Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει πλοία, για να συμβάλει στην εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που είναι υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο Γενς Στολτενμπεργκ.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.
«Εκφράσαμε όλοι την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία τεραστίων διαστάσεων επισιτιστική κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προκειμένου το σιτάρι που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη. Στη συνέχεια, αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να ενταχθούν στη Συμμαχία και να διέπονται από τη ρήτρα της συλλογικής άμυνας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP