Μυστήριο παραμένει η υπόθεση θανάτου τριών κοριτσιών στην Πάτρα, σε διάστημα 33 μηνών, καθώς από την κλινική εικόνα που παρουσίαζαν στην τελευταία περίοδο της ζωής τους, εμφανίζονταν υγιέστατα.
Η δασκάλα της 9χρονης Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο ανέφερε πως «ήταν ένα υγιέστατο παιδάκι, χαρούμενο, ζωηρό και συμμετείχε στα πάντα, ήταν πανέξυπνο παιδί».
«Όταν έφυγε η Μαλένα, κράτησαν το παιδί δύο μέρες και μετά συμφώνησα ότι έπρεπε να γυρίσει στο περιβάλλον του σχολείου. Ήταν κάπως στεναχωρημένο τον πρώτο καιρό, ήθελε να είναι κοντά μου, της κρατούσα το χέρι και μου έλεγε ότι η Μαλένα είναι ένα αγγελάκι στον ουρανό και μας βλέπει από εκεί ψηλά», σημείωσε η δασκάλα της Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο.
Όπως λέει, όταν πληροφορήθηκε την απώλεια της 9χρονης Τζωρτζίνας, «έπαθα σοκ έμαθα ότι το παιδάκι έχει πρόβλημα δεν φαινόταν να έχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν ένα παιδάκι μέσα στη ζωντάνια, ήταν δεμένη και με τους δύο γονείς της», κατέληξε.
Θα καταθέσουν τουλάχιστον 25 γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσουν στις αρχές τουλάχιστον 25 γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες, ώστε να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών.
Αν και δεν αντιμετώπιζαν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας, ο αιφνίδιος θάνατος των παιδιών σε διάστημα περίπου 33 μηνών αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης του Τμήματος Ανθρωποκτονιών.
«Σύνδρομο Μίνχαουζεν δι' αντιπροσώπου»
Μιλώντας στο Mega, η μητέρα τους δήλωσε πως συναινεί στην υποβολή της σε ψυχιατρική εκτίμηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από «σύνδρομο Μίνχαουζεν δια αντιπροσώπου», ψυχική διαταραχή όπου o φροντιστής προκαλεί συμπτώματα σοβαρής ασθένειας σε ένα εξαρτημένο από εκείνον άτομο, παιδί ή ηλικιωμένο.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με το σύνδρομο συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.
Ο φροντιστής με MSBP μπορεί:
1. Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.
2. Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.
3. Να βλάπτει σωματικά το παιδί, για να δημιουργήσει συμπτώματα.
Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να υποβάλλονται επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή. Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να βιώνουν σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα εφ’ όρου ζωής και να νοσούν από σύνδρομο Μινχάουζεν και ως ενήλικες, διαταραχή κατά την οποία το άτομο προκαλεί ή αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.