Σε ένα μικρό ερευνητικό κέντρο στη νότια Γαλλία, ψάρια μεγαλώνουν με έναν ασυνήθιστο σκοπό: να γίνουν οι πρώτοι κάτοικοι της Σελήνης που θα εξασφαλίσουν τροφή για μελλοντικούς αστροναύτες.
Το Lunar Hatch, ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Δρ. Cyrille Przybyla από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών Ερευνών, εξετάζει αν τα ψάρια και συγκεκριμένα το λαβράκι μπορεί να εκτραφεί στη Σελήνη – και αργότερα στον Άρη – για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των διαστημικών αποστολών.
Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή γονιμοποιημένων αυγών λαβρακιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα εκκολαφθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αρχικά, τα ψάρια θα παρακολουθούνται και έπειτα θα επιστρέφουν στη Γη για ανάλυση. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα ιχθυοκαλλιέργειας στη Σελήνη, χωρίς καθόλου απόβλητα.
Η ανακύκλωση θα είναι πλήρης: τα απόβλητα των ψαριών θα τρέφονται με φύκια και άλλους οργανισμούς, που με τη σειρά τους θα επιστρέφουν στο διατροφικό κύκλο.
Η ιδέα ξεκίνησε το 2016, όταν η ESA κάλεσε επιστήμονες να προτείνουν λύσεις για μια μελλοντική βάση στη Σελήνη. Το Lunar Hatch απέσπασε χρηματοδότηση από το CNES και πέρασε επιτυχώς όλα τα πειράματα για δονήσεις, υπεργαρύτητα και κοσμική ακτινοβολία.
Πλέον, ο Przybyla περιμένει να βρεθεί θέση σε διαστημική αποστολή, για να δοκιμάσει τη θεωρία του στην πράξη. Πέρα από το διάστημα, το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης, όπου η αυτάρκεια και η βιωσιμότητα είναι κρίσιμες. Όπως λέει ο Przybyla:
«Αυτό που σχεδιάσαμε για τη Σελήνη, μπορεί να βοηθήσει και στη Γη».
Με πληροφορίες από Guardian