Η Αριάν Μνουσκίν πιστεύει ότι δεν υπάρχει αληθινή αλληλεγγύη χωρίς να αποδεχτείς θυσίες

Η Αριάν Μνουσκίν πιστεύει ότι δεν υπάρχει αληθινή αλληλεγγύη χωρίς να αποδεχτείς θυσιές Facebook Twitter
Η Αριάν Μνουσκίν
0

Η Αριάν Μνουσκίν, η 82χρονη σκηνοθέτιδα και διευθύντρια του «θεάτρου του Ήλιου» καλεί τους ηγέτες μας να επιβάλουν συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουμε περισσότερα για φυσικό αέριο, ψωμί, βενζίνη.

Στην τοποθέτησή της στο Télérama, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, τονίζει ότι τα μέτρα δεν είναι δυνατόν να συντρίψουν την Ρώσικη οικονομία χωρίς να επηρεάσουν τις οικονομίες της Δύσης και χωρίς να μας ζητηθεί καμία θυσία που πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε. Γράφει στο κείμενό της ανάμεσα σε άλλα:

«Ζητούν από εμάς τους καλλιτέχνες να διαδηλώσουμε τη συμπαράσταση μας προς τους Ουκρανούς καλλιτέχνες που βομβαρδίζονται και στους Ρώσους καλλιτέχνες, που δεν μπορούν να διαδηλώσουν, γιατί κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για προδοσία και να βρεθούν στις παρανοϊκές φυλακές ενός πανίσχυρου γκάνγκστερ.

Πρέπει να υπογράψουμε διαμαρτυρίες και να κατεβούμε σε διαδηλώσεις με πανό που θα καλούν τους ηγέτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν αυστηρά μέτρα που σε λίγους μήνες θα συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, δίχως όμως να θιγεί η δική μας. Χωρίς να μας ζητηθεί καμιά θυσία. Ούτε στη βενζίνη, ούτε στο ψωμί, ούτε στο αέριο. Με δυο λόγια η συμπαράσταση που μας ζητάνε είναι σκέτος αέρας.

Ας μην πεθάνουμε για το Κίεβο, αλλά μπορούμε τουλάχιστον εμείς οι καλλιτέχνες να δεχτούμε να παγώσει ο πισινός μας; Θα δεχτούμε στα θέατρα μας να μοιράσουμε κουβέρτες στο κοινό, και να μη θερμαίνεται η αίθουσα; Και για να απαλλάξουμε από τις θυσίες τους φτωχότερους, που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους ή τα αγροτικά μηχανήματα για να μας ταΐσουν, μπορούμε να δεχτούμε κουπόνια στη βενζίνη σε μια τιμή λογική; Και για τις βόλτες και τα νωχελικά μας ταξίδια θα δεχτούμε να πληρώσουμε το λίτρο της βενζίνης στη τιμή ενός καλού κρασιού Μπορντό; Ή, θα δεχτούμε να μη χρησιμοποιούμε καθόλου τα αυτοκίνητα μας; Το ίδιο για το ψωμί, τα μακαρόνια κλπ. Θα χρειαστούν καινούργιες διαφορετικές τιμές παντού, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες.

Αυτό θα είναι, μια μορφή αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς καλλιτέχνες. Η αλληλεγγύη ξεκινά εδώ, ανάμεσά μας μας. Περί αυτού πρόκειται. Είναι ένας καινούργιος πόλεμος. Οι δημοκρατίες συγκρατούν τα όπλα τους. Οι εχθροί της δημοκρατίας εξαπολύουν τα δικά τους. Χρειάζονται καινούργια όπλα. Όπως τα παλιά, κοστίζουν πολύ ακριβά. Θα χρειαστεί να τα πληρώσουμε ή να σωπάσουμε.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM