Έρευνα: 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί bullying ως παιδιά και έφηβοι

Παιδί με τσάντα στο σχολείο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Έξι στους δέκα Έλληνες έχουν δεχθεί προσωπικά bullying στην παιδική/εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της Focus Bari.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης για την έναρξη ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.

Στην έρευνα, που διενήργησε αφιλοκερδώς η εταιρεία Focus Bari, είχε δείγμα 1.000 ατόμων 16-64 ετών σχετικά με τις απόψεις και τις εμπειρίες του ελληνικού κοινού πάνω στο φαινόμενο του εκφοβισμού στις νεαρές ηλικίες.

Σύμφωνα με την έρευνα: 

  • 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους
  • Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν 
  • Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)
  • Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού
  • Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

Γιαννόπουλος: Η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε παιδιά έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε την Εκστρατεία και τις Δράσεις που θα υλοποιηθούν και δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μία τεράστια προσπάθεια θέλοντας να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν αυτή τη στιγμή τα προβλήματα μέσα στη σχολική κοινότητα, αλλά και αυτά εκτός σχολείου που επεκτείνονται μέσα στις γειτονιές. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού. Τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών».

«Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στόχος αυτής της πανελλαδικής εκστρατείας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε σας θέλουμε όλους συνειδητά κοντά μας», πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM