NASA: Το Perseverance φτιάχνει την πρώτη «αποθήκη» της ανθρωπότητας στον Άρη

NASA: Το Perseverance φτιάχνει την πρώτη «αποθήκη» της ανθρωπότητας στον Άρη Facebook Twitter
0

Το Rover Perseverance της NASA εναπόθεσε το πρώτο αποθηκευμένο δείγμα εδάφους στην επιφάνεια του Άρη στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

H ομάδα του Perseverance επιβεβαίωσε ότι ο πρώτος σωλήνας τιτανίου που περιέχει δείγμα πετρώματος τοποθετήθηκε από το ρόβερ στην περιοχή «Three Forks». Τους επόμενους μήνες, θα εναποθέσει συνολικά 10 σωλήνες στην ίδια τοποθεσία, δημιουργώντας την πρώτη αποθήκη της ανθρωπότητας σε άλλο πλανήτη. Η αποθήκευση σηματοδοτεί ένα ιστορικό πρώιμο βήμα, με στόχο την αποστολή δειγμάτων από τον Άρη στη Γη.

Το Perseverance έχει πάρει διπλά δείγματα από βραχώδεις περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη που επιλέγει η αποστολή. Το ρόβερ έχει προς το παρόν αποθηκευμένα τα υπόλοιπα 17 δείγματα (συμπεριλαμβανομένου ενός ατμοσφαιρικού δείγματος).

NASA: Το Perseverance φτιάχνει την πρώτη «αποθήκη» της ανθρωπότητας στον Άρη Facebook Twitter

Στο μέλλον, τα δείγματα προορίζονται να παραληφθούν από κάποια ρομποτική διαστημική συσκευή, που θα τα τοποθετήσει σε μια κάψουλα ενός μικρού πυραύλου, ο οποίος στη συνέχεια θα εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Εκεί ένα άλλο διαστημόπλοιο θα παραλάβει τα δείγματα και θα τα μεταφέρει στη Γη.

Σε περίπτωση που το Perseverance δεν είναι σε θέση να παραδώσει τα δείγματά του, ένα ζεύγος ελικοπτέρων ανάκτησης δειγμάτων θα κληθεί να ολοκληρώσει την επιχείρηση. 

Το πρώτο δείγμα ήταν ένας πυρήνας πυριγενών πετρωμάτων μεγέθους κιμωλίας που ονομάστηκε ανεπίσημα «Malay», ο οποίος συλλέχθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2022, σε μια περιοχή του κρατήρα Jezero του Άρη που ονομάζεται «South Séítah».

Το πολύπλοκο σύστημα δειγματοληψίας και αποθήκευσης του Perseverance χρειάστηκε σχεδόν μια ώρα για να ανακτήσει τον μεταλλικό σωλήνα.

Αλλά η δουλειά δεν είχε τελειώσει για τους μηχανικούς του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, το που κατασκεύασε το Perseverance και ηγείται της αποστολής. Μόλις επιβεβαίωσαν ότι ο σωλήνας είχε ακουμπήσει στο έδαφος του Άρη, η ομάδα τοποθέτησε την κάμερα WATSON που βρίσκεται στο άκρο του ρομποτικού βραχίονα του Perseverance μήκους 2 μέτρων για να ελέγξει κάτω από το Rover ότι ο σωλήνας δεν είχε κυλήσει προς την κατεύθυνση που θα ακολουθούσαν οι τροχοί του Rover.

NASA: Το Perseverance φτιάχνει την πρώτη «αποθήκη» της ανθρωπότητας στον Άρη Facebook Twitter

Ήθελαν επίσης να βεβαιωθούν ότι ο σωλήνας είχε σταθεί με τον σωστό τρόπο. Κι αυτό επειδή κάθε σωλήνας έχει ένα επίπεδο τελικό κομμάτι που ονομάζεται «γάντι»  για να είναι ευκολότερο να τον παραλάβουν μελλοντικές αποστολές. Αυτό έχει συμβεί σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων κατά τη διάρκεια των δοκιμών στη Γη με το πανομοιότυπο όχημα του Perseverance στο JPL's Mars Yard. 

Τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουν και άλλες ευκαιρίες να δουν αν το Perseverance χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή όσο το Rover εναποθέτει περισσότερα δείγματα στο πεδίο Three Forks.

«Το να δούμε το πρώτο μας δείγμα στο έδαφος είναι ένα σπουδαίο επιστέγασμα της κύριας φάσης της αποστολής μας, η οποία λήγει στις 6 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Rick Welch, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Perseverance στο JPL.

Αστροβιολογία

Ένας βασικό επιστημονικό πεδίο της αποστολής του Perseverance στον Άρη είναι η αστροβιολογία, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης πιθανών ενδείξεων αρχαίας μικροβιακής ζωής. Το Rover θα αναλύσει τη γεωλογία του πλανήτη, προσπαθώντας να εκτιμήσει το κλίμα του παρελθόντος, και θα ανοίξει το δρόμο για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Θα είναι η πρώτη αποστολή που θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει αρειανά πετρώματα και και σκόνη.

Οι επόμενες αποστολές της NASA, σε συνεργασία με την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), θα στείλουν διαστημόπλοια στον Άρη για να συλλέξουν αυτά τα σφραγισμένα δείγματα από την επιφάνεια και να τα επιστρέψουν στη Γη για ενδελεχή ανάλυση.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ