Η απότομη άρση των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε μια «έκρηξη» κρουσμάτων και περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους μέσα στο 2023, σύμφωνα με νέο μοντέλο του αμερικανικού Institute of Health Metrics and Evaluation.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, τα κρούσματα στην Κίνα θα κορυφωθούν περίπου την 1η Απριλίου, όταν οι θάνατοι θα φτάσουν τους 322.000. Έως τότε, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μολυνθεί από τον ιό, επεσήμανε ο διευθυντής του IHME, Κρίστοφερ Μάρεϊ.
Το Πεκίνο δεν έχει ανακοινώσει θανάτους από τον κορωνοϊό μετά την άρση των μέτρων. Οι τελευταίοι θάνατοι ανακοινώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου και έως τώρα- από την αρχή της πανδημίας- οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 5.235.
Αυτό τον μήνα η Κίνα ήρε μέτρα για τον κορωνοϊό- που ήταν από τα αυστηρότερα στον κόσμο- έπειτα από πρωτοφανείς διαμαρτυρίες και τώρα υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων, ενώ υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση του ιού κατά τους εορτασμούς για το νέο σεληνιακό έτος, τον επόμενο μήνα.
«Κανένας δεν πίστευε ότι θα επέμεναν στην πολιτική zero Covid για τόσο πολύ καιρό», σχολίασε ο Μάρεϊ, κατά την ανακοίνωση των προγνώσεων του IHME. Αυτή η πολιτική μπορεί να ήταν αποτελεσματική στον έλεγχο των προηγούμενων μεταλλάξεων του ιού, αλλά η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον έκανε αδύνατη τη διατήρησή της, συμπλήρωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου.
Για τις εκτιμήσεις του, το ινστιτούτο βασίστηκε σε δεδομένα και πληροφορίες από την πρόσφατη έξαρση που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον στο Χονγκ Κονγκ. «Μετά την αρχικό ξέσπασμα, στη Γουχάν, η Κίνα σπάνια ανακοινώνει θανάτους. Για αυτό μελετήσαμε το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να πάρουμε ιδέα για τον δείκτη θνητότητας», εξήγησε ο Μάρεϊ.
Επίσης, για τις προγνώσεις του το IHME χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για τα ποσοστά εμβολιασμού που παρέχει η κινεζική κυβέρνηση, όπως και εκτιμήσεις για το πώς οι διάφορες επαρχίες θα ανταποκριθούν καθώς αυξάνονται τα κρούσματα.
Άλλοι ειδικοί αναμένουν ότι περίπου το 60% του πληθυσμού της Κίνας θα μολυνθεί τελικά, εκτιμώντας ότι η κορύφωση θα έρθει τον Ιανουάριο, πλήττοντας σφοδρότερα τους ευάλωτους πολίτες, όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Οι βασικές ανησυχίες τους είναι ο μεγάλος αριθμός των ευάλωτων ανθρώπων, η χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εμβολίων και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους πολίτες από 80 ετών και άνω, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Τι δείχνουν άλλα μοντέλα
Οι ειδικοί στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι η άρση των περιορισμών και το ταυτόχρονα άνοιγμα όλων των επαρχιών θα οδηγήσει σε 684 νεκρούς ανά εκατομμύριο πολιτών από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της Κίνας είναι 1,41 δισεκατομμύρια πολίτες και αν δεν ληφθούν μέτρα- όπως ο μαζικός εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις- αυτό συνεπάγεται 964.400 θανάτους.
Άλλη μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Φουντάν στη Σανγκάη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Nature Medicine, προέβλεπε ότι ένα κύμα της Όμικρον, χωρίς περιορισμούς, θα προκαλούσε 1,55 εκατομμύρια θανάτους σε έξι μήνες και η ζήτηση για μονάδες εντατικής θεραπείας θα ήταν 15,6 φορές υψηλότερη από τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας, στην κορύφωση.
Τώρα, Κινέζοι αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική δόση των κινεζικών εμβολίων, αλλά η κυβέρνηση παραμένει απρόθυμη να χρησιμοποιήσει ξένα σκευάσματα. Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι εμβολιασμοί και δημιουργείται απόθεμα αναπνευστήρων και απαραίτητων φαρμάκων.
Με πληροφορίες από Reuters