Κατά τη διάρκεια της πανδημίας «εκτοξεύθηκε» η ζήτηση για κατοικίδια αλλά παράλληλα και οι απάτες για την πώλησή τους. Τώρα η Google στράφηκε στη δικαιοσύνη για μια τέτοια υπόθεση.
Ο κολοσσός της τεχνολογίας έκανε για πρώτη φορά αγωγή για την προστασία του καταναλωτή, εναντίον ενός Καμερουνέζου που είχε στήσει μια «δόλια»- όπως τη χαρακτήρισε η Google- απάτη: πωλούσε αξιολάτρευτα κουτάβια, τα οποία όμως δεν υπήρχαν.
Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα σε δικαστήριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ο Νche Noel Ntse εξαπάτησε επίδοξους αγοραστές κουταβιών χρησιμοποιώντας πλειάδα υπηρεσιών της Google, μεταξύ άλλων λογαριασμούς Gmail, αριθμούς στο Google Voice και διαφημίσεις.
Ο Ntse δελέαζε τα θύματά του με «αξιολάτρευτες» και «γοητευτικές» φωτογραφίες καθαρόαιμων κουταβιών, σε συνδυασμό με «πειστικές μαρτυρίες υποτιθέμενων ικανοποιημένων πελατών», εκμεταλλευόμενος την υψηλή ζήτηση για σκύλους στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίς, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.
Η Google λέει ότι δαπάνησε πάνω από 75.000 για να διερευνήσει τις δραστηριότητες του Ntse και τον μήνυσε για οικονομική ζημία, επικαλούμενη βλάβη στη σχέση της εταιρείας με τους χρήστες και πλήγμα στη φήμη της. «Φαίνεται ως μία ιδιαίτερα κατάφωρη κατάχρηση των προϊόντων μας», δήλωσε στους ΝΥΤ ο δικηγόρος της εταιρείας, Μάικλ Τριν.
Αυτή είναι η πρώτη αγωγή για την προστασία του καταναλωτή που καταθέτει η Google, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Χοσέ Καστανιέδα. Με βάση το εκτεταμένο δίκτυο σελίδων που διαχειριζόταν ο Ntse, η εταιρεία εκτίμησε ότι τα θύματα έχασαν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η Google ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη δραστηριότητα του Καμερουνέζου τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν έλαβε αναφορά από την AARP, μία αμερικανική ΜΚΟ που επικεντρώνεται σε ζητήματα που απασχολούν πολίτες άνω των 50 ετών.
Σύμφωνα με την οργάνωση, άτομο που ζει στη Νότια Καρολίνα που ήθελε σκύλο επικοινώνησε με τον Ntse μέσω email, αφού επισκέφθηκε μία ιστοσελίδα που διαχειριζόταν ο Καμερουνέζος. Έπειτα από επικοινωνία που είχαν μέσω email και μηνυμάτων, του έστειλε 700 δολάρια σε ηλεκτρονικές δωροκάρτες. Όμως, δεν παρέλαβε ποτέ το κουτάβι που περίμενε.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η έδρα του Ntse είναι η Ντουάλα, στο Καμερούν. Είχε και άλλες ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων μία που υποτίθεται πως πωλούσε μαριχουάνα.