Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δίλημμα Μπάιντεν - Δύσης υπό τον φόβο των πυρηνικών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το δίλημμα Μπάιντεν - Δύσης υπό τον φόβο των πυρηνικών Facebook Twitter
0

Καθώς ο στρατός της Ουκρανίας αντιστέκεται στη ρωσική επέλαση, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, είναι αντιμέτωπη με ένα σοβαρό ερώτημα: πόσο ακόμα θα μπορεί να εξοπλίζει τη χώρα, ενώ η Ρωσία απειλεί - ανοιχτά - με πιο επιθετικές κινήσεις εάν συνεχιστεί η ροή όπλων από ΝΑΤΟ και Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι φόβοι ότι η Ουκρανία θα ξεμείνει από οπλισμό είναι πάντα υπαρκτοί και εντείνονται όσο οι Ρώσοι αυξάνουν την επιθετική τους στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου επιχειρούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζει να πιέζει τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, επισημαίνοντας πως η Δύση θα πρέπει να δει τις μάχες ως ανάχωμα στις αχαλίνωτες φιλοδοξίες του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και στην αδηφάγα αυταρχική εξουσία.

Σε συνέντευξή του στο CNN ο Ζελένσκι προειδοποίησε πως οι μάχες στο Ντονμπάς μπορεί να καθορίσουν τον πόλεμο και υπογράμμισε πως ο στρατός του δεν έχει καμία πρόθεση να παραδώσει τα εδάφη της χώρας για να σταματήσει η ρωσική εισβολή. 

Εάν η Ρωσία κατακτήσει το Ντονμπάς, προειδοποίησε, είναι εξαιρετικά πιθανό ο Πούτιν να επιχειρήσει, εκ νέου, να μπει στο Κίεβο.

Ερωτώμενος για το εάν είναι ευχαριστημένος από τη στρατιωτική βοήθεια των 800 εκατ. δολαρίων που έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ, αρκέστηκε να πει: «Φυσικά χρειαζόμαστε παραπάνω». 

«Δεν θα είναι ποτέ αρκετά. Το αρκετό είναι αδύνατο» σημείωσε, εξηγώντας πως είναι πολλές οι προκλήσεις στην ανατολική πλευρά της χώρας. «Είναι σε πλήρη εξέλιξη ένας πόλεμος, άρα χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα απ΄αυτά που έχουμε σήμερα» σημείωσε και προσέθεσε να πως ο αντίπαλος υπερέχει. 

Δεδομένων των συνθηκών και της πίεσης, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ορίσουν, με σαφήνεια, τους στόχους τους και το εάν είναι διατεθειμένες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη στήριξη της Ουκρανίας, επεσήμανε ο στρατηγός Μπεν Χότζες, ο οποίος είχε διατελέσει διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη. 

«Αυτό που χρειάζονται, απεγνωσμένα, οι Ουκρανοί είναι πυρά μεγάλης εμβέλειας, ρουκέτες, πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να διαταράξουν ή να καταστρέψουν τα συστήματα, που προκαλούν τόση ζημιά στις ουκρανικές πόλεις και τα οποία θα διαδραματίσουν, επίσης, κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την επόμενη φάση, εάν και όταν αρχίζει» είπε ο Χότζες.

Καθοριστική για τις εξελίξεις η τύχη της Μαριούπολης

Ένας από τους σημαντικούς στόχων των Ρώσων είναι η κατάκτηση του λιμανιού της Μαριούπολης, σε μία προσπάθεια να φτιαχτεί η γέφυρα μεταξύ της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαία.

Η Ρωσία είχε δώσει τελεσίγραφο στους Ουκρανούς για παράδοσή της, το οποίο, όμως, δεν έγινε δεκτό. Στη συνέχεια, το υπουργείο Άμυνας της επιτιθέμενης χώρας, προειδοποίησε πως οι στρατιώτες που είναι στο σημείο θα «εξουδετερωθούν» εάν συνεχίσουν να αντιστέκονται. 

Σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η πόλη θα είναι κλειστή τη Δευτέρα - για είσοδο και έξοδο - και ότι άρχισαν να εκδίδουν δελτία εισόδου που θα απαιτούνταν για τις μετακινήσεις εντός των τειχών της.

Τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του, Ντμίτρο Κουλέμπα, υπογράμμισαν πως η τύχη της Μαριούπολης θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις από εδώ και στο εξής. 

Η μοίρα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Κιέβου - Μόσχας φαίνεται, επίσης, πως στηρίζεται στα διατρέξαντα στην περιοχή, με τον Κουλέμπα να δηλώνει, χαρακτηριστικά, πως συνεχίζονται με δυσκολίες λόγω των φρικαλεοτήτων από τους Ρώσους. 

Η αποφασιστικότητα της Ρωσίας να ισοπεδώσει τη Μαριούπολη «με κάθε κόστος» θα μπορούσε να γίνει «κόκκινη γραμμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS.

Οι «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες του Τζο Μπάιντεν και των συμμάχων του είναι να καθορίσουν τις «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν. Αυτές θα είναι καθοριστικές στο πόσο μπορεί να βοηθήσουν την Ουκρανία, χωρίς να προκαλέσουν την υλοποίηση των απειλών για επέκταση του πολέμου.

Μετά τη γνωστοποίηση της βοήθειας των 800 εκατ, η Ρωσία προειδοποίησε, μέσω διαβήματος, πως μπορεί να υπάρξουν «απρόβλεπτες επιπτώσεις» εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να στέλνουν οπλισμό στην Ουκρανία. 

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ερμήνευσαν το διάβημα ως «σήμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε στοχεύσει τόσο τα όπλα, όσο και τις δυνάμεις που τα μεταφέρουν στη χώρα. 

Και ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες επιχειρούν να μπουν στο μυαλό του Πούτιν, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ, ο οποίος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, μετέφερε πως εκείνος πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο και λειτουργεί στο πλαίσιο της προσωπικής λογικής που έχει για τον πόλεμο.

Με γνώμονα την άτεγκτη στάση του Πούτιν, ο Ζελένσκι συνεχίζει να καλεί σε βοήθεια αλλά και εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο ομόλογό του. Άλλωστε, όπως τονίζει, έχει επιδείξει ελάχιστο σεβασμό για τις ανθρώπινες ζωές κατά τη διάρκεια της εισβολής του στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM