Στην έκτη ημέρα του βρίσκεται ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, με κονβόι τανκς και τεθωρακισμένων να πλησιάζουν ολοένα και εγγύτερα στην ουκρανική πρωτεύουσα και τις μάχες να εντείνονται στα πεδία.
Σήμερα το πρωί, ρωσικές ρουκέτες έπληξαν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, άλλοι 70 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση του ρωσικού πυροβολικού κατά στρατιωτικής βάσης στην Οκτίρχα, μια πόλη μεταξύ Χαρκόβου και Κιέβου.
Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, οι Ρώσοι χτύπησαν και τον πύργο τηλεπικοινωνιών-τηλεόρασης της ουκρανικής πρωτεύουσας, με τα τηλεοπτικά κανάλια να σταματούν να εκπέμπουν.
— Anastasia Magazova (@anastasia_maga) March 1, 2022
Εξάλλου, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σήμερα πως η πόλη του, στα νότια της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα, είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.
And this is the road between Bucha and Irpin.
— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 27, 2022
Part of my usual bike route in the Kyiv region.
Today it is a Russian Death Valley. pic.twitter.com/qR79LZOcJM
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.
Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν χθες, Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μία στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.
Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, σε ένα συναισθηματικά φορτισμένων μήνυμά του που μεταδόθηκε ζωντανά από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Σαρλ Μισέλ να επιβεβαιώνει πως το αίτημα θα εξεταστεί προσεκτικά.
Κυρώσεις
Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο Πούτιν θέλει να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας, αντικαθιστώντας τη με μία τής δικής του επιρροής. Δηλώσεις τού Ρώσου προέδρου δε, ήγειραν φόβους για το ότι η επίθεση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο, μετά από ατύχημα ή ηθελημένα.
Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει ήδη κυρώσεις σε τράπεζες, νομικά και φυσικά πρόσωπα, έχουν «παγώσει» τα επενδυτικά αγαθά της Κεντρικής Τράπεζας και αποκλείσει τα οικονομικά ιδρύματα από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Προσώρας, παραμένει ανοιχτή η στρόφιγγα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η Ρωσία αναμένεται να επιχειρήσει να περιορίσει το εύρος των επιπτώσεων από τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της, βασιζόμενη στην πώληση ενέργειας και στα αποθέματα χρυσού και κινεζικών γουάν.
Πρόσφυγες
Άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, με τον συνολικό αριθμό των Ουκρανών προσφύγων να ανέρχεται στις 677.000.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με "εκθετικό" ρυθμό.
«Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά (...) Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη».
Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία -εκ των οποίων «ένας μη αμελητέος αριθμός» έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.
«Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία», είπε.
Διεθνείς αγορές
Στον απόηχο των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας κινούνται πλέον αποκλειστικά οι διεθνείς αγορές τις τελευταίες ημέρες.
Το ρούβλι έχει υποστεί ισχυρό σοκ λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και, παρά τη μερική ανάκαμψή του, η αξία του κατρακύλησε τις περασμένες ημέρες σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό.
Το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμενε και σήμερα κλειστό ύστερα από απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. «Θα ανοίξει όταν οι Ρώσοι θα έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που ετοιμάζεται να πλήξει τις ρωσικές μετοχές», εκτίμησε αναλύτρια της τράπεζας Swissquote.
Ταυτόχρονα ο πόλεμος ανατροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς μετά την εισβολή των Ρώσων οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% (Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου διατηρείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι).
Με πληροφορίες από ΑΡ/Guardian