των συγγενών τους. Επιπλέον, έκανε αναφορά σε καταναγκαστική εργασία, παιδική εργασία, trafficking και σε σοβαρούς περιορισμούς και καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας. 

«Η αμερικανική κυβέρνηση και άλλες χώρες έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονία αυτές τις φρικαλεότητες. Παρόλα αυτά, η Κίνα ξανά θα απολαύσει την τιμή της φιλοξενίας Ολυμπιακών αγώνων», επισημαίνει η ηθοποιός. 

Οι αθλητές, συνεχίζει, που θα αγωνιστούν στη διοργάνωση έχουν εργαστεί σκληρά για τη συμμετοχή τους. «Αλλά ελπίζω ότι θα βρουν τρόπους να μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους εκείνων που δεν μπορούν», συμπληρώνει. 

Στη συνέχεια, κάτι αναφορά στους μεγάλους χορηγούς των Ολυμπιακών αγώνων, που περιλαμβάνουν τις Airbnb, Alibaba Group, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung, Toyota και Visa. 

«Όπως έχει σημειώσει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλοι, πολλές από αυτές τις πολυεθνικές έχουν εταιρικές πολιτικές που εκφράζουν τη δέσμευσή τους στα εθνικά και διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η σιωπή τους είναι συνενοχή», υπογραμμίζει. 

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί η ΔΟΕ, εν μέσω μιας γενοκτονίας, επέλεξε ξανά την Κίνα για να φιλοξενήσει τους Αγώνες», συνεχίζει και κάνει αναφορά στην υπόθεση της Πενγκ Σουάι, που προκάλεσε διεθνή ανησυχία. 

«Όταν η Κινέζα σταρ του τένις Πενγκ Σουάι εξαφανίστηκε πέρυσι, αφού κατηγόρησε ένα πρώην αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος για σεξουαλική επίθεση, η WTA ανέστειλε όλα τα τουρνουά της στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια και την ευημερία της Πενγκ. 

Όμως η ΔΟΕ, υπό τον Τόμας Μπαχ, έκανε κάτι χειρότερο από το τίποτα. Ένας οργανισμός που ίσως περιμέναμε να υποστηρίζει αθλητές, αντί για αυτό επανέλαβε τον ισχυρισμό του Πεκίνου ότι όλα ήταν καλά, επικαλούμενος βιντεοκλήση με την Πενγκ, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε», επισημαίνει η Μία Φάροου. 

Στο άρθρο της επισημαίνει ότι η ΔΟΕ έχει δεσμευτεί να συμμορφώνεται με τα παγκόσμια αναγνωρισμένα πρότυπα, όπως αυτά που ορίζονται από την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. 

Στην ιστοσελίδα της, σημειώνει η ηθοποιός, η ΔΟΕ αναφέρει ότι «αδιαλείπτως αναγνωρίζει και προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται τόσο στις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη όσο και στον κώδικα δεοντολογίας της ΔΟΕ». 

Όμως, γράφει η Φάροου, το γεγονός ότι ξεκινά μία ακόμη διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο «γελοιοποιεί αυτή τη δήλωση, δεδομένης όχι μόνο της φρίκης στη δυτική Κίνα, αλλά και της φίμωση από το Κομμουνιστικό Κόμμα των υποστηρικτών της δημοκρατίας και τη βάναυση συντριβή των διαδηλωτών, πολιτικών και δημοσιογράφων στο Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ». 

«Η εκκωφαντική σιωπή από τους χορηγούς των Αγώνων και τη ΔΟΕ πιστοποιεί τη συνενοχή στο απόλυτο έγκλημα, τη γενοκτονία», καταλήγει η Μια Φάροου.   


 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM