Μουντιάλ 2022: Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος τα έβαλαν με φιλάθλους υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας

Μουντιάλ 2022: Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος τα έβαλαν με φιλάθλους υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Ιράν ήρθε αντιμέτωπο με την Ουαλία σήμερα, στο Μουντιάλ 2022, αλλά μέσα και έξω από το Ahmad Bin Ali Stadium ήταν σε εξέλιξη μία διαφορετική κόντρα. Εκείνη ανάμεσα στους Ιρανούς φιλάθλους που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και αυτούς που τάσσονται υέρ του κινήματος διαμαρτυρίας. 

Οι φιλοκυβερνητικοί παρενόχλησαν σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα υπέρ των διαδηλώσεων, σύμφωνα με μαρτυρίες, ενώ η ασφάλεια του γηπέδου κατάσχεσε σημαίες, μπλουζάκια και άλλα αντικείμενα που εξέφραζαν υποστήριξη στο κύμα διαμαρτυρίας που σαρώνει το Ιράν εδώ και εβδομάδες. 

Άνθρωποι της ασφάλειας δεν επέτρεψαν σε κάποιους φιλάθλους να μπουν στο γήπεδο με σημαίες υπέρ των διαμαρτυριών. Σε άλλες περιπτώσεις, φίλαθλοι υπέρ της κυβέρνησης άρπαξαν τέτοιες σημαίες από τα χέρια τους. Επίσης, φώναζαν προσβολές σε φιλάθλους που φορούσαν μπλούζες με το σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας «Γυναίκα, ζωή ελευθερία». 

Σε αντίθεση με το πρώτο ματς που έδωσαν στο Μουντιάλ- κόντρα στην Αγγλία- αυτή τη φορά οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας τους πριν από την έναρξη της αναμέτρησης. Η εθνική ομάδα έχει μπει στο «μικροσκόπιο» για τυχόν δηλώσεις ή κινήσεις που σχετίζονται με το κίνημα διαμαρτυριών που σαρώνει το Ιράν. 

Μουντιάλ 2022: Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος τα έβαλαν με φιλάθλους υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Κάποιοι φίλαθλοι μπήκαν στο γήπεδο με μπλουζάκια ή σημαίες που έγραφαν συνθήματα υπέρ των διαδηλώσεων. Όπως μια γυναίκα, που κρατούσε ποδοσφαιρική φανέλα με το όνομα της Μαχσά Αμινί και είχε ζωγραφίσει κόκκινα δάκρυα στο πρόσωπό της. Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι της ασφάλειας πλησίασαν την ίδια και τον άνδρα δίπλα της που φορούσε μπλούζα με σύνθημα.

Έξω από το γήπεδο, κάποιοι Ιρανοί φίλαθλοι κοντράρονταν φωνάζοντας από τη μία πλευρά «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» και οι άλλοι τους απαντούσαν «Ισλαμική Δημοκρατία». Ομάδες ανδρών περικύκλωσαν τρεις γυναίκες, που μιλούσαν σε ξένα ΜΜΕ για τις διαμαρτυρίες, έξω από το γήπεδο, φωνάζοντας οργισμένοι «Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Πολλές γυναίκες φίλαθλοι φαίνονταν ταραγμένες, καθώς υποστηρικτές της κυβέρνησης τους φώναζαν στα Φαρσί και τις βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τηλέφωνά τους. 

Μετά τον θρίαμβο του Ιράν με 2-0, φίλαθλοι με σημαίες στα χέρια τους ξεχύθηκαν έξω από το γήπεδο. Στράφηκαν προς ομάδα συγκεντρωμένων, που κρατούσαν φωτογραφίες της Μαχσά Αμινί, της οποίας ο θάνατος αποτέλεσε έναυσμα για το κίνημα διαμαρτυρίας στην Ισλαμική Δημοκρατία. Φώναζαν «Νίκη», για να καλύψουν εκείνους που έλεγαν το όνομα της 22χρονης. 

Μουντιάλ 2022: Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος τα έβαλαν με φιλάθλους υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η 35χρονη Μάριαμ που όπως και οι άλλοι Ιρανοί φίλαθλοι αρνήθηκε να αποκαλύψει το επίθετό της φοβούμενη αντίποινα από την κυβέρνηση, άρχισε να κλαίει καθώς άνδρες που ούρλιαζαν την περικύκλωσαν και την βιντεοσκοπούσαν. Στο πρόσωπό της ήταν γραμμένες οι λέξεις «γυναίκα, ζωή, ελευθερία». 

«Δεν είμαι εδώ για να τσακωθώ με κανέναν, αλλά μου κάνουν επιθέσεις και με λένε τρομοκράτισσα. Είμαι εδώ μόνο για να πω ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει νόημα εάν δολοφονούνται άνθρωποι στους δρόμους», τόνισε. 

Η Μάριαμ και οι φίλοι της φορούσαν καπέλα με το όνομα του Ιρανού ποδοσφαιριστή Βόρια Γκαφούρι, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορούμενος για προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης. Υποστηρικτές της ιρανικής κυβέρνησης τους πήραν τα καπέλα, δήλωσε η ίδια. 

Η Άγιεχ Σαμς, Ιρανή από τις ΗΠΑ, είπε ότι η ασφάλεια του γηπέδου κατάσχεσε τη σημαία της επειδή πάνω ήταν γραμμένη η λέξη «γυναίκες». «Είμαστε εδώ απλά για να απολαύσουμε τα παιχνίδια και να δώσουμε ένα βήμα στους Ιρανούς που μάχονται ενάντια στο καθεστώς», συμπλήρωσε. 

Μουντιάλ 2022: Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος τα έβαλαν με φιλάθλους υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Η Ζεϊνλάμπντα Άργουα, φρουρός στο στάδιο, επιβεβαίωσε πως οι αρχές είχαν δώσει εντολές να κατασχεθεί οτιδήποτε εκτός από τη σημαία του Ιράν. «Είτε πρόκειται για το Ιράν, το Κατάρ, ή κάποια άλλη χώρα, επιτρέπεται να φέρεις μόνο την κανονική σημαία», δήλωσε. 

Μια 32χρονη Ιρανή, που ζει στην Ισπανία, προσπαθούσε μετά το ματς να πάρει πίσω το καπέλο και τη σημαία που είχαν κατασχεθεί από την ασφάλεια. Η αστυνομία του Κατάρ, είπε η γυναίκα, της έδωσε εντολή να σβήσει τα ονόματα των Ιρανών διαδηλωτών που έχουν σκοτωθεί και συλληφθεί, τα οποία είχε γράψει στα χέρια και το στήθος της, έπειτα από απαίτηση των υποστηρικτών της ιρανικής κυβέρνησης. «Η σημερινή ήταν η πιο τρομακτική ποδοσφαιρική εμπειρία που έχω ζήσει, πριν και μετά το ματς», δήλωσε. 

Ο Πάγιαμ Σαλιούγκιαν, δικηγόρος που ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ασφάλεια ανάγκασε τον ίδιο και τον πατέρα του να βγάλουν τις μπλούζες που έγραφαν «γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Όμως, δεν ζητήθηκε το ίδιο από τα αδέλφια και τη μητέρα του, συμπλήρωσε. 

Ο 30χρονος Ιρανοαμερικανός Σάγιαν Κοσραβάνι δήλωσε πως η ασφάλεια τον συνέλαβε 10 λεπτά πριν από την έναρξη του ματς. Αν και πέταξε τα αντικείμενα που είχε με συνθήματα υπέρ των διαδηλώσεων, όπως του ζήτησαν, φορούσε μια μπλούζα με το σύνθημα «ελευθερώστε το Ιράν». 

Με πληροφορίες από AP, Reuters
 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM