Red Umbrella: Η εργασία στο σεξ είναι εργασία, απαιτούμε τα δικαιώματα μας- Έκκληση για αλλαγή του νόμου

Red Umbrella: Η εργασία στο σεξ είναι εργασία, απαιτούμε τα δικαιώματα μας- Έκκληση για αλλαγή του νόμου Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

H αλλαγή του νόμου για τη σεξεργασία παραμένει η βασική διεκδίκηση του συλλόγου οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και του Red Umbrella. 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στα άτομα που εργάζονται στο σεξ, στις 17 Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνουν αυτό το αίτημα και υπογραμμίζουν ότι ο νόμος που ισχύει δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- για παράδειγμα δεν αναγνωρίζει ότι μεγάλο ποσοστό της σεξεργασίας πλέον λαμβάνει χώρα online- κρίνεται ελλιπής και αναχρονιστικός. 

«Το ισχύον νομικό πλαίσιο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη νόμιμη εργασία στο σεξ, ιδίως στην Αθήνα όπου η πλειοψηφία των οίκων ανοχής λειτουργούν χωρίς άδειες, ενώ αφήνει απροστάτευτα τα άτομα που παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες καθιστώντας τα ευάλωτα απέναντι σε κάθε μορφής βία», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο φορείς. 

«Το στίγμα και η ελλιπής νομοθεσία έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κακοποίηση και καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα σεξεργαζόμενα άτομα», επεσήμανε η διευθύντρια του Red Umbrella Athens, Άννα Κουρουπού. 

«Είναι νωπές οι μνήμες του 2012. Η διαπόμπευση και ο κατακερματισμός της ζωής των οροθετικών γυναικών μας έδειξαν πως η βούληση της πολιτείας ενδυναμώνει την παρανομία με τέτοιες πρακτικές, μεγαλώνει το στίγμα και αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε διακινητές και στο trafficking», συμπλήρωσε. 

Η Παγκόσμια Ημέρα, τη 17η Δεκεμβρίου, είναι μια αφορμή για να «υπενθυμίσουμε (στην πολιτεία) πως ο ρόλος της είναι η προστασία των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ μέσα από ένα νόμιμο πλαίσιο, υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων. Κυρίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Ο νόμος 2734/1999 πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τρόπων εργασίας στο σεξ, έχοντας ως στόχο την υπεράσπιση των εργαζομένων και όχι μόνο των πελατών - όπως ισχύει ως τώρα. Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και απαιτούμε τα ανάλογα δικαιώματα που μας οφείλει η κάθε κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ. Κουρουπού. 

Μία από τις μορφές κακοποίησης που υφίστανται συχνά τα άτομα που εργάζονται στο σεξ είναι τα περιστατικά stealthing, το οποίο ορίζεται ως η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. 

«Η υπεράσπιση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ - τα οποία είναι μια από τις πλέον ευάλωτες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες - αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Θετική Φωνή θα συνεχίσει να διεκδικεί τα αυτονόητα», επισημαίνεται ακόμη στην ανακοίνωση. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στα άτομα που εργάζονται στο σεξ καθιερώθηκε το 2003 για να επιστήσει την προσοχή στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται εις βάρος τους. Είναι μία ημέρα μνήμης για όσες και όσους έχουν κακοποιηθεί ή δολοφονηθεί λόγω των συνθηκών κοινωνικής περιθωριοποίησης τους και της ποινικοποίησης της εργασίας τους.  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM