Ανησυχία για την έξαρση ιώσεων: Τριπλή «επιδημία» Covid-19, γρίπης και RSV λοίμωξης

Ανησυχία για την έξαρση ιώσεων: Τριπλή «επιδημία» Covid-19, γρίπης και RSV λοίμωξης Facebook Twitter
0

Σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί η τριπλή επιδημία Covid-19, γρίπης, RSV λοίμωξης, το φετινό χειμώνα, όπου παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων.

«Δεν είναι εύκολος χειμώνας, απρόσμενα επιβαρυμένος», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, σε διαδικτυακή ημερίδα, κάνοντας λόγο για ανησυχητική έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Το θέμα, είπε, δεν είναι ελληνικό, καθώς έξαρση παρατηρείται και σε άλλες χώρες. «Διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο όγκο υγειονομικών κινδύνων και ως ιατρική κοινότητα πρέπει να ειδοποιήσουμε και να προφυλάξουμε τους πολίτες», πρόσθεσε.

Σε έξαρση οι ιογενείς λοιμώξεις

«Βράζει από ιογενείς λοιμώξεις η Ελλάδα και όχι μόνο των παιδιών», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι «οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κατακλυστεί από μικρούς ασθενείς» και αυτό που ανησυχεί είναι οι μικροβιακές επιπλοκές που έπονται των ιογενών λοιμώξεων.

«Όλα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στον κορωνοϊό, μειώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων η έκθεση όλων σε συνηθισμένες ιογενείς λοιμώξεις», εξήγησε, ενώ έκανε λόγο για ανοσολογικό έλλειμμα ιδιαίτερα σε βρέφη και παιδιά.

Ο άλλος λόγος έξαρσης των λοιμώξεων, σύμφωνα με ευρήματα μελετών, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, βασίζεται στην ανοσολογία, καθώς η απουσία έκθεσης στις ιογενείς λοιμώξεις είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά να δείχνουν σαν ενήλικες.

Εξήγησε ότι τα παιδιά έχουν ένα ιδιαίτερα εκαπιδευμένο ανοσιακό σύστημα, ωστόσο λόγω των μέτρων για την Covid-19 μειώθηκε η ενεργοποίηση αυτού με αποτέλεσμα σοβαρότερη νόσο και μεγαλύτερη διασπορά στο περιβάλλον τους.

Όπως είπε, τόσο η απουσία έκθεσης σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως και η μείωση εμβολιασμών έχουν ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τώρα τις επιδημίες και πιθανόν να δούμε και βαρύτερη νόσηση από τις κοινές λοιμώξεις, κάτι που ακόμα δεν έχει καταγραφεί και σίγουρα βλέπουμε και μία μετακίνηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε ψυχραιμία, σωστή ενημέρωση, επαγρύπνηση και όχι αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

«Φέτος θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδευτούν πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως είναι ανοιχτή η συζήτηση για πιθανό εμβολιασμό των παιδιών και για covid και γρίπη, δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου και μηνιγγιτιδόκοκκου.

Τέλος, πρότεινε καλές πρακτικές, ισορροπημένη διατροφή, καλές πρακτικές ύπνου, προτίμηση δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και καλό αερισμό εσωτερικών χώρων. «Βλέπουμε την μεγάλη έξαρση των ιογενών λοιμώξεων και αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν θα είναι μόνο φέτος το χειμώνα θα είναι και του χρόνου, μένει να το δούμε», κατέληξε.

Η επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων

Την επιδημιολογική εικόνα των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.

Την πρόσφατη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παρουσίασε μικρή αύξηση 18%. Η υποπαραλλαγή ΒΑ5 είναι αυτή που κυριαρχεί στην κοινότητα. Την ίδια στιγμή μικρή αύξηση παρατηρείται και στις νοσηλείες, ενώ σχετικά με τη σοβαρή νόσο είπε ότι δεν υπάρχει κάποια μεταβολή, προσθέτοντας πως σταθεροποιητική είναι η τάση και στους θανάτους.

Σχετικά με την γρίπη είπε ότι τα ποσοστά των ανθρώπων με γριπώδη συνδρομή έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

«Έχουμε σημαντική αύξηση σε μεγάλο ποσοστό του ποσοστού θετικότητας στη γρίπη, σε περίπου 35% των ατόμων με συμπτώματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πως κυριαρχεί ο υπότυπος Η3Ν2.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ