Πολύ εξουθενωμένη, πολύ νωρίς: Γιατί η Gen Z έχει ήδη πάθει burn out;

Πολύ εξουθενωμένοι, πολύ νωρίς: Εργαζόμενοι της Gen Z έχουν ήδη πάθει burn out Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι είναι οι νέοι εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα burn out με τους παράγοντες να ποικίλουν και να επηρεάζονται και από την τρέχουσα υγειονομική κρίση.

Σε έρευνα του 2021 φάνηκε πως millennials και άτομα που ανήκουν στη «Gen Z» - γεννηθέντες από τα μέσα ή τα τέλη του 1990 - εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, με 59% και 58%, αντίστοιχα. Μάλιστα, στην περίπτωση των δεύτερων τα ποσοστά αυξάνονται ταχέως. Φετινή μελέτη από την αμερικανική πλατφόρμα διαχείρισης εργασίας Asana έδειξε ότι η Gen Z ανέφερε ότι αισθάνεται περισσότερο εξουθενωμένη μετά την πανδημία.

Και παρότι το burnout αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζομένους εδώ και μεγάλο διάστημα, είναι ανησυχητικό το ότι τόσο νέα άτομα αισθάνονται τόσο βάρος, παρότι είναι στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας. 

Οι παράγοντες του προβλήματος

Η Kim Hollingdale, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine της Καλιφόρνιας και αδειούχος ψυχοθεραπεύτρια που ειδικεύεται στην αποκατάσταση της επαγγελματικής εξουθένωσης, πιστεύει πως η Gen Z έχει «τη χειρότερη συλλογή στρεσογόνων παραγόντων» μεταξύ του συνόλου των εργαζομένων, λόγω της έλλειψης εξουσίας στον εργασιακό χώρο, οικονομικών απολαβών, αλλά και την κανονικοποίηση μίας κουλτούρας ταχύτητας και ατέλειωτων ωρών δουλειάς.

Παράδειγμα η 22χρονη Brittany, η οποία εργάζεται στις ΗΠΑ και δηλώνει πως νιώθει συνεχώς πίεση να αποδώσει τα μέγιστα, κάτι που την εξαντλεί. Εργάζεται όσο περισσότερο μπορεί για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και δεν λέει όχι, όταν της ζητούν να μείνει μέχρι αργά. «Λέω ναι στο κάθε τι και μένω ξύπνια, όσο αργά θέλουν να μείνω». Ο λόγος; «Θέλω να δουν ότι δουλεύω σκληρά». 

Άλλος ένας παράγοντας, είναι τα χρήματα. Για να μπορέσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και να εκπληρώσουν τ΄ όνειρο μίας καλύτερης ζωής, millennials και Gen Z δουλεύουν όλο και περισσότερο.  Όπως επεσήμανε η Hollingdale είναι σύνηθες να κάνουν δύο δουλειές, αντί να χαλαρώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους. 

Ένας τρίτος παράγοντας που προκαλεί στρες και οδηγεί σε μεγέθυνση του προβλήματος είναι οι ατελείωτες ώρες μπροστά από μία οθόνη. Έρευνα έχει δείξει πως ακόμα και όταν δεν εργάζονται, οι νέοι επιλέγουν να περάσουν ώρες στο κινητό τους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να καθιστά αδύνατη και την αποφυγή περισσότερου άγχος για τη δουλειά, καθώς οι ειδοποιήσεις ποτέ δεν σταματούν. 

Εκτός των προαναφερθέντων, η Gen Z αντιμετωπίζει και μία άνευ προηγούμενου κατάσταση λόγω της πανδημίας. Πολλοί νέοι δεν έχουν εργαστεί ποτέ σε γραφείο, μαζί με τους συναδέλφους τους, και άρα δεν έχουν αναπτύξει δεσμούς που θα τους βοηθήσουν στην αποσυμπίεση. 

Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;

Παρότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά σχετικά με παράγοντες όπως η οικονομική αστάθεια, ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η παραδοχή. Και η Gen Z φαίνεται ότι δεν φοβάται να παραδεχθεί την εξουθένωσή της. 

Η έρευνα της Asana έδειξε ότι, σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές, η Gen Z είναι πιο άνετη στο να συζητά την κατάσταση που βιώνει με τους διευθυντές της.

Η Hollingdale επεσήμανε την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να «δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ευεξία στο χώρο εργασίας» ώστε να αποτρέπεται το burnout.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM
Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Διεθνή / Αντικαταστάθηκε η πρόεδρος του Columbia μετά από απειλές Τραμπ για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Η απομάκρυνση της Άρμστρονγκ φέρεται να σχετίζεται με δηλώσεις της σε συνάντηση μελών του διδακτικού προσωπικού, στις οποίες φέρεται να υποβάθμισε τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε το πανεπιστήμιο έναντι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής «παγώνει» την απέλαση Τουρκάλας φοιτήτριας για φιλοπαλαιστινιακές απόψεις

Η σύλληψή της έγινε το απόγευμα της Τρίτης, κοντά στο σπίτι της στη Μασαχουσέτη, και κατεγράφη σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Διεθνή / Γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Η Ρωσία χτίζει στρατιωτική υπεροχή για μελλοντική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

O Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να περιορίσει τις επιδιώξεις του στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις απόρρητης έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Διεθνή / Τουρκία: Προφυλακίστηκε για «τρομοκρατία» ο Σουηδός δημοσιογράφος Κατζ Τζοακίμ Μεντίν

Έντονη αντίδραση από ΣτοκχόλμηΗ υπόθεση συνδέεται με διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη τον Ιανουάριο του 2023, κατά την οποία διαδηλωτές κρέμασαν κούκλα που έμοιαζε με τον Τούρκο πρόεδρο έξω από το δημαρχείο της πόλης
LIFO NEWSROOM
Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Παρ' ολίγον σύγκρουση Airbus της Delta Air Lines με στρατιωτικό αεροσκάφος στην Ουάσινγκτον

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αεροπορική τραγωδία της 29ης Ιανουαρίου, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk συγκρούστηκε με αεροσκάφος της American Airlines
LIFO NEWSROOM