Έρευνα ξεκίνησαν οι αρχές του Εκουαδόρ για τη δολοφονία τεσσάρων γιγάντιων χελωνών των νησιών Γκαλαπάγκος, τις οποίες οι εισαγγελείς φοβούνται ότι άγνωστοι κυνήγησαν και έφαγαν.
Τα υπολείμματα από τα κουφάρια των ερπετών βρέθηκαν σε ένα εθνικό πάρκο στην Ισαμπέλα, το μεγαλύτερο νησί των Γκαλαπάγκος.
Η θανάτωση των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση έχει απαγορευτεί από το 1933, αλλά περισσότερα από 12 έχουν κυνηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Το κρέας της χελώνας θεωρείτο κάποτε λιχουδιά, αλλά όσοι τις κυνηγούν αντιμετωπίζουν έως και τρία χρόνια φυλάκιση.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι δασοφύλακες βρήκαν κουφάρια από 15 γιγάντιες χελώνες στην ίδια περιοχή.
Φωτογραφίες από τα κουφάρια τους είχαν κοινοποιηθεί ευρέως στα social media προκάλεσαν οργή στον Εκουαδόρ, όπου και ανήκει μέρος των νησιών Γκαλαπάγκος.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν εκείνη την εποχή έδειχναν ότι οι 15 είχαν κυνηγηθεί για το κρέας τους.
Η πρόσφατη ανακάλυψη των κουφαριών τεσσάρων ακόμα ζώων αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η πρακτική συνεχίζεται παρά την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού.
Οι ειδικοί θα πραγματοποιήσουν νεκροψίες ενώ μια μονάδα που ειδικεύεται στα περιβαλλοντικά εγκλήματα συλλέγει μαρτυρίες από υπαλλήλους των εθνικών πάρκων.
Οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλαπάγκος ζουν πάνω από 100 χρόνια και είναι συνδεδεμένες με τον Δαρβίνο, ο οποίος πρωτοστάτησε στη θεωρία της εξέλιξης μελετώντας τις.
Το πλοίο με το οποίο απέπλευσε ο Δαρβίνος, The Beagle, μετέφερε 30 ζωντανές χελώνες από τα Γκαλαπάγκος στην Πολυνησία. Τις περισσότερες τις έφαγε το πλήρωμα.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 15.000 γιγάντιες χελώνες στον κόσμο ενώ τον 19ο αιώνα υπήρχαν 200.000.
Με πληροφορίες του BBC