Το Νεπάλ εξετάζει την πιθανότητα να μετακινήσει τη βάση του στο Έβερεστ, όπου κατασκηνώνουν ορειβάτες, λόγω περιβαλλοντολογικών ανησυχιών.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Τουρισμού της χώρας, Taranath Adhikari, η βάση κινδυνεύει να χαθεί λόγω του λιωσίματος του κοντινού παγετώνα Κούμπου.
«Έχουμε λάβει προτάσεις από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη για μετακινήσουμε τη βάση. Παρότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμα, λαμβάνουμε αυτές τις προτάσεις πολύ σοβαρά» είπε ο Adhikari στο CNN.
Μεταξύ των φορέων αυτών είναι κάτοικοι, ορειβάτες και περιβαλλοντολόγοι.
Ωστόσο, η οποιαδήποτε αλλαγή στο όρος Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, δεν θα γίνει χωρίς σοβαρή εξέταση και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Μόνο η έρευνα μπορεί να διαρκέσει 2-3 χρόνια. Ορισμένες μελέτες έγιναν κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης ανάβασης στο όρος, που κορυφώνεται τον Μάιο.
Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, απ΄όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, το όποιο σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί στην κυβέρνηση του Νεπάλ και το υπουργικό συμβούλιο θα έχει τον τελικό λόγο.
Ο Adhikari επεσήμανε πως «οι ανθρώπινες δραστηριότητες» και η κλιματική αλλαγή είναι αυτά που επηρεάζουν τη βάση, καθώς ο παγετώνας λιώνει πολύ ταχύτερα από το φυσιολογικό.
Το δίλημμα του Νεπάλ
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την κατασκήνωση αλλά και γενικότερα την περιβαλλοντολογική επίδραση στο όρος.
Μελέτη του Nature Portfolio Journal of Climate and Atmospheric Science, που δημοσιεύτηκε φέτος, έδειξε πως πάγος που σχηματίστηκε σε περίοδο 2.000 ετών στον παγετώνα Σάουθ Σολ, έλιωσε σε περίπου 25 χρόνια.
Ο Paul Mayewski, διευθυντής στο Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου του Μέιν, σημείωσε πως τα ευρήματα δείχνουν «μία πλήρη αλλαγή» σε σχέση με το τι γινόταν έως σήμερα.
«Το Νεπάλ, μόνο του, δεν μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις επιπτώσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη» επεσήμανε ο Adhikari. «Αλλά», συμπλήρωσε, «μπορούμε να αμβλύνουμε ορισμένα ζητήματα με τη λήψη τέτοιου είδους προσωρινών μέτρων».
«Από τη μία, θέλουμε να διατηρήσουμε το όρος και τον παγετώνα. Από την άλλη, δεν θέλουμε να επηρεαστεί η οικονομία του βουνού» παραδέχθηκε.
Ο τουρισμός είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, με το 11,5% των πολιτών να απασχολούνται σε αυτόν.
Οι άδειες για την ανάβαση στο Έβερεστ κοστίζουν 11.000 δολάρια ανά άτομο και μέρος των χρημάτων πηγαίνει σε κοινότητες που ζουν κοντά στο όρος.
Με πληροφορίες από CNN