Qatargate: Τα τηλεφωνήματα που έκανε η Εύα Καϊλή πριν από την προσαγωγή της

Qatargate: Τα τηλεφωνήματα της Εύας Καϊλή πριν από την προσαγωγή της Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Αποκαλύψεων συνέχεια για το σκάνδαλο Qatargate που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Νεότερα στοιχεία, που μετέδωσε η ΕΡΤ, αναφέρουν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, έκανε συγκεκριμένα τηλεφωνήματα πριν την προσαγωγή της από τις βελγικές Αρχές, που αργότερα έγινε σύλληψη.

Όταν ενημερώθηκε για την κράτηση του συντρόφου της, η κα Καϊλή φαίνεται ότι κάλεσε αρχικά στο γραφείο της και ζήτησε να ακυρωθούν όλα τα ραντεβού της. Οι συνεργάτες της δεν υποψιάστηκαν πως συμβαίνει κάτι, ωστόσο όταν άρχισαν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο και δεν την έβρισκαν, αντιλήφθηκαν πως κάτι γινόταν.

Στη συνέχεια, η κρατούμενη φαίνεται πως κάλεσε τον τέως ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ως το άτομο που κινούσε τα νήματα- με βοηθό τον σύντροφο της κα Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Επιπλέον, κατά την ίδια πηγή, η κα Καϊλή έκανε και ένα τρίτο τηλεφώνημα σε έναν ευρωβουλευτή. Το άτομο αυτό δεν έχει κατονομαστεί, προς το παρόν, αλλά φαίνεται πως δεν είναι στη λίστα όσων έχουν γίνει γνωστοί μέχρι στιγμής αλλά και δεν κατάγεται από την Ελλάδα ή την Ιταλία. 

Ακολουθούν τη ροή χρημάτων

Την ίδια ώρα, η έρευνα των Αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα χρήματα φαίνεται πως δίνουν απαντήσεις.

Ο γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Λούκα Βινσεντίνι, παραδέχτηκε ότι έλαβε έως και 50.000 ευρώ σε μετρητά από τη ΜΚΟ του Παντσέρι, Fight Impunity, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Εισαγγελείς στο Βέλγιο κατάσχεσαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ, στο πλαίσιο έρευνας, για τις φερόμενες προσπάθειες του Κατάρ και του Μαρόκου να εξαγοράσουν πολιτική επιρροή στην «καρδιά» της ΕΕ.

«Δεν μου ζητήθηκε, ούτε ζήτησα κάτι σε αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκαν κανενός είδους όροι για αυτή τη δωρεά» ανέφερε ο ίδιος. Είπε ότι έβαλε τα χρήματα για την επιτυχημένη εκστρατεία του για την ηγεσία της ITUC τον περασμένο μήνα και για άλλα τρέχοντα έξοδα της οργάνωσης.

Ο Βινσεντίνι ήταν μεταξύ των πρώτων ατόμων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας από τους Βέλγους εισαγγελείς. Αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, στις 11 Δεκεμβρίου, αν και θα πρέπει να ενημερώσει τις Αρχές εάν εγκαταλείψει την ΕΕ τους επόμενους τρεις μήνες.

Δήλωσε ότι αποχώρησε προσωρινά από τη θέση του επικεφαλής του ITUC, η οποία έχει υιοθετήσει αξιοσημείωτα ήπια στάση απέναντι στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρά τις καταδικαστικές αναφορές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών.

«Ό,τι έκανα το έκανα με καλή πίστη» ισχυρίστηκε. «Η εμπλοκή μου σε αυτή την έρευνα ήταν ένα σοκ για μένα και την οικογένειά μου και θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να αποδείξω την αθωότητά μου».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ