Σοϊλού κατά Αμερικανού πρέσβη: «Πάρε τα βρωμερά σου χέρια μακριά από την Τουρκία»

Σοϊλού κατά Αμερικανού πρέσβη: «Πάρε τα βρωμερά σου χέρια μακριά από την Τουρκία» Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων της Άγκυρας για το κλείσιμο προξενείων ορισμένων δυτικών χωρών στην Κωνσταντινούπολη και την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία, συνεχίστηκε αμείωτη σήμερα, με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να επιτίθεται φραστικά κατά του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα, λέγοντάς του να πάρει τα «βρωμερά του χέρια μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού, σφοδρός επικριτής των ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί για την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, έστρεψε τα πυρά του στην Ουάσινγκτον για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα για Αμερικανούς προειδοποιώντας τους για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, είτε έχουν κλείσει προσωρινά τις πρεσβείες και τα προξενεία τους στην Τουρκία είτε έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες έπειτα από αντιτουρκικές διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και το κάψιμο του Κορανίου.

Χθες οι πρεσβευτές εννέα δυτικών χωρών κλήθηκαν από το τουρκικό ΥΠΕΞ για το κλείσιμο των προξενείων τους στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενες κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την κίνηση αυτή των χωρών «εσκεμμένη» προσθέτοντας πως οι χώρες που προέβησαν σ' αυτή δεν μοιράστηκαν με την Τουρκία καμιά πληροφορία για τους «λόγους ασφαλείας» που επικαλέσθηκαν.

Χθες, ο Σοϊλού κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι έχουν εξαπολύσει «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, που θα μπορούσε να ζημιώσει τον τουριστικό τομέα.

Σουλεϊμάν Σοϊλού: «Θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία»

Σήμερα το μεσημέρι, σε μια εκδήλωση στην Αττάλεια, έστρεψε τα πυρά του συγκεκριμένα κατά των ΗΠΑ.

«Κάθε Αμερικανός πρέσβης που φτάνει στην Τουρκία τρέχει να μάθει πώς να κάνει εφικτό ένα πραξικόπημα στην Τουρκία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Φλέικ.

«Απευθύνομαι στον πρεσβευτή των ΗΠΑ από εδώ. Ξέρω τους δημοσιογράφους που βάλατε να γράφουν άρθρα», πρόσθεσε.

«Πάρτε τα βρωμερά χέρια σας από την Τουρκία. Είμαι πολύ σαφής. Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ σας χαμόγελο και κρατείστε το μακριά από την Τουρκία».

Ο Σοϊλού συνέχισε κατηγορώντας τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη ότι συντονίζονται σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την ήπειρο.

Ο Σοϊλού και η Ουάσινγκτον έχουν μια μακροχρόνια διαμάχη. Το 2018, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε προσωρινές κυρώσεις στον Σοϊλού και στον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ για τη σύλληψη και κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Το επόμενο έτος, οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις στον Σοϊλού και σε άλλους Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την επίθεση της Τουρκίας εναντίον Κούρδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κυρώσεις ήταν βραχύβιες και αργότερα ήρθησαν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Διεθνή / Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Η Νταίζη είναι πλέον 13 ετών και πάσχει από προβλήματα υγείας, όμως όσος χρόνος της απομένει θα είναι γεμάτος αγάπη, λέει το ζευγάρι των ηλικιωμένων που την ξαναβρήκε
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων

Διεθνή / Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων, Ισραηλινών ομήρων

Περιστοιχισμένοι από μαχητές της Χαμάς, οι όμηροι Ορ Λεβί, Ελί Σαραμπί και Οχάντ Μπεν Αμί, που φαινόντουσαν αδυνατισμένοι και αδύναμοι, αναγκάστηκαν να μιλήσουν στα εβραϊκά μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί
LIFO NEWSROOM
«Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Διεθνή / «Ας κάνουμε συμφωνία»: Θετικός ο Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ξεκαθάρισε πως δεν προτείνει να «χαρίσει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας του και πρόκειται μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την εκμετάλλευσή τους
LIFO NEWSROOM