ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κεταμίνη: Ποια είναι η ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα- Καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ εξηγεί

Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα- Καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ εξηγεί Facebook Twitter
0

Η Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, που εντόπισε την κεταμίνη στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, εξηγεί τι ακριβώς είναι η ουσία και πώς ο εντοπισμός της οδήγησε στη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Μας ζητήθηκε στα δείγματα του παιδιού να γίνει ποσοστικοποίηση και επιβεβαίωση των ευρημάτων που είχαν εντοπιστεί στην Αθήνα» δήλωσε στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως οι ερευνητές του εργαστηρίου προχώρησαν και σε έναν ακόμη έλεγχο για ουσίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον πρώτο έλεγχο.

«Συνήθως όταν διερευνά κάποιος ένα τέτοιο περιστατικό με θάνατο ή ιατρική επιπλοκή ξεκινάει με το επιβεβαιώσει αν δόθηκαν τα φάρμακα, τα οποία το ιατρικό ιστορικό ενημερώνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και το αν δόθηκαν στις κατάλληλες δοσολογίες ή αν προέκυψε κάτι άλλο που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο ασθενή ή θανόντα. Αναλόγως του ιστορικού μπορεί να γίνουν και επιπλέον αναλύσεις», ανέφερε.

Κλειδί για τις άλλες δύο υποθέσεις η φύλαξη των δειγμάτων


Αναφορικά με την Ίριδα και τη Μαλένα, τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα, η Χρυσάνθη Σαρδέλη απάντησε για το τι μπορεί να διερευνηθεί μετά από τόσο καιρό.

«Αν υπάρχουν δείγματα ούρων ή αίματος σε κάποιο νοσοκομείο, αυτά μπορούν να αναλυθούν και αργότερα. Σε πολλά νοσοκομεία κρατούνται δείγματα για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό που υπάρχει στα άλλα παιδάκια είναι ιστολογικά δείγματα, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε φορμόλη. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων στην Ελλάδα αυτή η διερεύνηση», σημείωσε.

Ο ρόλος της κεταμίνης


Μιλώντας για την 9χρονη Τζωρτζίνα, που είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά από υποξία (ανεπαρκής χορήγηση οξυγόνου στους ιστούς), είπε: «Στα περιστατικά αυτά έχουμε συνήθως κάποιες επιληπτικές κρίσεις. Η κεταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων που επιμένουν πάνω από 30 λεπτά. Αλλά η χορήγηση κεταμίνης με ιατρική συνταγή θα πρέπει να έχει καταγραφεί στο ιατρικό ιστορικό».

Ωστόσο είπε πως δεν γνωρίζει να έχει συνταγογραφηθεί η συγκεκριμένη ουσία, τονίζοντας παράλληλα ότι στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί επιληπτικές κρίσεις από την κατάχρηση κεταμίνης, όταν δεν χορηγείται από γιατρούς αλλά ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό ή ως χάπι βιασμού.

Η ανίχνευση της κεταμίνης στο σώμα έχει πάρα πολύ μικρή παρουσία. «Είναι πολύ βραχείας δράσης. Είναι εξαιρετικό φάρμακο αλλά χρησιμοποιείται πολύ σπάνια γιατί είναι δύσκολη η δοσολογία του», ανέφερε.

Αναφορικά με ενδεχόμενα λάθη στις αρχικές εξετάσεις των παιδιών, η Χρυσάνθη Σαρδέλη υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι κάνουμε το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε την κάθε στιγμή. Δε νομίζω ότι θα πρέπει να απολογηθεί κανείς. Είναι πολύ δύσκολο αυτές οι περιπτώσεις να στοιχειοθετούνται».

«Οι άνθρωποι με κακοποιητική συμπεριφορά απευθύνονται σε διαφορετικές δομές υγείες κάθε φορά για να αποφύγουν κάποια σύλληψη. Και έτσι καταλήγουμε να παρεμβαίνουμε πάρα πολύ αργά», τόνισε.

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM