Είναι ιδιαίτερα στενάχωρο όταν οι άνθρωποι καλούνται να επιλέξουν είτε να ταΐσουν τα ζώα τους είτε τα παιδιά τους. Για μερικούς ανθρώπους, όμως δυστυχώς, έχει φτάσει αυτή η στιγμή.
Η Σούζαν Ταλέφσκι το γνωρίζει καλά αυτό. Το καταφύγιο ζώων Her Lost Dogs' Home στη Μελβούρνη της Αυστραλίας φροντίζει εκατοντάδες οικόσιτα ζώα και ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Ένας από τους νεότερους επισκέπτες του καταφυγίου είναι ο τετράχρονος Charcoal, ενός Ναπολιτάνικου μαστίφ που ζυγίζει 63 κιλά. Τον εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες του επειδή όπως είπαν δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά τη φροντίδα του.
Και δεν είναι μόνοι. Το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί στα ύψη σε όλο τον κόσμο καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία ανεβάζουν την τιμή των τροφίμων, των καυσίμων και άλλων βασικών ειδών.
Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι άνθρωποι πλέον που κοστίζουν τώρα περισσότερο αλλά και οι τιμές στις τροφές για τα κατοικίδια και άλλα προϊόντα για τα οικόσιτα ζώα, που έχουν επίσης εκτιναχθεί.
Το κόστος για τη διατροφή του Charcoal φτάνει έως και 1.600 $ Αυστραλίας το χρόνο, εκτιμά η Ταλέφσκι.
«Έχουμε 500 ζώα στο καταφύγιό μας. Είναι πολλά στόματα για να ταΐσουμε. Νιώθουμε την πίεση από την αγορά προμηθειών, την παρακολούθηση των τροφών για τα κατοικίδια και τη διασφάλιση ότι όλα τα ζώα μας θα είναι υγιή», πρόσθεσε.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος των προϊόντων για κατοικίδια στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά σχεδόν 12% έως το τέλος Ιουνίου. Αυτή η αύξηση είναι διπλάσια σε σχέση με τα τρόφιμα και ποτά, για τους ανθρώπους.
Όταν ξέσπασε η πανδημία, η Canberra Pet Rescue ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για να παρέχει στους ταλαιπωρημένους ιδιοκτήτες τροφή για κατοικίδια και άλλα απαραίτητα.
Πάνω από δύο χρόνια μετά, η ιδρύτριά του Amanda Doelle είπε στο BBC ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αναζητούν βοήθεια.
Σημείωσε δε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους για να δώσουν τα κατοικίδιά τους.
Μια πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της 11χρονης Lilu. Η ιδιοκτήτριά της έχασε τη δουλειά και το σπίτι της, που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να την κρατήσει.
«Πραγματικά προσπάθησε. Έκλαιγε, ήταν πραγματικά καταρρακωμένη από αυτήν την απόφαση» είπε η Doelle. «Αντιμετωπίζει έλλειψη στέγης, οπότε δεν είχε τρόπο να κρατήσει τη γάτα».
Η Doelle ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία της καθώς όπως λέει λόγω του κόστους αναγκάστηκε να απομακρύνει ορισμένα ζώα από το καταφύγιό της.
«Είναι απολύτως αδύνατον. Οι πιέσεις στο κόστος ζωής είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Αλλά οι άνθρωποι έχουν επίσης δεύτερες σκέψεις για τα κατοικίδια που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Η εγκατάλειψη ενός κατοικίδιου είναι αδίκημα στην Αυστραλία. Αλλά η οικονομική πίεση οδηγεί τους ανθρώπους σε απελπιστικές καταστάσεις, λέει η Rebecca Linigen από το Four Paws Australia.
«Όχι μόνο αυξάνονται τα ποσοστά παράδοσης ζώων, αλλά ορισμένα καταφύγια σε όλη την Αυστραλία αναφέρουν επίσης ότι τα ποσοστά υιοθεσίας έχουν μειωθεί από το 2021», είπε στο BBC.
«Πρόκειται για μια κρίση στην καλή διαβίωση των ζώων συντροφιάς για το έθνος μας, με έντονους τους φόβους ότι τα ζώα θα εγκαταλειφθούν στους δρόμους λόγω της δυσβάσταχτης οικονομικής επιβάρυνσης».
Διεθνές το πρόβλημα
Τα συστατικά των τροφών για τα κατοικίδια περιλαμβάνουν κρέας, δημητριακά και μικροθρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά έχουν γίνει πιο ακριβά τους τελευταίους μήνες.
Είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Το κόστος των τροφών για κατοικίδια αυξήθηκε κατά 10,3% στις ΗΠΑ, 8,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 8,4% στη Βρετανία.
Οι ομάδες διάσωσης ζώων σε άλλες χώρες παρατηρούν επίσης άλμα στον αριθμό των ζώων που μεταφέρονται στα καταφύγιά τους, καθώς τα οικονομικά των νοικοκυριών πιέζονται.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τους ανθρώπους και τα κατοικίδιά τους μαζί, αλλά δυστυχώς βλέπουμε περισσότερα ζώα να έρχονται στη φροντίδα μας», λένε οι υπεύθυνοι.
Ο Jacob Thomas από το Rescue Paws στην Ταϊλάνδη λέει ότι έχει λάβει ερωτήματα από άτομα που θέλουν να φύγουν από την χώρα επειδή έχασαν τη δουλειά τους ή που έχουν πλέον λιγότερα χρήματα λόγω της αύξησης του κόστους ζωής.
«Αυτά τα ερωτήματα έχουν αυξηθεί μαζικά από την αρχή της πανδημίας».
«Οι αβεβαιότητες για την παραγωγή τροφίμων παραμένουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας Covid-19 και των γεωπολιτικών εντάσεων», λέει ο καθηγητής William Chen από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης.
Με πληροφορίες του BBC