Βρετανία: Παραιτείται η Λιζ Τρας - Το ανακοίνωσε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ

Βρετανία: Παραιτείται η Λιζ Τρας - Το ανακοίνωσε έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ Facebook Twitter
0

Σε μιά έκτακτη, δημόσια δήλωση η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. 

Η ηγέτιδα των Συντηρητικών, που είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας στις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε στον βρετανικό λαό πως έχει ήδη ενημερώσει τον βασιλιά Κάρολο Γ' για την απόφασή της να παραιτηθεί από τον ηγετικό θώκο των Συντηρητικών. 

Με διάρκεια μόλις 45 ημερών, αυτή είναι η μικρότερη πρωθυπουργική θητεία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. 

Μπροστά σε μερικές δεκάδες δημοσιογράφων, η Τρας σχολίασε ότι ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια εποχή «μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας.» «Αναγνωρίζω... δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα», πρόσθεσε. 

Η εξέλιξη έρχεται στον απόηχο της βαθιάς πολιτικής κρίσης των τελευταίων ημερών στο στρατόπεδο των Τόρις, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη ζητούσαν την παραίτηση της Τρας. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, και αντιμέτωπη με την κρίση του κόστους ενέργειας, η Τρας είχε ανακοινώσει στο κοινοβούλιο το «πάγωμα» των τιμών για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, Kwasi Kwarteng, είχε ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές με τον μίνι προϋπολογισμό του στις 23 Σεπτεμβρίου, για την ενίσχυση της ανάπτυξης, βασιζόμενο σε μειώσεις φόρων δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών.

Απέναντι στον πανικό των αγορών, η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει κατεπείγουσα παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, κάνοντας λόγο για έναν «σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου, που σημαδεύτηκε από διαφωνίες και εντάσεις, η Λιζ Τρας και ο Kwasi Kwarteng, αναδιπλώθηκαν, ανακαλώντας την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Kwarteng τελικά αποπέμφθηκε. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ανησυχία των Συντηρητικών μετατράπηκε σε γενικευμένη οργή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χθες, η Τρας είχε κάνει δεκτή και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, με αφορμή την παραβίαση των κανόνων σχετικά με την ανταλλαγή ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών.

Αμέσως μετά τη δήλωση παραίτησης της Τρας, η ισοτιμία στερλίνας - δολαρίου αυξήθηκε αρχικά, προτού υποχωρήσει γύρω στα 1,12 δολάρια.

Εκλογές ζητά το Εργατικό Κόμμα 

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, της Mirror και του BBC, ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησης 

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο αστάθειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας και η χώρα μας έχει πιέζεται από την πολύ χαμηλή ανάπτυξη. Εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω αυτό. 

Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στις περικοπές στην Εθνική Ασφάλιση. Και το όραμά μας ήταν μια οικονομία με χαμηλούς φόρους και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit. 

Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, πως δεν μπορώ να υλοποιήσω την εντολή με την οποία εκλέχθηκα από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με τον Βασιλιά και τον ενημέρωσα ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. 

Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα γίνουν εκλογές για την ηγεσία, που θα ολοκληρωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. 

Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί διάδοχος. Ευχαριστώ».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM