Καλλιτεχνικό πατινάζ: Αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 17 χρόνια- Στον απόηχο του σκανδάλου με την Βαλίεβα

Καλλιτεχνικό πατινάζ: Αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 17 χρόνια- Στον απόηχο του σκανδάλου με την Βαλίεβα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες καλλιτεχνικού πατινάζ θα αυξηθεί σταδιακά από τα 15 στα 17 έτη, με απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (ISU). 

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου με την Καμίλα Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η υπόθεση ντόπινγκ της 15χρονης Ρωσίας άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας, προκειμένου να προστατευθούν οι νεαροί αθλητές. 

Έτσι, τη σεζόν 2023-24 το όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε αγώνες ανδρών και γυναικών θα είναι τα 16 χρόνια και το 2024-25 θα αυξηθεί στα 17 έτη. Η πρόταση υιοθετήθηκε με 100 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά και δύο αποχές, από το συνέδριο της ISU στην Ταϊλάνδη. 

«Αυτή είναι μία πολύ σημαντική απόφαση. Θα έλεγα ότι είναι ιστορική», είπε ο πρόεδρος της ISU, Γιαν Ντάικεμα, αφού το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με χειροκροτήματα. 

Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία σε έλεγχο ντόπινγκ που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ. Όμως, το αποτέλεσμα αποκαλύφθηκε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου είχε βοηθήσει τη Ρωσία να πάρει την πρώτη θέση στο ομαδικό. 

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) επέτρεψε στην Βαλίεβα να μετάσχει στο ατομικό των γυναικών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες- αγώνισμα για το οποίο ήταν φαβορί πριν από το σκάνδαλο- αλλά περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, εξαιτίας πολλών λαθών στο πρόγραμμά της. 
 αλλά έπειτα από πολλά λάθη έμεινε στην τέταρτη θέση. 

Η Ρωσίδα προπονήτρια Τατιάνα Ταράσοβα υποστήριξε ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας ξεκάθαρα στοχεύει στη χώρα της. «Βλέπουν ότι υπάρχουν πολλά αγόρια και κορίτσια στη χώρα μας και θέλουν να τα εμποδίσουν να αγωνιστούν», δήλωσε. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ISU, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ υποστήριξε ότι η αλλαγή θα έχει δυσανάλογο αντίκτυπο σε μικρότερες χώρες με λιγότερους αθλητές πατινάζ. Όμως, με μια παθιασμένη ομιλία ο Έρικ Ράντφορντ, μέλος της επιτροπής αθλητών της ISU τόνισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στο καλλιτεχνικό πατινάζ είναι υπέρ της αλλαγής. 

«Η ζωή ενός αθλητή είναι σύντομη και έντονη. Η εμπειρία τους σε αυτή τη μικρή φάση θέτει τις βάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους, σωματικά και ψυχολογικά», τόνισε ο Καναδός «χρυσός» Ολυμπιονίκης. «Ακούω τις ανησυχίες συγκεκριμένων χωρών για την άμεση δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν με την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, αλλά αξίζει πραγματικά ένα μετάλλιο τη ζωή ενός νέου αθλητή;», διερωτήθηκε. 

Με πληροφορίες από Reuters

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM