Η Άλισον Φίλιξ αποσύρεται: Η κάτοχος 11 Ολυμπιακών μεταλλίων, που έχει δώσει μάχη για τις γυναίκες

Η Άλισον Φίλιξ αποσύρεται: Η κάτοχος 11 Ολυμπιακών μεταλλίων, που έχει δώσει μάχη για τις γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Άλισον Φίλιξ, η Αμερικανίδα που έχει γράψει ιστορία στον παγκόσμιο στίβο, αποφάσισε να κρεμάσει τα spikes της. 

Στα 36 της, η πρωταθλήτρια που έχει κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς αγώνες στον στίβο, ανακοίνωσε ότι η φετινή σεζόν είναι η τελευταία της. Αυτό το καλοκαίρι, ανακοίνωσε μέσω Instagram, θα τρέχει για τις γυναίκες και για ένα καλύτερο μέλλον για την κόρη της. Εξάλλου, πέρα από τις μάχες της στα κουλουάρ, κόντρα σε αντιπάλους και χρονόμετρα, η Φίλιξ έχει δώσει «μάχες» και για τα δικαιώματα των γυναικών, εντός και εκτός αθλητικών χώρων. 

«Ως μικρό κορίτσι που αποκαλούσαν chicken legs, ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου δεν φανταζόμουν ότι θα κάνω μια τέτοια καριέρα», έγραψε στην ανάρτησή της, αναφερόμενη στο παρατσούκλι που την «συνόδευε» από τα παιδικά της χρόνια, επειδή είχε πολύ αδύνατα πόδια. 

«Έχω τόση ευγνωμοσύνη για το άθλημα που άλλαξε τη ζωή μου. Έχω δώσει ό,τι έχω στο τρέξιμο και για πρώτη φορά δεν είμαι σίγουρη αν έχω κάτι άλλο να δώσω. Θέλω να πω αντίο και να ευχαριστήσω το άθλημα και τους ανθρώπους που με βοήθησαν να διαμορφωθώ με τον μόνο τρόπο που ξέρω: μια μια τελευταία κούρσα. Αυτή η σεζόν δεν αφορά τον χρόνο στο χρονόμετρο, αλλά μόνο τη χαρά. Αυτή τη σεζόν, τρέχω για τις γυναίκες. Τρέχω για ένα καλύτερο μέλλον για την κόρη μου. Τρέχω για εσένα», συμπλήρωσε στην ανάρτησή της. 

Η Άλισον Φίλιξ έκανε το Ολυμπιακό ντεμπούτο της στους Αγώνες της Αθήνας, το 2004, όταν κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200 μέτρα. Ένα χρόνο αργότερα, στα 19 της, έγινε η νεαρότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του αγωνίσματος. 

Συνολικά, κατέκτησε 11 Ολυμπιακά μετάλλια, από τα οποία τα επτά ήταν χρυσά. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, το περασμένο καλοκαίρι, κέρδισε το χάλκινο στα 400 μέτρα και το χρυσό με την ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ400 μέτρα. 

Η συλλογή της περιλαμβάνει και 13 παγκόσμιους τίτλους, επίτευγμα χάρη στο οποίο κατέρριψε το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ. Μάλιστα, τα δύο από αυτά τα χρυσά μετάλλια τα κατέκτησε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου γέννησε την κόρη της. 

Η πρωταθλήτρια έφερε στον κόσμο την κόρη της, Κάμριν, τον Νοέμβριο του 2018. Είχε πολύ δύσκολη εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της οποίας κινδύνευσε τόσο η δική της ζωή όσο και του μωρού. Τελικά, η Κάμριν ήρθε στον κόσμο με επείγουσα καισαρική τομή, έπειτα από 32 εβδομάδες κύησης και έμεινε για εβδομάδες στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. 

Έπειτα από την εμπειρία της, η Φίλιξ ξεκίνησε προσπάθεια για να στραφεί η προσοχή στους δυσανάλογους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαύρες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. «Υπήρχαν κι άλλες σαν εμένα. Μαύρες, όπως εγώ, υγιείς, όπως εγώ, που έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν, όπως εγώ. Αντιμετώπισαν και εκείνες τον θάνατο, όπως εγώ», είχε αναφέρει σε κατάθεσή της ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το ζήτημα αυτό. 

Όμως, η αθλήτρια έδωσε μάχη και κατά των χορηγών, που «τιμωρούν» τις αθλήτριες όταν μένουν έγκυες. Με άρθρο της στους New York Times, στράφηκε κατά της Nike- που επί χρόνια ήταν χορηγός της- καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία ήθελε να μειώσει δραματικά τις απολαβές της, επειδή έγινε μητέρα. Τελικά, ανάγκασε τη Nike να αλλάξει στάση απέναντι στις γυναίκες αθλήτριες που αποκτούν παιδιά. 

Η ίδια αποχώρησε από την Nike και δημιούργησε τη δική της εταιρεία αθλητικών παπουτσιών, τη Saysh, βήμα που ανακοίνωσε ποζάροντας με τα μετάλλιά της και την τομή της καισαρικής να φαίνεται. Αυτά τα παπούτσια φορούσε όταν κέρδισε τα δύο τελευταία Ολυμπιακά μετάλλια της συλλογής της, στο Τόκιο. 

«Όταν με βλέπετε να τρέχω, να ξέρετε ότι δεν τρέχω για τα μετάλλια, τρέχω για την αλλαγή. Τρέχω για μεγαλύτερη ισότητα για κάθε έναν μας. Τρέχω για τις γυναίκες. Πάνω από όλα, τρέχω προς ένα μέλλον στο οποίο καμία γυναίκα ή κορίτσι δεν θα ακούσει να της λένε ότι πρέπει να ξέρει ποια είναι η θέση της», είχε γράψει στα social media λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες. 
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM