Μια απόφαση που σηματοδοτεί νίκη για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Βρετανία εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη με απόφαση του, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η ερμηνεία του υπουργείου Εσωτερικών για τη Συμφωνία Αποχώρησης (Withdrawal Agreement) είναι παράνομη.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε με βάση δύο παράγοντες:
- Τα άτομα με καθεστώς προ-εγκαταστάσεως δεν πρέπει να χάσουν κανένα δικαίωμα διαμονής που έχουν βάσει της Withdrawal Agreement (Συμφωνίας Αποχώρησης) μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ πριν από τη λήξη του καθεστώτος του προεγκατεστημένου.
- Τα άτομα με καθεστώς προ-εγκαταστάσεως δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματα μόνιμης διαμονής βάσει της Συμφωνίας Απόσυρσης αφού συμπληρώσουν την απαραίτητη περίοδο νόμιμης διαμονής 5 ετών μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση βάσει του συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η εν λόγω απόφαση καθιστά σαφές ότι τα άτομα με προεγκατεστημένο καθεστώς, τα οποία συνεχίζουν να ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να χάσουν τα δικαιώματα διαμονής τους εκτός από λόγους οι οποίοι καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συμφωνία Αποχώρησης (για παράδειγμα απουσία από τη Βρετανία για πολύ καιρό).
Παράλληλα, η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επιτρέπει στο υπουργείο Εσωτερικών να απαιτήσει μια δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο για τη συνέχιση των δικαιωμάτων. Επομένως, είναι παράνομο για τα άτομα να χάνουν τα δικαιώματά τους μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο
Επίσης, τα άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς προ-εγκαταστάσεως θα πρέπει να έχουν αυτόματα πρόσβαση στα δικαιώματα του «εγκατεστημένου καθεστώτος» μόλις συμπληρώσουν τα πέντε έτη ειδικής διαμονής ακόμα και αν δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση ή δεν τους έχει χορηγηθεί καθεστώς εγκαταστάσεως.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο δικαστής συμφωνεί με την the3million ότι σκοπός του Σχεδίου Διακανονισμού της ΕΕ είναι να δημιουργήσει μια σαφή διάκριση μεταξύ αυτών που είναι δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης και εκείνων που δεν είναι. Από τη στιγμή που είναι δικαιούχοι, οι πολίτες δεν μπορούν να χάσουν τα δικαιώματα τους απλώς επειδή ξέχασαν να υποβάλουν δεύτερη αίτηση μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Συμφωνία Απόσυρσης δεν το επιτρέπει», σχολίασε η οργάνωση των δικαιωμάτων των πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «the3million».