Από την 4η βιομηχανική επανάσταση στον Πλάτωνα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Μathesis

Από την 4η βιομηχανική επανάσταση στον Πλάτωνα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Μathesis

Τα μαθήματα διδάσκονται από κορυφαίους στο αντικείμενό τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και απευθύνονται σε όλους, με μοναδικά «προαπαιτούμενα» την περιέργεια και την κριτική σκέψη.

ADVERTORIAL

 

Με πάνω από 100.000 μοναδικούς διαδικτυακούς φοιτητές και 53 μαθήματα στο ενεργητικό του, το Mathesis ξεκινάει τον νέο κύκλο του με θέματα από τον χώρο της επιστήμης, της πληροφορικής, της φιλοσοφίας, την ιστορίας και των μαθηματικών. 

 

Στην ενότητα «Τι είναι επιστήμη»  ο Νεκτάριος Ταβερναράκης (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Πανεπιστήμιο Κρήτης) και οι συνεργάτες του θα μιλήσουν για την 4η βιομηχανική επανάσταση και για ένα μέλλον που δύσκολα θα φανταζόμασταν έστω και λίγα χρόνια πριν. Η επέκταση του προσδόκιμου ζωής, η καταπολέμηση του καρκίνου με νανοκρυστάλλους, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ρομπότ, η υπολογιστική όραση και οι νέες επαναστατικές μέθοδοι τροποποίησης του ανθρώπινου DNA είναι μερικές μόνο από τις εξελίξεις της Βιολογίας, της Φυσικής και της Πληροφορικής  που πλέον βρίσκονται στη σφαίρα του εφικτού.

 

Στο μάθημα Eπιστήμη και 4η Βιομηχανική Επανάσταση: Ένα στοίχημα για την ανθρωπότητα, ένα στοίχημα για μας, μετά από μία πρώτη επισκόπηση των αλλαγών που επέρχονται, θα γνωρίσουμε τρεις όψεις του αύριο, τις οποίες παλαιότερα θα περιγράφαμε μόνο ως επιστημονική φαντασία. Αρχικά θα εξετάσουμε την προσπάθεια του ανθρώπου να νικήσει την νόσο και το γήρας. Στη συνέχεια θα δούμε τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν στην Ιατρική -και όχι μόνο- η Φυσική και ιδιαίτερα η Νανοτεχνολογία και έπειτα θα αναλύσουμε σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες μας φέρνει αντιμέτωπους η Τεχνητή Νοημοσύνη. Τέλος, θα συζητήσουμε τα ηθικά διλήμματα και τα νομικά θέματα που προκύπτουν στον γενναίο, νέο κόσμο που ανατέλλει.

 

Από την 4η βιομηχανική επανάσταση στον Πλάτωνα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Μathesis

 

Στις επιστήμες και τις γνώσεις του αύριο εστιάζει και το μάθημα Επιστήμη Δεδομένων και Εφαρμοσμένη Μηχανική Mάθηση με Python (Πάνος Λουρίδας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η Επιστήμη Δεδομένων περιλαμβάνει τις τεχνολογίες και τεχνικές για την ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως το πετρέλαιο του 21ου αιώνα. Η Μηχανική Μάθηση, κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι η μελέτη αλγορίθμων και τεχνικών που βελτιώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο χάρη στην αξιοποίηση δεδομένων. Στο μάθημα θα γνωρίσουμε τα βασικά εργαλεία και αρχές για την αξιοποίηση δεδομένων με τεχνολογίες της Επιστήμης των Δεδομένων και της Μηχανικής Μάθησης όπως αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πραγματικά προβλήματα. Ξεκινώντας από την ανάλυση και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων, θα δούμε στη συνέχεια τρόπους οπτικοποίησής τους, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτά με χρήση στατιστικών μεθόδων και θα συναντήσουμε διάφορες μεθόδους Μηχανικής Μάθησης με ευρύ πεδίο εφαρμογών, φτάνοντας μέχρι τεχνολογίες Βαθιάς Εκμάθησης.

 

Από την 4η βιομηχανική επανάσταση στον Πλάτωνα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Μathesis

 

Ο τρίτος σταθμός των μαθημάτων μάς μεταφέρει από το κοντινό μέλλον στο παρελθόν και σε μία από τις σημαντικότερες όψεις της ιστορίας της αρχαιότητας· της επαφής των διαφορετικών πολιτισμών. Στο μάθημα Έλληνες και Βάρβαροι 1: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές (Ε) με διδάσκοντα τον Κώστα Βλασόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) θα μελετήσουμε πώς οι αυτοκρατορίες, οι αποικίες, οι εκατοντάδες ελληνικές κοινότητες, ο πόλεμος, η θρησκεία, το εμπόριο, η εκμετάλλευση, η περιέργεια και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής έφεραν σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς. Θα γνωρίσουμε διαδικασίες παγκοσμιοποίησης που προκάλεσαν έχθρες αλλά και φιλίες, δημιούργησαν νέες ταυτότητες και μορφές υλικού πολιτισμού, και έδωσαν λαβή για νέα ερωτήματα και απαντήσεις στις αρχαίες κοινωνίες. Στη διάρκεια του μαθήματος θα περιπλανηθούμε από τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία και από την Κριμαία μέχρι το Σουδάν και θα εξετάσουμε τόσο το παράδοξο της υιοθέτησης πολλών όψεων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από άλλες κοινωνίες της αρχαίας Μεσογείου, όσο και τους ιδιόμορφους τρόπους με τους οποίους οι ξένοι πολιτισμοί επηρέασαν τον ελληνικό πολιτισμό με τη σειρά τους.

 

Από την 4η βιομηχανική επανάσταση στον Πλάτωνα: Νέος κύκλος μαθημάτων από το Μathesis

 

Παραμένοντας στον αρχαίο κόσμο, θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο που διαμόρφωσε τους στόχους και τα ιδανικά της φιλοσοφίας. Στο μάθημα Πλάτων (E) ο Βασίλης Κάλφας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) θα εξετάσει τις σχέσεις του Πλάτωνα με την εποχή και το περιβάλλον του,  τη διαμόρφωση της φιλοσοφίας του, το πολιτικό όραμα, τις απόψεις του για τη δημοκρατία και την ιδανική πολιτεία και την σχέση του με το Σωκράτη. Θα συζητήσουμε επίσης τη σύλληψη των Ιδεών και την αλληγορία του Σπηλαίου, τις απόψεις του φιλοσόφου για τον θάνατο και τον έρωτα καθώς και την κριτική που ο ίδιος ο Πλάτωνας επιχειρεί να κάνει στον εαυτό του.

 

Τέλος, για τους φίλους των μαθηματικών, ο Κώστας Νικολάου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Σμήναρχος ε.α.) θα διδάξει Εφαρμογές Διαφορικών Εξισώσεων με τη Mathematica (E)

 

Όλα τα μαθήματα ξεκινούν την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 και οι εγγραφές σε αυτά έχουν ήδη αρχίσει στο mathesis.cup.gr. Tα νέα μαθήματα αυτού του κύκλου έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο [email protected] και στο 2810-391048.

Εκπαίδευση
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon