Μπορεί να είναι ένα από τα ξηρότερα μέρη της Γης- ένα άγριο, εξωγήινο τοπίο όπου η ζωή μοιάζει αδύνατη.
Όμως η τεράστια έρημος Ατακάμα της Χιλής είναι ένα μοναδικό και εύθραυστο οικοσύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλείται από τους σωρούς σκουπιδιών που καταλήγουν εκεί από όλο τον κόσμο.
Βουνά από πεταμένα ρούχα, ένα νεκροταφείο παπουτσιών και στοίβες από παλιά ελαστικά και σκουριασμένα αυτοκίνητα καταστρέφουν τουλάχιστον τρεις περιοχές της ερήμου στη βόρεια Χιλή.
«Δεν είμαστε πλέον απλώς ένας κάδος απορριμμάτων για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που είναι χειρότερο», δήλωσε στο AFP ο Πατρίτσιο Φερέιρα, δήμαρχος της πόλης Alto Hospicio.
Chile's massive Atacama desert is a unique and fragile ecosystem that experts say is being threatened by piles of trash dumped there from around the world.
— NoComment (@nocomment) November 28, 2022
Mountains of discarded clothing, shoes, scrapped tyres and cars are piling up in at least three regions of the desert. pic.twitter.com/v1jUjDocKZ
Η Ατακάμα, με την εντυπωσιακή απόκοσμη ομορφιά και τις εκτεταμένες αλυκές, έχει επίσης μεταμορφωθεί από την εντατική εξόρυξη χαλκού και λιθίου.
Η Κάρμεν Σεράνο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Endemic Roots, δήλωσε ότι οι περισσότεροι βλέπουν την Ατακάμα απλώς ως «γυμνούς λόφους», από όπου μπορούν να «εξάγουν πόρους ή να γεμίσουν τις τσέπες τους».
Η Χιλή αποτελεί εδώ και καιρό κόμβο για μεταχειρισμένα και απούλητα ρούχα από την Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία είτε πωλούνται σε όλη τη Λατινική Αμερική είτε καταλήγουν σε σκουπιδότοπους στην έρημο.
Πέρυσι πάνω από 46.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων διοχετεύτηκαν στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Χιλής, στην Ικίκε.
Chile's unique Atacama desert sullied by world's junk. #AFP
— AFP Photo (@AFPphoto) November 25, 2022
📸 @MartinBernetti pic.twitter.com/IA9ZIqVNZS
Γεμάτα χημικές ουσίες που χρειάζονται μέχρι και 200 χρόνια για να διαλυθούν, οι ακτιβιστές λένε ότι τα ρούχα μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και τα υπόγεια ύδατα.
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατακλύζουν επίσης τη χώρα από τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Πολλά εξάγονται στο Περού, τη Βολιβία ή την Παραγουάη, ενώ άλλα καταλήγουν πεταμένα σε νεκροταφεία χιλιομέτρων στη γύρω έρημο.
Σωροί εγκαταλελειμμένων ελαστικών είναι επίσης διασκορπισμένοι σε όλη την έρημο.
Ο δήμαρχος Φερέιρα κατήγγειλε την «έλλειψη παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, την έλλειψη ηθικής ευθύνης και προστασίας του περιβάλλοντος» από «τους αδίστακτους του πλανήτη».
«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι. Νιώθουμε ότι η γη μας έχει θυσιαστεί», είπε.