Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης.
«Τα αρχιτεκτονικά Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια μοναδική περίπτωση από όλους τους επαναπατρισμούς, τις επιστροφές, γιατί το μνημείο, ο Παρθενώνας, στέκει επί 2.500 χρόνια στην Ακρόπολη», υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.
«Από το μνημείο αυτό, λείπουν τα μέλη του. Δεν είναι 1-2 αγάλματα, πέντε έργα τέχνης σκόρπια που έχουν βρεθεί εδώ και εκεί, αλλά είναι μέλη ενός σώματος, ενός μνημείου το οποίο είναι συγχρόνως και σύμβολο, όχι μόνο της UNESCO, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε ο κ. Σταμπολίδης.
Μετά την ομόφωνη απόφαση της UNESCO, τον Σεπτέμβριο του 2021, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει αντιστραφεί το κλίμα παγκοσμίως, υπογράμμισε. «Επομένως, βεβαίως είναι θέμα αρχικά διακυβερνητικό και των μουσείων μεταξύ τους για μια τέτοιου είδους συνεννόηση, αλλά αυτό δεν το απαιτεί μόνο η Ελλάδα, το απαιτεί η παγκόσμια κοινότητα», συμπλήρωσε.
«Όλοι δίνουν βάρος στο αν έρθουν από τη Βρετανία στο Μουσείο της Ακρόπολης, τότε θα ξεκινήσει να “ξεπλέκεται το πουλόβερ” και θα αδειάσουν τα ευρωπαϊκά μουσεία. Αυτό δεν είναι καν επιχείρημα», τόνισε ο κ. Σταμπολίδης.
Ως παράδειγμα, ανέφερε το σικελικό θραύσμα που ήρθε στο μουσείο της Ακρόπολης. «Το διέγραψε το ιταλικό κράτος και το πρόσφερε στο Μουσείο της Ακρόπολης για πάντα. Αυτά τα δάνεια και τα αντιδάνεια και δεν ξέρω ποιους άλλους όρους… ακόμη και το δώρο αν θέλετε, δεν μπορείς να δωρίσεις κάτι που δεν σου ανήκει», ανέφερε. «Αφήστε τις ανταλλαγές... Όταν θέλεις να ζυμώσεις, δεν κάθεσαι μήνες να κοσκινίζεις», συμπλήρωσε.
Τέλος, εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά» στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, «με το θραύσμα Fagan, τα τρία που θα έρθουν από το Βατικανό και όλα αυτά που συμβαίνουν», αλλά συμπλήρωσε «η στρατηγική η οποία ανακοινώνεται, δεν είναι στρατηγική».