O Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανήγγειλε νέα εποχή στις αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς οι δύο χώρες επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις ταραγμένες, εδώ και μία δεκαετία, σχέσεις τους.
Ο Μπένι Γκαντζ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη, την πρώτη μετά από 12 χρόνια, στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.
«Για πάνω από μία δεκαετία, δεν υπήρχαν επίσημες αμυντικές σχέσεις. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό σε μία υπεύθυνη και σταδιακή διαδικασία που λειτουργεί προς τα συμφέροντα του Ισραήλ» ανέφερε ο Γκαντζ.
«Όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις μας, έδωσα εντολή στο προσωπικό μου να ξεκινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επανεκκίνηση των σχέσεων εργασίας» ανέφερε ο Ισραηλινός, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ακάρ.
«Προχωράμε μπροστά, πρέπει να υιοθετήσουμε μια σταθερή, θετική προσέγγιση στις σχέσεις μας, διατηρώντας ανοιχτό τον διάλογο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İsrail Savunma Bakanı Benjamin Gantz, heyetler arası görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Her iki Bakan görüşme sonrası ikili iş birliğinin ve diyaloğun artırılmasına vurgu yapan açıklamalar yaptı.https://t.co/CT8NYbNnuc pic.twitter.com/P48CxFqXYS
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 27, 2022
Οι σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Άγκυρας διεξάγονταν κυρίως εν κρυπτώ και σε κατώτερο επίπεδο. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας των δύο χωρών διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με στόχο την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
«Οι περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλάζουνν. Συμμαχίες -εκ των οποίων κάποιες φάνταζαν αδιανόητες όχι πολύ πριν- οικοδομούνται κόντρα στις ανησυχητικές απειλές, όπως εκείνη που συνιστά το Ιράν» σημείωσε ο Γκαντζ.
Από την πλευρά του ο Ακάρ δήλωσε πως οι στενοί δεσμοί θα βοηθήσουν «στην εξεύρεση λύσεων σε τρέχοντα θέματα στα οποία σκεφτόμαστε διαφορετικά», μεταξύ αυτών και το παλαιστινιακό.
«Θεωρούμε πως η εξέλιξη των σχέσεών μας και η συνεργασία με το Ισραήλ, θα συμβάλλουν στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.
Το χρονικό των ταραγμένων σχέσεων
Το 1949, η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα με πληθυσμό κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό, που αναγνώρισε το Ισραήλ. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις άρχισαν να κλονίζονται το 2008 μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών «πάγωσαν» τελικά το 2010 μετά το θάνατο δέκα πολιτών σε ισραηλινή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοί Μαβί Μαρμαρά, που συμμετείχε στο στολίσκο που επιχειρούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό, μεταφέροντας δια θαλάσσης βοήθεια στη Γάζα.
Ακολούθησε μια σύντομη συμφιλίωση που έμελλε να κρατήσει μόλις από το 2016 έως το 2018 όταν η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της από τη χώρα και εκδίωξε τον Ισραηλινό από την Άγκυρα, λόγω νέων θανάτων Παλαιστινίων.
Οι διμερείς σχέσεις άρχισαν να εξομαλύνονται μετά την αποχώρηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία του Ισραήλ.
Με πληροφορίες από Reuters/Al Jazeera/Haaretz