Η διστακτική στάση της Κίνας απέναντι στη ρωσική εισβολή

Η διαστακτική στάση της Κίνας απέναντι στη ρωσική εισβολή Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι αγνοούν τις "εύλογες" ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και ότι αθετούν συνεχώς τις δεσμεύσεις τους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Παρασκευής με τον ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κείμενο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Σι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να ξεκινήσει "διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου" με την Ουκρανία, ανέφερε το κείμενο, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Β. Λαβρόφ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι η Μόσχα δεν θα διαπραγματευτεί μέχρι η Ουκρανία να σταματήσει να αντιστέκεται στη στρατιωτική προέλαση της Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επέμβει για να βοηθήσουν τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές να καταλάβουν περισσότερα εδάφη από την Πέμπτη, ο κ. Σι είπε ότι η κατάσταση έχει " αλλάξει ραγδαία". Επανέλαβε την προηγούμενη θέση της Κίνας ότι είναι σημαντικό να γίνονται σεβαστές οι "νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια" καθώς και η "κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα" όλων των χωρών.

Καθώς ο κ. Σι και ο κ. Πούτιν έχουν σφυρηλατήσει μια στενότερη σχέση, σε αντίθεση με αυτό που θεωρούν ως μια παγκόσμια τάξη που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, η Κίνα αγωνίστηκε να βρει μια ισορροπία στην κρίση της Ουκρανίας μεταξύ της υποστήριξης της Ρωσίας και της διατήρησης της μακροχρόνιας αρχής της για την προστασία της κυριαρχίας των επιμέρους εθνών.

Το Πεκίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο κ. Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για να "διαφυλάξει σταθερά το διεθνές σύστημα με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του και μια διεθνή τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο".

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ