Βινιέτα: Ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη βγαλμένο από ταινία
Η Ελπίδα και η Βαλέρια έχουν φτιάξει ένα ζεστό βιβλιοπωλείο, ανοιχτό για όλους.
ADVERTORIAL
«Κανένα από τα σχέδιά μας δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς τους γονείς μας, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συντρόφους μας. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία πινελιά ήταν όλοι εκεί να μας στηρίξουν και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Αξίζει, πίστεψέ με, να δει κανείς τις φωτογραφίες που βγάλαμε κατά τη διάρκεια όλης της προετοιμασίας».
Η Ελπίδα και η Βαλέρια είναι αδελφές και πλέον συνεργάτιδες. Παρότι προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς χώρους, αποφάσισαν να ανοίξουν μαζί τη «Βινιέτα» (https://www.facebook.com/vinietabooks). Ένα βιβλιοπωλείο στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης που θέλει να γίνει μία μεγάλη αγκαλιά για όλες τις ηλικίες.
«Την κάθε στιγμή την κρατάμε σαν φυλαχτό», συνέχισε η Ελπίδα. «Όπως λέει και η Βαλέρια, είχαμε το συνεργείο “η αγάπη” από το οποίο μπήκε πάρα πολύ προσωπική δουλειά».
Όλα ξεκίνησαν όταν προέκυψε η μαγική, όπως μας λένε, συγκυρία να συναντηθούν οι δρόμοι τους μένοντας στην ίδια πόλη παράλληλα με την ανάγκη τους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Η επαγγελματική τους πορεία ως τότε ήταν τελείως διαφορετική.
«Σπούδασα Μηχανικός Περιβάλλοντος και έχω εργαστεί σε διάφορα εργασιακά αντικείμενα», περιγράφει η Βαλέρια. «Κάθε δουλειά μού έδωσε χρήσιμα εφόδια στον οικονομικό σχεδιασμό μιας επιχείρησης και στην οργάνωσή της - κάτι που λειτουργεί ανακουφιστικά στην Ελπίδα, αφού αυτή είναι η πιο θεωρητική της υπόθεσης. Ήταν μια απόφαση του τύπου “ή τώρα, ή ποτέ”. Το γεγονός ότι θα υπάρχω σε ένα περιβάλλον με παιδιά που θα αναζητούν το επόμενο λογοτεχνικό τους ταξίδι - γιατί λατρεύω την παιδική λογοτεχνία - έκανε το “τώρα” πολύ ισχυρό».
«Εγώ σπούδασα Ιστορία-Αρχαιολογία, αλλά η ζωή διάλεξε αλλιώς για μένα», συμπληρώνει η Ελπίδα. «Μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού μου, εργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και τα τελευταία έξι ειδικεύομαι στην παρέμβαση παιδιών με κώφωση/βαρηκοΐα. Η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας και η επαφή μου με τα παιδιά αυτά ήταν μία αποκάλυψη για μένα. Το να είμαι ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου ήταν ένα όνειρο, από αυτά τα ρομαντικά, που δε συμβαίνουν».
Συνέβη όμως και ονομάζεται «Βινιέτα». Πώς επέλεξαν το όνομα του βιβλιοπωλείου;
«Η εύρεση του ονόματος έγινε μετά από πολλή σκέψη», θυμάται η Βαλέρια. «Η βινιέτα είναι μία λέξη με πολλές ερμηνείες. Μιλώντας για την ετυμολογία της, η προέλευση είναι γαλλική και προκύπτει ως υποκοριστικό από τη γαλλική λέξη που αντιστοιχεί στο “κλήμα”. Ως ουσιαστικό αναφέρεται σε ένα εγχάρακτο κόσμημα με κλάδους, φύλλα και άλλα περίτεχνα σχήματα, που συνήθως μπαίνει στην αρχή των κεφαλαίων ενός βιβλίου. Θυμηθείτε τα ανθολόγια του οργανισμού. Με τα χρόνια ο όρος χρησιμοποιήθηκε για οτιδήποτε αποτελεί πλαίσιο, εξού και οι κορνίζες που θα δει κανείς στους τοίχους του βιβλιοπωλείου μας. Ο κύριος λόγος που το επιλέξαμε ως όνομα, ωστόσο, είναι γιατί υπάρχει λογοτεχνική βινιέτα, ως είδος γραφής. Πρόκειται για μικρές, συνήθως εμβόλιμες, ιστορίες που περιγράφουν μια στιγμή στον χρόνο. Γνωστός για τις βινιέτες του ήταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ για παράδειγμα».
Οι δύο αδελφές έβαλαν στόχο να ντύσουν τη δική τους βινιέτα με τον πιο ζεστό τρόπο. Από το ισόγειο που μοιάζει να βγήκε από το “You've Got Mail”, ως το πατάρι με τον φιλόξενο καναπέ και την ιδανική για ανάγνωση ατμόσφαιρα.
«Αρχικά θέλαμε η αισθητική του χώρου να θυμίζει κάτι από αυτά τα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού απ’ όπου δεν θέλεις να βγεις ποτέ», εξηγεί η Ελπίδα. «Μία ζεστή, σχεδόν θαλπωρική ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις οικεία. Η αλήθεια είναι ότι δώσαμε και πολύ χρόνο στην επιλογή τόσο των βιβλίων όσο και των προϊόντων που είναι διαθέσιμα, ώστε να ταιριάζουν όλα σε αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε».
«Ένα σχόλιο που ακούμε και μας κάνει να χαμογελάμε αφορά τη μυρωδιά του βιβλιοπωλείου», συμπληρώνει η Βαλέρια. «Τα βιβλία έχουν το δικό τους, μοναδικό άρωμα και σε συνδυασμό με το ξύλο που επικρατεί στον χώρο, οι επισκέπτες νιώθουν μια γλυκιά νοσταλγία. Η μυρωδιά αυτή φαίνεται να τους ξυπνά, με τον πιο μαγικό τρόπο, όμορφες αναμνήσεις».
Για τα παιδιά σήμερα θα πρότειναν το «Μπλε και Κόκκινο» από τις εκδόσεις Νεφέλη, μία δίγλωσση έκδοση που προκάλεσε έντονα συναισθήματα και στις δυο τους. Για τους εφήβους θα πρότειναν τα «Χρυσά Κουπιά» της Μαρίας Παπαγιάννη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, για την νοσταλγία που αισθάνεσαι διαβάζοντάς το, και για τους μεγαλύτερους την επανέκδοση του «Εφήβου» του Ντοστογιέφσκι από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση της Ελένης Μπακοπούλου, ένα σπουδαίο έργο του μεγάλου Ρώσου με μία πρωτιά στη βιβλιογραφία του: Το πάντρεμα του τραγικού με το έντονο νεανικό χιούμορ.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη μία λέσχη ανάγνωσης ενηλίκων και βρισκόμαστε στη δημιουργία και μίας εφηβικής», αναφέρουν. «Ετοιμάζονται το προσεχές διάστημα δράσεις φιλαναγνωσίας, παρουσιάσεις, και γενικότερα συναντήσεις αλλά και δράσεις γύρω από τη συμπερίληψη. Οι ιδέες μας είναι πολλές και θέλουμε σταδιακά να βρούμε τρόπο να τις υλοποιήσουμε όλες».
Η Βινιέτα (https://www.instagram.com/vinietabooks/) ωστόσο δεν απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη κατηγορία κοινού. Φιλοξενεί βιβλία fiction και non-fiction για κάθε ηλικία, γραφική ύλη, και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Σύντομα το βιβλιοπωλείο θα έχει και μία γωνία με εργαλεία, παιχνίδια και βιβλία για μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές ανάγκες.
«Είμαστε εδώ για όσους επιλέξουν να ανοίξουν την πόρτα μας. Οι προτεινόμενες ηλικίες είναι, λοιπόν, από 0 έως 99. Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι το βιβλιοπωλείο να είναι προσβάσιμο σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που μπορεί να θεωρείται περιοριστική. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, χωρίς κανέναν διαχωρισμό ή διάκριση».
Πώς, όμως, φαντάζονται το βιβλιοπωλείο Βινιέτα στα επόμενα χρόνια;
«Σίγουρα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ένα από τα άμεσα σχέδιά μας, αλλά απώτερος στόχος μας είναι η Βινιέτα να εδραιωθεί ως ένας χώρος συνάντησης με κέντρο το βιβλίο. Ένα διαδραστικό βιβλιοπωλείο, όπου μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας και λέσχες ανάγνωσης ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια αναγνωστική εμπειρία-κίνητρο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ένα σημείο όπου πέρα από το να διαβάζονται, θα γράφονται και οι δικές μας ιστορίες στον χρόνο».
Βιβλιοπωλείο Βινιέτα, Κανάρη 66, Κάτω Τούμπα, 2311246957