Οζίλ: Άδοξο τέλος σε έναν ποδοσφαιρικό μύθο

Οζίλ: Άδοξο τέλος σε έναν ποδοσφαιρικό μύθο Facebook Twitter
0

Μία λιτή ανακοίνωση δύο σειρών από τη Φενέρμπαχτσε, τον ιστορικό σύλλογο της Κωνσταντινούπολης, ενημερώνει ότι ο Μεσούτ Οζίλ «δεν υπολογίζεται στην επαγγελματική ομάδα» και θα προπονείται στα βοηθητικά γήπεδα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Οι οπαδοί δεν πιστεύουν αυτά που ακούν. Σε ηλικία μόλις 33 ετών ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2014, ο μπαλαδόρος που αποθεώθηκε ως Μεσίας όταν ήρθε στην Τουρκία για να κερδίσει τίτλους, «προπονείται με τις μπουλντόζες».

Δεν έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τότε που ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε έστελνε ιδιωτικό αεροσκάφος στο Λονδίνο, για να φέρει τον Οζίλ στην Κωνσταντινούπολη από την Άρσεναλ, με ηγεμονικό συμβόλαιο. Οπαδοί που έχουν χρόνια να δουν τίτλο έγραφαν ποιήματα και τραγουδούσαν ύμνους για τον νέο ηγέτη της Φενέρ, που ήταν από τους στυλοβάτες της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ του 2014. Μέχρι και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον καλωσόριζε στην «πατρίδα».

Γεννημένος στο Γκελζενκίρχεν της Γερμανίας από Tούρκους γονείς, ο Οζίλ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα της γενιάς του και συνήθως η καριέρα του πήγαινε από το καλό στο καλύτερο: από τη Σάλκε στη Βέρντερ Βρέμης, από εκεί στη Ρεάλ Μαδρίτης και στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Γερμανίας. Ακολούθησε η Άρσεναλ για επτά χρόνια. Και τώρα, ξαφνικά, στις «μπουλντόζες».

«Απεργία» για τα δεδουλευμένα;

Στην πραγματικότητα, η πρώτη χρονιά στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τόσο απογοητευτική για τον Μεσούτ Οζίλ. Σε 25 παιχνίδια σημείωσε εννέα γκολ και έδωσε δύο «ασίστ» για γκολ. Όμως οι οπαδοί και η διοίκηση περίμεναν περισσότερα. Ήθελαν τουλάχιστον έναν τίτλο, αν όχι και διάκριση στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Φενέρ τελείωσε γρήγορα και σε αυτό συνέβαλε η εμβληματική νίκη του Ολυμπιακού με 3-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη για το Europa League, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όσο για το πρωτάθλημα, η Φενέρμπαχτσε έχει μείνει στην τρίτη θέση, με διαφορά 17 βαθμών από την πρωτοπόρο Τράμπζονσπορ. Σε πολλά παιχνίδια ο πρώην άσσος της Ρεάλ και της Άρσεναλ δεν κατάφερε να βοηθήσει, γιατί ήταν τραυματίας. Ή μήπως όχι;

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονταν φήμες ότι οι συχνοί τραυματισμοί του Οζίλ οφείλονται στην εξίσου συχνή καθυστέρηση της διοίκησης να καταβάλει τα δεδουλευμένα. Η Φενέρμπαχτσε το διέψευσε, απαίτησε μάλιστα από δημοσιογράφο της εφημερίδας Sabah, που ανακίνησε το θέμα, να ζητήσει συγγνώμη. Λίγο πριν πάντως ο πρόεδρος της Φενέρ νουθετούσε δημοσίως τον Οζίλ «να αφήσει τις μπίζνες και να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο». Στο μεταξύ είχε απολυθεί ο πορτογάλος προπονητής Βίτορ Περέιρα, που δεν υπολόγιζε τον Οζίλ, αλλά ούτε και ο διάδοχός του Ισμαήλ Καρτάλ εγγυάται θέση στην εντεκάδα. Κι έτσι φτάνουμε στο τελευταίο ντέρμπι με την Κόνιασπορ, με τον Οζίλ να αντικαθίσταται στο ημίχρονο και να κάνει φασαρία στα αποδυτήρια.

Οζίλ: Άδοξο τέλος σε έναν ποδοσφαιρικό μύθο Facebook Twitter

Δημιουργικός, αλλά όχι ηγέτης

Στο Focus Online ο αθλητικογράφος Φατίχ Ντεμιρελί επιχειρεί να εξηγήσει την αντιφατική αυτή προσωπικότητα. Υποστηρίζει ότι ο Μεσούτ Οζίλ «ποτέ δεν ήταν ηγετική μορφή. Ήταν απλώς ένας ατομικιστής, ο οποίος μπορούσε να ξεδιπλώσει την ποδοσφαιρική του ιδιοφυία σε ένα καλοδουλεμένο σύνολο». Ένα τέτοιο σύνολο ήταν αναμφισβήτητα η Εθνική Γερμανίας το 2014 ή και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, με ποδοσφαιριστές όπως ο τουρκικής καταγωγής Οζίλ ή ο τυνησιακής καταγωγής Κεντίρα να προσφέρουν στη Νατσιονάλμανσαφτ μοναδικές στιγμές ποδοσφαιρικής έμπνευσης.

Αλλά και εκεί ο Οζίλ δεν απέφυγε τις παρεξηγήσεις. Λίγο πριν το Μουντιάλ του 2018 η φωτογραφία του με τον Ταγίπ Ερντογάν, σε μία εποχή έντασης των γερμανο-τουρκικών σχέσεων, βάρυνε το κλίμα στα αποδυτήρια. Μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της Γερμανίας κάποιοι έσπευσαν μάλιστα να αποδώσουν μερίδιο της ευθύνης στον Μεσούτ Οζίλ - μάλλον άδικα, γιατί, όπως και να χει, ακόμη και μία φωτογραφία με τον Ερντογάν δεν είναι λόγος να χάνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια από τη Νότια Κορέα.

Πηγή: Deutsche Welle

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM