Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια Facebook Twitter
φωτ.: Wikipedia
0

Σε ένα μικρό ερευνητικό κέντρο στη νότια Γαλλία, ψάρια μεγαλώνουν με έναν ασυνήθιστο σκοπό: να γίνουν οι πρώτοι κάτοικοι της Σελήνης που θα εξασφαλίσουν τροφή για μελλοντικούς αστροναύτες.

Το Lunar Hatch, ένα καινοτόμο πρόγραμμα του Δρ. Cyrille Przybyla από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών Ερευνών, εξετάζει αν τα ψάρια και συγκεκριμένα το λαβράκι μπορεί να εκτραφεί στη Σελήνη – και αργότερα στον Άρη – για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των διαστημικών αποστολών.

Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή γονιμοποιημένων αυγών λαβρακιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα εκκολαφθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αρχικά, τα ψάρια θα παρακολουθούνται και έπειτα θα επιστρέφουν στη Γη για ανάλυση. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα ιχθυοκαλλιέργειας στη Σελήνη, χωρίς καθόλου απόβλητα.

Η ανακύκλωση θα είναι πλήρης: τα απόβλητα των ψαριών θα τρέφονται με φύκια και άλλους οργανισμούς, που με τη σειρά τους θα επιστρέφουν στο διατροφικό κύκλο.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2016, όταν η ESA κάλεσε επιστήμονες να προτείνουν λύσεις για μια μελλοντική βάση στη Σελήνη. Το Lunar Hatch απέσπασε χρηματοδότηση από το CNES και πέρασε επιτυχώς όλα τα πειράματα για δονήσεις, υπεργαρύτητα και κοσμική ακτινοβολία.

Πλέον, ο Przybyla περιμένει να βρεθεί θέση σε διαστημική αποστολή, για να δοκιμάσει τη θεωρία του στην πράξη. Πέρα από το διάστημα, το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί σε απομακρυσμένες περιοχές της Γης, όπου η αυτάρκεια και η βιωσιμότητα είναι κρίσιμες. Όπως λέει ο Przybyla:
«Αυτό που σχεδιάσαμε για τη Σελήνη, μπορεί να βοηθήσει και στη Γη».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM