Φον ντερ Λάιεν: Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν με επισιτιστική ανασφάλεια

Φον ντερ Λάιεν: Περίπου 275 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από την επισιτιστική κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Περίπου 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας φέτος, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η αξιωματούχος επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, τη γεωπολιτική ή τις αρχιτεκτονικές ασφάλειας, αλλά και στη ζωή και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που φοβούνται ότι δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να ταΐσουν τα παιδιά τους.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση κρίσεων που θα επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και την ανασφάλεια του χρέους σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι κληρονομιά της πανδημίας και ευρύτερα ζητήματα που συνδέονται με το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που έχουν αυξήσει το κόστος των λιπασμάτων ή των εξαγωγών μεταφοράς», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

«Είτε κυκλικές είτε δομικές, όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: επιδεινώνονται μαζικά -και σκόπιμα- από τις ενέργειες του Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται από το Κρεμλίνο ως «όπλο».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να περιγραφεί ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών από τη Ρωσία και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών, -και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η κλοπή- περίπου 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σήμερα παγιδευμένα στην Ουκρανία», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκαθάρισε ότι από τις κυρώσεις της ΕΕ εξαιρούνται τα τρόφιμα και είναι προσεκτικά σχεδιασμένες για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

«Οι κυρώσεις μας δεν αγγίζουν βασικά προϊόντα διατροφής. Δεν επηρεάζουν το εμπόριο σιτηρών ή άλλων τροφίμων μεταξύ της Ρωσίας και τρίτων χωρών και το εμπάργκο στα λιμάνια περιλαμβάνει συγκεκριμένα πλήρεις απαλλαγές αγροτικών προϊόντων», πρόσθεσε και τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση τροφοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Ως απάντηση στην επισιτιστική κρίση, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθούν οι αγορές ανοιχτές και να διασφαλιστεί από όλους τους εταίρους της ΕΕ ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε έλεγχοι στις εξαγωγές τροφίμων. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία να δημιουργηθούν «διάδρομοι Αλληλεγγύης». Όπως είπε, η ΕΕ εργάζεται σκληρά πάνω σε εναλλακτικούς τρόπους για να εξαχθούν τα σιτηρά, που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα των ουκρανικών σιτηρών μπορεί να εξαχθεί εγκαίρως μόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας, γι' αυτό τα λιμάνια της Ουκρανίας θα πρέπει να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και ευχαρίστησε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτόν τον σκοπό.

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επένδυση επιπλέον 225 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των χωρών αυτών και στην άμεση κινητοποίηση 600 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM