Υπόθεση νεκρών παιδιών - Το χρονικό των θανάτων και της σύλληψης

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Το χρονικό - Γιατί και πώς η αστυνομία συνέλαβε τη μητέρα Facebook Twitter
0

Σιωπηλή παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ η μητέρα των τριών νεκρών κοριτσιών από την Πάτρα, Ρούλα Πισπιρίγκου, που συνελήφθη, μετά από έρευνες μηνών, για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης κόρης του ζευγαριού, Τζωρτζίνας.

Αξιωματικοί της διεύθυνσης ασφαλείας μετέφεραν χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής την 33χρονη μητέρα των κοριτσιών που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, πέθαναν το ένα μετά το άλλο αιφνιδίως.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές το απόγευμα της Τετάρτης, που έγινε γνωστό πως στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας (η οποία πέθανε τελευταία, στις 29 Ιανουαρίου του 2022), βρέθηκε η τοξική ουσία κεταμίνη. Η Νο1 ύποπτη, οδηγήθηκε στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και «σφράγισε» τα χείλια της, αποφεύγοντας να απαντήσει έστω και σε μία από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που της έθεταν οι αστυνομικοί, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Δεν σκότωσα εγώ το παιδί μου, είμαι αθώα», είναι το μόνο που φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Δεν χορήγησαν οι γιατροί την κεταμίνη - Οι καταθέσεις «κλειδιά»

Η γυναίκα τέθηκε υπό κράτηση για τον θάνατο της 9χρονης, λίγη ώρα αφότου διέρρευσε και στα ΜΜΕ μία κρίσιμη πληροφορία για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έδειξαν ότι στη μικρή είχε χορηγηθεί η ουσία κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα, ενώ το παιδί βρισκόταν στο νοσοκομείο και χωρίς η ουσία να περιλαμβάνεται στα περίπου πέντε μυοχαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά σκευάσματα που χορηγούνταν στο κορίτσι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις γιατρών της Τζωρτζίνας, που ξεκαθαρίζουν πως ουδέποτε χορήγησαν κεταμίνη στο νοσηλευόμενο παιδί, καθώς η κατάσταση της υγείας της 9χρονης δεν δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση τη χορήγηση αυτής της ψυχοδραστικής ουσίας που χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επιφέρει μέσα σε λίγα λεπτά τον θάνατο. 

Σύμφωνα όμως με τις καταθέσεις των γιατρών, έως και τριάντα λεπτά πριν από τον θάνατο της 9χρονης, στο δωμάτιο βρίσκονταν μόνο η μητέρα και η Τζωρτζίνα. Δείγματα ιστών έχουν διατηρηθεί και από τα άλλα δύο παιδιά, και θα εξεταστούν ξανά, σύντομα. 

Η μητέρα έδινε μία ακόμα συνέντευξη

Η Ρούλα Πισπιρίγκου έδινε συνέντευξη σε τοπικό site, όταν την πλησίασαν οι αστυνομικοί. Της χτύπησαν την πόρτα και την ενημέρωσαν πως η εισαγγελία ζήτησε διευκρινίσεις για την υπόθεση της Τζωρτζίνας και για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να τους ακολουθήσει. Τότε εκείνη φέρεται να τους είπε: «Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω μαζί σας, είναι σωστό να έρθω μαζί σας για διευκρινίσεις».

Η διευθύντρια σύνταξης του thebest.gr μιλούσε εκείνη την ώρα μέσω μηνυμάτων με τη μητέρα, όταν ξαφνικά η Ρούλα Πισπιρίγκου σταμάτησε να απαντά και 20 λεπτά αργότερα έγινε γνωστή η προσαγωγή και η σύλληψή της. 

«Έλα ντε, δεν έχουμε ιδέα» απάντησε στο ερώτημα τι συνέβη και βρέθηκε αυτή η ουσία στην Τζωρτζίνα», είχε πει στη δημοσιογράφο για τις πληροφορίες. «Επίσης επιμένει (ο δημοσιογράφος) ότι έπαιρνε το παιδί μόνο χαλαρωτικά και αντιεπιληπτικά ενώ έπαιρνε και ναρκωτικά, ηρεμιστικά η Τζωρτζίνα. Όπως επίσης και κανείς δεν έχει πει ότι του παιδιού του έδωσαν στο Παίδων πολλές δόσεις βαρβιτουρικού για να ηρεμήσει από τα επεισόδια. Αυτό δεν το λέει κανείς. Και μ΄ εκνευρίζουν και αυτό το βαρβιτουρικό το πρόσθεσαν εκεί, εγώ δεν έχω ανάμειξη σε αυτό» ισχυρίστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου στο τοπικό Μέσο. «Τώρα έχει γίνει χαμός. Το τηλέφωνο  δεν σταματάει. Άντε πάλι να λένε τα δηλητηρίασες. Απλά προκαλείται ένας χαμός τώρα» δήλωσε στην δημοσιογράφο.

Η πρώτη αντίδραση του συζύγου

Όταν έγινε γνωστή η ποινική δίωξη σε βάρος της μητέρας, ο Μάνος Δασκαλάκης απάντησε σε δημοσιογράφο πως δεν του έχει ζητηθεί από τις αρχές να μεταβεί στην Αθήνα. 

Το χρονικό των θανάτων των τριών κοριτσιών

Τον Απρίλιο του 2019, η Μαλένα ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας που πέθανε αιφνιδίως, σε ηλικία 3,5 ετών, στο νοσοκομείο Ελπίδα. Ο θάνατός της, που είχε συμβεί στο νοσοκομείο, είχε αρχικά αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Τον Μάρτιο του 2021, η μόλις 6 μηνών Ίριδα, που κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με την οικογένεια να επικαλείται εκ γενετής αγενεσία φλεβόκομβου, κάτι που όμως στη συνέχεια διαψεύστηκε από γιατρούς.

Τον Απρίλιο του 2021 η Τζωρτζίνα εισάγεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, με τη μητέρα να ισχυρίζεται πως το παιδί της είχε εκδηλώσει σπασμούς, κάτι που οι γιατροί αδυνατούν να διαπιστώσουν. Στις 11 Απριλίου παθαίνει ανακοπή κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, γεγονός που της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη. Γιατροί και νοσηλευτές μεταφέρουν πως η μητέρα άργησε να ειδοποιήσει τους γιατρούς. Στις 29 Ιανουαρίου 2022, το παιδί καταλήγει σε ηλικία 9 ετών στο νοσοκομείο Παίδων. 

Η ανάρτησή της μητέρας

Λίγες ώρες μετά την κηδεία του τρίτου παιδιού,  η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια! Ήσουν το στήριγμα μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε εγώ είμαι εδώ παλεύω! Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Στις 9 Φεβρουαρίου 2022, η εισαγγελία Πατρών παρήγγειλε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα.



Τρεις εβδομάδες προσπαθούσαν να «δέσουν» την υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεταμίνη ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας πριν απο τρεις εβδομάδες. Η ουσία ανιχνεύθηκε στο Εργαστήριο Αθηνών και η ποσοτική εκτίμηση έγινε στο Εργαστήριο Τοξικολογιας της Θεσσαλονίκης έγινε η ποσοτική εκτίμηση. Ιατρικά, ανάλογα με τη δόση η ουσία μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση, τοξική ή και θανατηφόρα.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η ουσία χορηγήθηκε στο παιδί είτε ενδοφλέβια, είτε ενδομυικά, είτε μέσω της ρινικής οδού. 

Ντόπιοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τη σύλληψη της μητέρας, αρκετά άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της οικογένειας κι αρχικά προκλήθηκε ένταση. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν έξω από την οικία για την αποτροπή επεισοδίων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντός της οικίας της της συλληφθείσας βρίσκονται άτομα του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κατερινόπουλος: Θα ομολογήσει

«Ύστερα από 10 ώρες ανάκρισης θα ομολογήσει και για τα άλλα δύο παιδιά» είπε ο επίτιμος πρόεδρος Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κατερινόπουλος, για τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Το πιο πιθανό είναι να αρνηθεί αλλά από ότι μπορώ να εκτιμήσω αν αυτή εξεταστεί 8 - 10 ώρες όχι μόνο θα ομολογήσει το πού βρήκε την κεταμίνη αλλά και πώς θανάτωσε και τα άλλα δύο παιδιά γιατί είμαι πεπεισμένος πλέον ότι και τα άλλα δύο παιδιά έφυγαν από τα χέρια της», δήλωσε και πρόσθεσε: «Φτάσαμε στην αρχή του τέλους της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία αλλά μόνο για την Τζωρτζίνα, έχουμε και τα άλλα δύο παιδιά τα οποία ''έφυγαν'' από τα χέρια της μητέρας τους».

Σήμερα στην ανακρίτρια

Σήμερα, Πέμπτη, η 33χρονη αναμένεται να οδηγηθεί στην Ανακρίτρια. Βάσει νόμου, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος της από την Ανακρίτρια, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Εισαγγελίας, η μητέρα έχει δικαίωμα να απολογηθεί εντός πέντε ημερών από την εκτέλεση του εντάλματος, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική της μεταχείριση.

Για κατάθεση θεωρείται βέβαιο πως θα κληθούν τόσο ο σύζυγος, Μάνος Δασκαλάκης, όσο και η αδελφή της μητέρας που βρισκόταν μαζί της στο σπίτι την ημέρα του θανάτου της Ίριδας, μέσα στο παιδικό δωμάτιο που κοιμόταν με την Τζωρτζίνα. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ