Ένα πορτρέτο 35 εκατομμυρίων του Λούσιαν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον και η ζηλότυπη φιλία τους

Ένα πορτρέτο 35 εκατομμυρίων του Λούσιαν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον και η ζηλότυπη φιλία τους Facebook Twitter
Francis Bacon, Study for Portrait of Lucian Freud, 1964. Φωτο: Sotheby's
0

Ο πίνακας, βασισμένος σε ασπρόμαυρη φωτογραφία που τράβηξε ο κοινός τους φίλος Τζον Ντίκιν  που υπήρξε στενός συνεργάτης του Μπέικον. Ο Μπέικον ποτέ δεν φιλοτεχνούσε από κοντά τα αντικείμενά του, αλλά ζητούσε από τον Ντίκιν να τραβάει φωτογραφίες, από τις οποίες στη συνέχεια αντλούσε έμπνευση. Το έργο εκτέθηκε για τελευταία φορά το 1965.

Από τότε, το κοινό δεν έχει ξαναδεί αυτό το συγκεκριμένο έργο και ο οίκος Sotheby's ανακοίνωσε ότι είναι το πιο πολύτιμο σύγχρονο έργο που προσφέρεται στο Λονδίνο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Το Study for Portrait of Lucian Freud ζωγραφίστηκε το 1964 και δείχνει τον Φρόιντ με γυμνό το στήθος του και πρόσωπο τερατώδες και παραμορφωμένο, να κάθεται σε έναν σκληρό πάγκο με τα χέρια του τεντωμένα και τις γροθιές του σφιγμένες. Είναι ένας πίνακας που ρίχνει φως σε μια φιλία και αντιπαλότητα που ήταν απίστευτα έντονη, αλλά τελικά απίστευτα πικρή.

Ήταν ο κεντρικός πίνακας ενός τρίπτυχου που εκτέθηκε το 1965 σε μια περιοδεύουσα έκθεση στο Αμβούργο, τη Στοκχόλμη και το Δουβλίνο. Με τη συγκατάθεση του Μπέικον , το τρίπτυχο διαλύθηκε, με τον αριστερό πίνακα να βρίσκεται σήμερα σε ιδιωτική συλλογή και τον δεξιά στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ένα πορτραίτο 35 εκατομμυρίων του Λούσιαν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον και η ζηλότυπη φιλία τους Facebook Twitter
Ο Μπέικον βασίστηκε σ' αυτή φωτογραφία του Lucian Freud που τράβηξε ο John Deakin © The Estate of Francis Bacon. Φωτο: John Deakin

Ο Μπέικον και ο Φρόιντ γνωρίστηκαν το 1944, τους σύστησε ο ζωγράφος Γκράχαμ Σάδερλαντ. Έγιναν αμέσως φίλοι και στις δεκαετίες του '50 και του '60 έβλεπαν ο ένας τον άλλον σχεδόν κάθε μέρα, τόσο στα στούντιο του άλλου όσο και τρώγοντας και πίνοντας στα πιο διάσημα στέκια του περιθωριακού τότε Σόχο.

Η Κάρολιν Μπλάκγουντ είπε κάποτε ότι θυμόταν να τρώει με τον Μπέικον κάθε βράδυ στη διάρκεια του πενταετούς γάμου της με τον Φρόιντ  τη δεκαετία του '50.

Ο Φρόιντ σε αυτό το έργο του 1951 υπήρξε το πρώτο άτομο που ζωγράφισε ο Μπέικον και το μόνο του οποίου έκανε τόσα πορτραίτα εκτός από τις αυτοπροσωπογραφίες του.  

Μέχρι τη δεκαετία του '80 είχαν απομακρυνθεί λόγω μικροδιαφορών και ζηλοτυπίας, με τον Φρόιντ να έχει φανερά κουραστεί από τον Μπέικον.

Ένα πορτραίτο 35 εκατομμυρίων του Λούσιαν Φρόιντ από τον Φράνσις Μπέικον και η ζηλότυπη φιλία τους Facebook Twitter
Ο Μπέικον και ο Φρόιντ φωτογραφίζονται το 1974 στο Λονδίνο, κοντά στο αγαπημένο τους στέκι, το Colony Room. Φωτο: Harry Diamond. National Portrait Gallery, London

Η κόρη του Φρόιντ, Μπέλα, δήλωσε για τη διαμάχη: "Ήμουν μάλλον απογοητευμένη που δεν ήταν φίλοι, όταν στη συνέχεια άρχισα να περνάω περισσότερο χρόνο με τον πατέρα μου και να ποζάρω γι' αυτόν στα τέλη της δεκαετίας του '70. Όταν τον ρώτησα γιατί τσακώθηκε με τον Φράνσις, μου είπε 'επειδή η δουλειά του πήγε περίπατο'. Αλλά είμαι βέβαιος ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό, επειδή ήταν τόσο κοντά και προφανώς έδειχναν να αγαπιούνται. Ο Φράνσις ήταν σαφώς κάποιος που λάτρευε και θαύμαζε. Και δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι για τους οποίους ο πατέρας μου μιλούσε με αυτόν τον τρόπο. Τα πράγματα που επαναλάμβανε γι' αυτόν ήταν απλώς εκθαμβωτικά, εντελώς αφοπλιστικά και υπέροχα. Φαντάζομαι ότι πρέπει να του έλειψε αυτό όταν σταμάτησε να είναι φιλικός μαζί του".

Η παρατήρηση του Μπέικον για το ξεφούσκωμα της φιλίας, που διηγήθηκε ένας χαμογελαστός Φρόιντ στον Ουίλιαμ Φίβερ, τον βιογράφο του, ήταν η εξής "Με άφησε μετά από τόσο καιρό. Και έκανε όλα αυτά τα παιδιά μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος".

Το έργο βρίσκεται στην ίδια ιδιωτική συλλογή εδώ και 40 χρόνια και θα εκτεθεί δημόσια στις γκαλερί Sotheby's στη New Bond Street του Λονδίνου από τις 23 έως τις 29 Ιουνίου.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM
Κίλιαν Μέρφι

Πολιτισμός / Ο Κίλιαν Μέρφι, ο Νόμος του Μέρφι και η Μαριόν Κοτιγιάρ από αύριο στους κινηματογράφους

Η κινηματογραφική μεταφορά των «Μικρών Πραγμάτων σαν κι Αυτά», ένα εγχώριο εμπορικό στοίχημα από τον σκηνοθέτη της «Ευτυχίας» και τρεις ακόμα επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Πολιτισμός / Αλέν Ντελόν: Νέα βιογραφία υποστηρίζει πως ο μύθος του γαλλικού σινεμά ήταν αμφιφυλόφιλος

Ο βιογράφος του Αλέν Ντελόν, δήλωσε πως ο μεγάλος Γάλλος ηθοποιός «από σεξουαλική άποψη είχε εξερευνήσει τα πάντα, με άνδρες, με γυναίκες και κάνοντας τρίο»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ