Δε σκοπεύει να παραιτηθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον παρά το γεγονός ότι μόνο σήμερα 14 συνολικά υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν ανακοινώσει ότι εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους.
«Μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος και δε θα παραιτηθεί», ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του καναλιού ITV, Ανούσκα Αστάνα. «Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα επικεντρωθούν είτε στην οικονομική ανάπτυξη είτε στο χάος μιας αναμέτρησης για την ηγεσία, και της συνακόλουθης πίεσης για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών», πρόσθεσε.
Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είναι το τελευταίο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε στο πλευρό των συναδέλφων της οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον.
Πολλοί υπουργοί συγκεντρώθηκαν από το απόγευμα στην επίσημη κατοικία του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανάγκη να αποχωρήσει. Μία πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας βρέθηκε εκεί για να τον στηρίξει, στην περίπτωση που αποφασίσει να αγωνιστεί για να διατηρήσει το αξίωμα.
Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος και τις πιέσεις προς τον ίδιο, ο Τζόνσον λέει ότι έχει εντολή από τις βουλευτικές εκλογές του 2019, τις οποίες κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. «Δε θα παραιτηθώ και, ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή η χώρα είναι οι εκλογές», είπε νωρίτερα σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή. Αρνήθηκε όμως να απαντήσει αν θα επιχειρήσει να διατηρήσει το αξίωμα ακόμη και αν ηττηθεί σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του.
Οι παραιτήσεις, το βράδυ της Τρίτης, των υπουργών Υγείας και Οικονομικών πυροδότησαν ένα κύμα αποχωρήσεων. Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές δηλώνουν ανοιχτά πλέον ότι θέλουν να αποχωρήσει ο Τζόνσον και αμφισβητούν την ικανότητά του να κυβερνήσει αλλά και την ακεραιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα των κοινοβουλευτικών επερωτήσεων, σήμερα, ορισμένοι Συντηρητικοί προσπαθούσαν να μη γελάσουν την ώρα που άλλοι τον χλεύαζαν και τον σφυροκοπούσαν για την παλαιότερη συμπεριφορά του, τα κίνητρά του και ορισμένα από τα σκάνδαλα που σημάδεψαν μεγάλο μέρος της θητείας του.
Έρχεται πρόταση μομφής;
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος δεν πρόκειται να ζητήσουν ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μπόρις Τζόνσον τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αφού η αποκαλούμενη «Επιτροπή 1922» που καθορίζει τους εσωκομματικούς κανονισμούς συμφώνησε σήμερα να προχωρήσει στην εκλογή νέων μελών, προτού αποφασίσει εάν θα επιτρέψει μια νέα πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τρεις Συντηρητικούς βουλευτές, η Επιτροπή 1922 θα προχωρήσει στην ανανέωσή της θητείας της την επόμενη Δευτέρα. Στη συνέχεια, το νέο προεδρείο της, θα αποφασίσει εάν θα αλλάξει τους κανόνες ώστε να επιτραπεί η υποβολή νέας πρότασης μομφής σε βάρος του Τζόνσον. Με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, δεν επιτρέπεται να υποβληθεί τέτοια πρόταση μέχρι του χρόνου.
Ο Τζόνσον πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 6 Ιουνίου, όμως το 41% των Συντηρητικών βουλευτών τον καταψήφισε. Ο κανονισμός ορίζει ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει τέτοια ψηφοφορία πριν περάσουν 12 μήνες.
Ο βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη νέα Επιτροπή 1922 θα αρχίσουν να κατατίθενται σήμερα. Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της έχουν διορία μέχρι τη Δευτέρα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και η σύνθεση της νέας Επιτροπής θα ανακοινωθεί το ίδιο βράδυ.
«Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι θα ήταν αθέμιτο να αλλάξει τους κανόνες, μέχρι να εκλεγεί μια νέα. Για αυτό επιταχύνουν (τη διαδικασία) των εκλογών, για το απόγευμα της Δευτέρας. Και μετά θα το συζητήσουν», είπε ο Σέλμπρουκ στους δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση για την αλλαγή των κανονισμών, ο βουλευτής είπε ότι δε γνωρίζει και δε θέλει να κάνει εικασίες.
Νωρίτερα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την πληροφορία ότι η Επιτροπή θα αλλάξει τους κανόνες για να τεθεί σε ψηφοφορία μια πρόταση μομφής σε βάρος του Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα. Ένα μέλος της Επιτροπής όμως είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι μια αλλαγή των κανόνων θα ήταν λανθασμένη εκτός και αν η Επιτροπή λάβει μια νέα εντολή από τους βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόνσον ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα, εάν τον εγκαταλείψουν και άλλα μέλη της κυβέρνησής του.
Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ