Αναβίωσε την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η υπόθεση με τις παράνομες υιοθεσίες βρεφών που είχε εξαρθρωθεί το 2014, με τις περισσότερες να πραγματοποιούνται στο Βόλο.
Από την ακροαματική διαδικασία απουσίαζε ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ένας υπήκοος Βουλγαρίας με το όνομα Αλέκος ή Αλί που διέμενε στο Βόλο. Σύμφωνα με κατάθεση αστυνομικού που επικαλείται e-thessalia.gr, ο κατηγορούμενος φέρεται να είχε προχωρήσει σε 100 παράνομες υιοθεσίες βρεφών.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας συζητήθηκε σε δεύτερο βαθμό η έφεση της γυναίκας που φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με κύκλωμα Βούλγαρων, προκειμένου να υιοθετήσει παράνομα βρέφος από τη γειτονική χώρα. Η 53χρονη σήμερα γυναίκα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 10 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως σε 36 δόσεις, ενώ σε πρώτο βαθμό της είχε επιβληθεί από το ΜΟΔ Λάρισας ποινή κάθειρξης εννέα ετών, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.
Το κύκλωμα είχε εξαρθρώσει η Ασφάλεια Τρικάλων τον Σεπτέμβριο του 2014. Για την υπόθεση είχαν συλληφθεί επτά μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα τέσσερις Έλληνες (η 45χρονη τότε θετή μητέρα, ο 49χρονος τότε σύντροφός της, ένας 48χρονος συμβολαιογράφος και μία 49χρονη δικηγόρος) και τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, (η 29χρονη, μητέρα του βρέφους που θα δινόταν για παράνομη υιοθεσία και δύο ακόμη άνδρες, ηλικίας 45 και 33 ετών).
Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε έπειτα από επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα όταν δύο αστυνομικοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα παρουσιάστηκαν στην οργάνωση ως δήθεν ενδιαφερόμενοι να υιοθετήσουν παράνομα βρέφος.
Σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί ο 49χρονος σύντροφος της θετής μητέρας και με βούλευμα είχαν απαλλαγεί των κατηγοριών ο συμβολαιογράφος και η δικηγόρος Τρικάλων. Είχαν κριθεί ένοχοι για τα αδικήματα της παράνομης υιοθεσίας και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ο 45χρονος Αλέκος ή Αλί που φέρεται πως ήταν ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 12 χρόνια κάθειρξη και ο 33χρονος Βούλγαρος που είχε παρουσιαστεί ως βιολογικός πατέρας του βρέφους σε 3,5 χρόνια φυλάκιση. Ο Aλί ήταν ο μόνος που οδηγήθηκε στη φυλακή, ωστόσο, χθες σε δεύτερο βαθμό απουσίαζαν και οι τρεις καταδικασθέντες και έτσι απορρίφθηκαν οι εφέσεις τους, καθώς έμειναν ανυποστήρικτες και παρέμειναν οι ίδιες ποινές.
Οι κατηγορούμενοι πρωτόδικα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, είχαν υποστηρίξει ότι η μοναδική υιοθεσία για την οποία φέρεται να δόθηκαν χρήματα, δεν ολοκληρώθηκε.
Η κατάθεση του αστυνομικού
Σύμφωνα με την κατάθεση του αστυνομικού, «ο δικηγόρος που θα ετοίμαζε τα ''χαρτιά'' θα έπαιρνε 2.000 ευρώ, ο συμβολαιογράφος 500 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα κατέληγαν στα χέρια του διαμεσολαβητή, κάποιου Βούλγαρου με το όνομα «Αλέκος» ή «Αλί» που κατοικούσε στο Βόλο. Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς πληροφορήθηκαν ότι η απόκτηση παιδιού μέσω Βουλγαρίας κοστίζει αρκετά περισσότερα χρήματα από τα έξοδα για τα ''χαρτιά'' και ότι ο μεσολαβητής Αλέκος ή Αλί θα έπαιρνε τη μερίδα του λέοντος». Ο αστυνομικός, όπως αναφέρει το e-thessalia.gr, είπε στην κατάθεσή του πως προσφορά που είχε ορίσει το κύκλωμα ήταν 12.000 ευρώ για το αγόρι και 18.000 για το κορίτσι. «Το ''ζευγάρι'' απάντησε πως ήθελε αγόρι και η τιμή συμφωνήθηκε στις 10.000 ευρώ. «Σε κάποια στιγμή της κουβέντας, ο Αλί περηφανεύτηκε ότι τα τελευταία χρόνια είχε δώσει 100 «κομμάτια» στον Βόλο», κατέθεσε η αστυνομικός. «Ανέφερε ότι ένας φίλος του φέρνει εδώ τις μητέρες και γεννούν».
Ο μεσολαβητής φέρεται, επίσης, να είπε στο ζευγάρι, ότι «αν το μωρό δεν σας κάνει ''κλικ'' σε μικρό χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να βρεθεί άλλο».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον Αλί καταβλήθηκαν 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, για τα πρώτα έξοδα. Τα υπόλοιπα χρήματα θα δίνονταν σε δύο δόσεις. Το «ζευγάρι» θα παραλάμβανε το παιδί, ένα αγοράκι 20 ημερών, αφού πρώτα εξεταζόταν από παιδίατρο. Στο γραφείο του γιατρού εμφανίστηκε η βιολογική μητέρα με έναν ακόμη Βούλγαρο, ο οποίος παρουσιάστηκε ως σύζυγός της. Μετά την εξέταση, θα πήγαιναν όλοι στον συμβολαιογράφο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε εσωτερικό έγγραφο της Eurojust, γίνεται αναφορά σε «τουλάχιστον οκτώ γυναίκες υπηκόους Βουλγαρίας, που δήλωσαν τα βρέφη τους σε διάφορα Ληξιαρχεία της χώρας, τρεις στον Βόλο και πέντε στη Λαμία».
Με πληροφορίες από e-thessalia.gr