ΕΟΔΥ: 2 ύποπτα κρούσματα αλλαντίασης- Ζευγάρι, έφαγαν σπαράγγια δικής τους κονσερβοποίησης

Σπαράγγια Facebook Twitter
0

Δύο ύποπτα κρούσματα αλλαντίασης στην Ελλάδα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ και η μία εκ των δύο ασθενών νοσηλεύεται διασωληνωμένη. 

Πρόκειται για ζευγάρι τουριστών, που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων κατανάλωσαν σπαράγγια, παρασκευασμένα από τους ίδιους με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. 

Οι δύο ασθενείς- μία εκ των οποίων είναι διασωληνωμένη- νοσηλεύονται σε σταθερή κλινική κατάσταση, σε υγειονομικές μονάδες της Αττικής. 

Τα δύο ύποπτα κρούσματα αλλαντίασης δηλώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου στο σχετικό σύστημα του ΕΟΔΥ. Με τη συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέστη δυνατή η χορήγηση της ειδικής αντιτοξίνης της αλλαντίασης στους ασθενείς, μέσα στο πρώτο 24ωρο. 

Από το 2004 έως πέρυσι δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα. 

Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του, ώστε να καταστραφεί η τοξίνη, σημειώνει ο ΕΟΔΥ. 

Συνήθως, η τοξίνη παράγεται σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: 31χρονος έκανε αγορές με πλαστά τραπεζικά καταθετήρια

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: 31χρονος έκανε αγορές με πλαστά τραπεζικά καταθετήρια

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με την αστυνομία, στο διάστημα Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου πραγματοποίησε έξι διαφορετικές τηλεφωνικές παραγγελίες προϊόντων από εταιρεία εμπορίας οινοπνευματωδών ποτών, συνολικής αξίας 1.153 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για παράνομη δομή απεξάρτησης – Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για παράνομη δομή απεξάρτησης – Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο βρέθηκαν δύο άτομα που εργάζονταν ως εθελοντές, καθώς και άτομα, τα οποία διέμεναν και ακολουθούσαν πρόγραμμα απεξάρτησης
LIFO NEWSROOM