Μαριούπολη: Τελεσίγραφο της Μόσχας στους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα

Μαριούπολη: Τελεσίγραφο της Μόσχας στους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα Facebook Twitter
Ρώσοι στρατιώτες στη Μαριούπολη (Φωτ.: EPA)
0

Η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο στους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους.  

Χθες, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πέτυχαν την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα. Μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζει ίδια ανακοίνωση.

Υπό τους όρους της συμφωνίας που πρότεινε η Μόσχα, οι στρατιώτες που έχουν μείνει στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις 06:00 έως τις 13:00, χωρίς όπλα και πυρομαχικά. Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών. «Από τη ρωσική πλευρά, κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά, λευκή σημαία, σε όλη την περίμετρο του Azovstal», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες» στη Μαριούπολη και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Στις ίδιες δηλώσεις του προειδοποίησε ότι θα σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του πολέμου σε περίπτωση εξόντωσης των ουκρανικών δυνάμεων που έχουν απομείνει στην πόλη. «Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία»,  δήλωσε. 

«Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση, στρατιωτική ή διπλωματική. Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου. 

Ο Αμπράμοβιτς στο Κίεβο 

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ταξίδεψε στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Ο Ρώσος ολιγάρχης συναντήθηκε με Ουκρανούς διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ο Αμπράμοβιτς έχει ενεργήσει ως ανεπίσημος διαμεσολαβητής ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, ενώ είχε δώσει το παρών στις διαπραγματεύσεις που είχαν κάνει οι δύο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη. 

«Απομεινάρια χημικών όπλων» 

Στο Τρόστιανετς, πόλη στην επαρχία Σούμι, ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι αρχές βρήκαν απομεινάρια χημικών όπλων στο χωριό Μπίλκα, που ήταν υπό ρωσική κατοχή. 

Ο Γιούρι Μπόβα υποστήριξε ότι βρέθηκαν αποδείξεις για σαρίν και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες. «Ανακαλύψαμε αμπούλες. Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας εργάζεται πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε. 

Ιρπίν: Ζημιές στο 70% των κτιρίων 

Στο Ιρπίν, πάνω από το 60% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, που είναι δυτικά του Κιέβου. 

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανέφερε στο Telegram ότι έρευνα του ΟΗΕ βασισμένη σε δορυφορικά δεδομένα έδειξε πως 115 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 698 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και 187 έχουν καταστραφεί μερικώς. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM