ΕΕ- Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία- Εκνευρισμός για την πρόταση της Κομισιόν

ΕΕ- Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία- Εκνευρισμός για την πρόταση της Κομισιόν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μία ύστατη προσπάθεια για συμφωνία χαμηλότερου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κάνει το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η προχθεσινή πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ, διχάζει τα κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προκαλεί εκνευρισμό σύμφωνα με το Politico.

Την ιδέα της επιβολής πλαφόν στην τιμή στήριζαν εξ αρχής Βέλγιο, Πολωνία, Ελλάδα και Ιταλία ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Ολλανδία. Πλέον οι αντιδράσεις έγκεινται στην τιμή του πλαφόν.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου για την ενέργεια υπήρξε συνάντηση των Υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που είχαν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές, οι «15» επιβεβαίωσαν ότι θα τηρήσουν κοινή στάση και θα ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούριας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά τους, η Πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα, χαρακτήρισε «αστείο» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, η οποία χαρακτηρίσθηκε εξάλλου «μη ικανοποιητική» από τη Βελγίδα υπουργό Ενέργειας.

Οι επικρίσεις είναι αποτέλεσμα της διαφωνίας ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στις μελλοντικές τιμές του αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«To να μπει μία οροφή στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες. Επισήμανε δε, ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή.

«Η πρόταση για το πλαφόν στο αέριο είναι κλειδί, όμως αυτό που προέκυψε προχθές είναι ένα αστείο. Παρουσιάσθηκε την τελευταία στιγμή και αποκλίνει απ' αυτό που είχε προταθεί προηγουμένως και (το πλαφόν) δεν είναι αποδεκτό, καθώς είναι υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά», δήλωσε από την πλευρά της η Πολωνή υπουργός αρμόδια για το κλίμα Άννα Μόσκβα.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την πρόταση· δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν την αρχή για μια συζήτηση», πρόσθεσε η Μόσκβα.

Η Βελγίδα υπουργός Ενέργειας Τίνε φαν ντερ Στρέτεν, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πως η πρόταση της Κομισιόν «δεν είναι ικανοποιητική».

«Το κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι δεν είναι ικανοποιητικό (...) δεν λέει ξεκάθαρα αν θα έχει αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε η φαν ντερ Στρέτεν στους δημοσιογράφους.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου υποτίθεται ότι θα κατεύναζε τις απαιτήσεις για δράση στον περιορισμό των υψηλών τιμών. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Politico, πυροδοτεί μία νέα πολιτική κρίση μεταξύ του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Οι «15» στηρίζουν το πλαφόν αλλά ζητούν νέα πρόταση για την τιμή ενώ από την άλλη υπάρχει η άλλη ομάδα στο εσωτερικό του μπλοκ, που αντιτίθεται στο πλαφόν καθώς υποστηρίζει ότι θα διαταράξει την αγορά.

Η σημερινή συνάντηση υποτίθεται ότι θα φέρει μία συμφωνία για ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, που βασικό σκοπό έχει την μείωση των τιμών ενέργειας το επόμενο έτος, μεταξύ άλλων μέσω της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και της δημιουργίας ενός νέου σημείου αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Μία ομάδα χωρών, επιδιώκει να σχηματίσει μια συμμαχία αποκλεισμού, εκτός εάν τόσο το πακέτο, όσο και το πλαφόν αντιμετωπιστούν από κοινού, όπως ανέφεραν τρεις διπλωμάτες στο Politico. 

Ωστόσο, οι διπλωμάτες διαφωνούν σχετικά με το αν η ομάδα έχει την επάρκεια 9 χωρών, είναι αρκετά ισχυρή δηλαδή για ν α μπλοκάρει, ή αν η ομάδα περιορίζεται μόνο σε 7.

Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ηγείται επί του παρόντος του εκ περιτροπής Συμβουλίου της προεδρίας της ΕΕ, μπορεί να συγκαλέσει ένα άλλο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου για να συζητήσει περαιτέρω αυτά τα θέματα, όπως δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος»

Ο «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» που πρότεινε το στέλεχος της ΕΕ δεν ικανοποιούσε κανέναν όμως.

Θα έθετε ένα όριο στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα — αν και αυτό θα ενεργοποιούνταν μόνο εάν οι τιμές παρέμεναν πάνω από αυτό το επίπεδο για δύο εβδομάδες και ήταν πάνω από 58 ευρώ ανά MWh υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά για 10 ημέρες.

Οι χώρες που στηρίζουν το πλαφόν διαμαρτύρονται ότι ακόμη και αν επαναλαμβάνονταν τα υψηλά ρεκόρ στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκαν στα τέλη Αυγούστου - όπου τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονταν εν συντομία στα 350 ευρώ ανά MWh - αυτό δεν θα πληρούσε τον υψηλό πήχη για την ενεργοποίηση του πλαφόν της Επιτροπής.

Όσοι αντιτίθενται όμως, αναφέρουν ότι το μέτρο εξακολουθεί να στερείται επαρκών διασφαλίσεων και επισημαίνει ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για τη διεξαγωγή κατάλληλης εκτίμησης επιπτώσεων, που να δείχνει ότι η κίνηση δεν θα απειλούσε την ασφάλεια εφοδιασμού τους.

«Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν είναι χαρούμενος. Είμαστε στο σημείο που ήμασταν» σημειώνει διπλωμάτης στο Politico.

Η όλη υπόθεση έχει οδηγήσει σε εκνευρισμό στην Επιτροπή, από ορισμένες χώρες που έχουν κατηγορήσει τους ιθύνοντες για αργούς ρυθμούς στην παρουσίαση της πρότασης και τις συνθήκες του πλαφόν.

Είναι σαφές ότι η Κομισιόν έχει πάρει θέση στηρίζοντας Ολλανδία και Γερμανία υποστήριξε ένας άλλος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι το πλαφόν έχει οριστεί σε ένα σημείο, το οποίο δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

«Πολιτικά είναι πολύ επικίνδυνο» επισημαίνει ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν συμβεί αυτό.

Με πληροφορίες του Politico/ΕΡΤ/ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM