Ο γαλλικός οίκος Chanel σταμάτησε να πουλά τα προϊόντα του σε άτομα που σκοπεύουν να τα μεταφέρουν στη Ρωσία, αφού πρώτα έκλεισε όλα τα καταστήματά της στη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο και ορισμένοι πελάτες έχουν κατηγορήσει την εταιρεία ότι είναι αντιρωσική και απείλησαν να μποϊκοτάρουν τον οίκο.
Ο οίκος μόδας από την πλευρά του λέει ότι απλώς συμμορφώνεται με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απαγορεύουν την πώληση στη Ρωσία ειδών πολυτελείας με τιμή άνω των 300 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο οίκος Chanel στο BBC οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, καθώς και από την Ελβετία, απαγορεύουν επίσης την πώληση ειδών πολυτελείας σε άτομα που σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν στη Ρωσία.
Η εταιρεία είπε ότι «συμμορφώνεται με όλους τους νόμους που ισχύουν για τις δραστηριότητές μας και τους υπαλλήλους μας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των νόμων περί εμπορικών κυρώσεων».
»Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε μια διαδικασία για να ζητήσουμε από πελάτες για τους οποίους δεν γνωρίζουμε την κύρια κατοικία τους, να επιβεβαιώσουν ότι τα αντικείμενα που αγοράζουν δεν θα χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία», ανέφερε ο οίκος σε δήλωσή του.
«Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη βελτίωση αυτής της προσέγγισης και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε παρανόηση μπορεί να προκάλεσε», πρόσθεσε η εταιρεία.
«Το να καλωσορίζουμε όλους τους πελάτες μας, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, αποτελεί προτεραιότητα για τη Chanel».
Κάποιοι Ρώσοι, από την άλλη, είπαν ότι τους απομάκρυναν από τα καταστήματα Chanel σε όλο τον κόσμο.
Η influencer Anna Kalashnikova είπε μέσω Instagram ότι στο Ντουμπάι που ήταν δεν της επέτρεψαν να αγοράσει προϊόντα Chanel.
«Εφόσον έρχομαι συχνά στο Ντουμπάι ως οικοδέσποινα της Εβδομάδας Μόδας, οι υπεύθυνοι της Chanel με αναγνώρισαν, με πλησίασαν και είπαν: Ξέρουμε ότι είσαι διάσημη στη Ρωσία. Ξέρουμε ότι θα πας εκεί, οπότε δεν μπορούμε να σου πουλήσουμε τα προϊόντα μας».
«Οι δυτικές μπουτίκ ζητούν στοιχεία ταυτότητας και όταν (δίνεις) έναν ρωσικό αριθμό, λένε οι πωλητές, τώρα πουλάμε πράγματα σε Ρώσους μόνο με την υπόσχεση ότι δεν θα τα πάνε στη Ρωσία και ότι δεν θα τα φορέσουν εκεί», συμπλήρωσε.
«Ρωσοφοβία εν δράσει. Το βίωσα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με Ρωσίδες που επισκέφτηκαν τον οίκο μόδας Chanel, οι Ρώσοι μπορούν να αγοράσουν προϊόντα μόνο εάν υπογράψουν συμφωνία ότι δεν θα τα φορούν στη Ρωσία.
Ο οίκος επιβεβαίωσε τη νέα αυτή πολιτική, σύμφωνα με το New York Post.
Σε ένα βίντεο στο Instagram, το μοντέλο από τη Ρωσία, Victoria Bonya, φαίνεται να κόβει μία μαύρη τσάντα Chanel.
«Αντίο» έγραψε η ίδια καθώς πετά τα κομμάτια στην άκρη. «Αν ο οίκος Chanel δε σέβεται τους πελάτες του, γιατί πρέπει να σεβαστούμε τον οίκο Chanel;» είπε.
Την είδηση ότι Ρώσοι αποκλείονται από τον οίκο Chanel αναπαρήγαγε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Κατηγόρησε δε, τον οίκο μόδας ότι συμμετείχε στην «ρωσοφοβική εκστρατεία για την ακύρωση της Ρωσίας».
Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Στις αρχές Μαρτίου, Chanel, LVMH, Hermes και Kering δήλωσαν ότι κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους στη χώρα.
Την Τρίτη, η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ και την G7, δήλωσαν ότι θα προτείνουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά από ισχυρισμούς για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, μερικοί εύποροι Ρώσοι έχουν ήδη βρει τον τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Επικοινωνούν προσωπικά με τις επαφές τους στο εκάστοτε κατάστημα.
Η 46χρονη Snezhanna Georgieva, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου οινοποιού Artem Zuev, είπε σύμφωνα με το Fortune ότι αν ξέρεις πώς να κινήσεις τα νήματα, μπορείς να αποκτήσεις αυτό που θες.
Πρόσθεσε δε, ότι θα ήθελε πάρα πού οι πολυτελείς οίκοι μόδας να ξαναξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία «αλλά ξέρουμε ότι κάποιες μπουτίκ είναι ακόμα ανοιχτές, όταν κάποιος συχνός πελάτης τους καλέσει».
Με πληροφορίες του BBC/Fortune/NewYork Times