Έφτασε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι -Σε αναβρασμό η Κίνα

Έφτασε στην Ταιβάν η Νάνσι Πελόζι: Επικίνδυνη κλιμάκωση ΗΠΑ – Κίνας Facebook Twitter
0

Στην Ταιβάν έφτασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με την άφιξή της να προκαλεί αναταραχή στην περιοχή, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις Ταϊβάν και Κίνας.

Την ίδια ώρα το τουρκικό EHA μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών απογειώθηκε από την κινεζική πόλη Zhangzhou, ενώ κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν τις πτήσεις τους στην Fujian επαρχία που βρίσκεται πιο κοντά στην Ταιβάν. 

Έφτασε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι -Σε αναβρασμό η Κίνα Facebook Twitter

Το Live του Reuters

Βίντεο: Η άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Και το υπουργείο εξωτερικών της Ταϊβάν μετέδωσε από το αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι τελετή υποδοχής ενός «πολύ ξεχωριστού» ξένου προσκεκλημένου, χωρίς, αρχικά, να κατονομάζει την Νάνσι Πελόζι. 

Τις προηγούμενες ημέρες, η επίσκεψη Πελόζι έχει ως αποτέλεσμα αυστηρές προειδοποιήσει από το Πεκίνο και εντεινόμενες ανησυχίες από τις ΗΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε  τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να μην «παίζει με τη φωτιά», αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σεβαστούν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον κινέζο ομόλογό του ότι η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή στην υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, συνοδευόμενη αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, έχει κάνει στάση σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία στην περιοδεία της Ασία. Το ταξίδι της περιλαμβάνει, ακόμη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενώ δεν έχει γίνει επίσημη αναφορά για επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ταϊβάν και ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσαν στο CNN τη Δευτέρα ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν και να διανυκτερεύσει στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία.

Η στάση της Πελόζι είναι ξεκάθαρη. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να δείξουν υποστήριξη στην Ταϊβάν.

Απειλές από την Κίνα

Το ταξίδι της Πελόζι πραγματοποιείται υπό το άγρυπνο μάτι της Κίνας, η οποία έχει δεσμευτεί να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» εάν πραγματοποιήσει επίσκεψη.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας επανέλαβε την απειλή, προειδοποιώντας: «Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, ο κινεζικός στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ενδεχόμενη επίσκεψη θα αντιμετωπιστεί με στρατιωτική απάντηση από την Κίνα, πυροδοτώντας πιθανώς τη χειρότερη κρίση στα στενά των τελευταίων δεκαετιών.

Γιατί είναι «θυμωμένο» το Πεκίνο με την επίσκεψη της Πελόζι;

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη δημοκρατία της Ταϊβάν είναι δική του επικράτεια -- παρόλο που δεν την κυβέρνησε ποτέ -- και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την «επανένωση» του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

Για δεκαετίες, το Πεκίνο προσπάθησε να απομονώσει την Ταϊπέι στην παγκόσμια σκηνή, εμποδίσει, π.χ., την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς.

Οποιαδήποτε κίνηση φαίνεται να δίνει στην Ταϊβάν μια αίσθηση διεθνούς νομιμότητας αντιτίθεται σθεναρά από την Κίνα. Και στα μάτια του Πεκίνου, οι επισκέψεις αξιωματούχων της Ταιβάν στο εξωτερικό ή οι ξένων αξιωματούχων στη χώρα, θα κάνουν ακριβώς αυτό.

Το 1995, μια επίσκεψη του τότε προέδρου της Ταϊβάν Λι Τενγκ-Χούι στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε μια μεγάλη κρίση στα στενά της Ταϊβάν. Εξαγριωμένη από το ταξίδι, η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν και η κρίση έληξε μόνο αφού οι ΗΠΑ έστειλαν δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή σε μια δυναμική επίδειξη υποστήριξης προς την Ταϊπέι.

Τα τελευταία χρόνια, η Ταϊβάν έχει δεχτεί σωρεία επισκέψεων αμερικανικών αντιπροσωπειών, αποτελούμενων από εν ενεργεία και συνταξιούχους αξιωματούχους και βουλευτές. Αυτό έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στην αυτοανακηρυχθείσα ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν.

Αλλά το πολιτικό ανάστημα της Πελόζι κάνει την επίσκεψή της ακόμη πιο προκλητική στο Πεκίνο, καθώς μετά τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ είναι η κορυφαία Αμερικανή αξιωματούχος.

«Είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στην αμερικανική πολιτική. Είναι διαφορετικό από το απλό μέλος σας στο Κογκρέσο», δήλωσε η Σούζαν Λ. Σιρκ, επικεφαλής του 21st Century China Center στο Πανεπιστήμιο San Diego.

Η Πελόζι είναι μακροχρόνια επικριτής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχοντας καταγγείλει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει συναντηθεί με αντιφρονούντες υπέρ της δημοκρατίας και τον Δαλάι Λάμα -- τον εξόριστο Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη που παραμένει αγκάθι στο μάτι της κινεζικής κυβέρνησης.

Το 1991, η Πελόζι άνοιξε ένα πανό στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου για να τιμήσει τα θύματα της σφαγής των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας το 1989. Πιο πρόσφατα, εξέφρασε την υποστήριξή της στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του 2019 στο Χονγκ Κονγκ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM