Η «παρενέργεια» που έχει στον εγκέφαλο τεχνητή γλυκαντική ουσία από ποτά διαίτης

Η «παρενέργεια» που έχει στον εγκέφαλο τεχνητή γλυκαντική ουσία από ποτά διαίτης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρέθηκε σε ποτά διαίτης, συνδέεται με αλλαγές στον εγκέφαλο που αυξάνουν την όρεξη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων συνδέει όλο και περισσότερο τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα τρόφιμα χωρίς ή με χαμηλές θερμίδες με την αύξηση του σωματικού βάρους, τόσο πολύ που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε μια συμβουλή τον Μάιο του 2023 που έλεγε να μην χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ζάχαρης για απώλεια βάρους.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους μακροπρόθεσμα», δήλωσε τότε ο Δρ. Francesco Branca, διευθυντής του τμήματος διατροφής και ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ.

Τώρα, μια νέα μελέτη μπορεί να ρίξει φως στο γιατί η υπερβολική κατανάλωση του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζης θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική. Αντί ο εγκέφαλος να στέλνει σήμα για να φάει λιγότερο, η σουκραλόζη φαίνεται να προκαλεί αύξηση της όρεξης όταν καταναλώνεται σε ένα ποτό.

«Η σουκραλόζη ενεργοποιεί την περιοχή στον εγκέφαλο που ρυθμίζει την πείνα και αυτή η ενεργοποίηση, με τη σειρά της, συνδέεται με μεγαλύτερα ποσοστά πείνας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Katie Page, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και παιδιατρικής και διευθύντρια του Ινστιτούτου Ερευνών Διαβήτη και Παχυσαρκίας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια στο Los.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έπιναν νερό με σουκραλόζη είπαν ότι η όρεξή τους αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% σε σύγκριση με το πόσιμο νερό με σουκρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), πρόσθεσε η Page. Στην Ευρώπη, η σουκραλόζη είναι γνωστή ως E955 και βρίσκεται σε υποκατάστατα ζάχαρης που πωλούνται στο εμπόριο.

Η μελέτη διερεύνησε μόνο την επίδραση της σουκραλόζης και δεν ερεύνησε άλλα δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ και η σακχαρίνη νατρίου.

«Πρόκειται για μια μελέτη πολύ υψηλής ποιότητας, που χρησιμοποιεί μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας και προσεκτική ανάλυση», δήλωσε ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής.

Οι συγγραφείς της έρευνας «ερμήνευσαν τα αποτελέσματά τους προσεκτικά», αλλά υποστηρίζουν ότι «τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, και συγκεκριμένα η σουκραλόζη, παρεμβαίνουν στη φυσιολογική ρύθμιση της όρεξης με τρόπους που θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον έλεγχο του βάρους και στην υγεία».

Πάντως, το συμπέρασμα ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την αίσθηση πείνας από τον εγκέφαλο των θηλαστικών δεν είναι καινούργια. Προηγούμενη μελέτη που συνέταξε η Page έδειξε ότι οι γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα.

«Μελέτες σε ζώα έχουν υποδείξει ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις». Ωστόσο, «αυτή είναι, εξ όσων γνωρίζω, η πιο στοχευμένη μελέτη μέχρι σήμερα σε ανθρώπους για τις άμεσες επιπτώσεις στο κέντρο της όρεξης».

Όλα τα κύτταρα του σώματος απαιτούν γλυκόζη για ενέργεια. Ο εγκέφαλος είναι ο μεγαλύτερος χρήστης, καταβροχθίζοντας έως και τα μισά από όλα τα σάκχαρα που κυκλοφορούν στο αίμα. Η φύση, ωστόσο, σχεδίασε τον εγκέφαλο να ανταποκρίνεται στα φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη που βρίσκεται σε ολόκληρα φρούτα και ορισμένα λαχανικά.

Τα τεχνητά γλυκαντικά, επομένως, φαίνεται να προκαλούν σύγχυση στον εγκέφαλο, είπε η Page, στέλνοντας σήματα γλυκύτητας χωρίς να παρέχουν τις απαραίτητες θερμίδες που απαιτεί ο εγκέφαλος. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι όταν αυτές οι θερμίδες που υποσχέθηκαν δεν φτάνουν, ο εγκέφαλος μπορεί να στείλει ένα σήμα για να φάει περισσότερο.

Σημειώνεται πως η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature Metabolism.

Με πληροφορίες από CNN

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM
Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τech & Science / Αυτή η μέθοδος μπορεί να απομακρύνει τα επιβλαβή μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό

Τα μικροπλαστικά –πολύ μικρά τεμάχια πλαστικού που προκύπτουν από την αποσύνθεση μεγαλύτερων πλαστικών απορριμμάτων– έχουν εντοπιστεί στο ανθρώπινο αίμα, τους πνεύμονες, ακόμη και στον εγκέφαλο
LIFO NEWSROOM