«Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να “σπάσει” η γυάλινη οροφή»
Τρεις ταλαντούχες γυναίκες από τη Netcompany-Intrasoft μιλούν για την πορεία τους και τον δυναμικό ρόλο των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας.
ADVERTORIAL
Από τη μηχανικό λογισμικού Margaret Hamilton, που το 1969 ανέλαβε την ομαλή προσσελήνωση και επιστροφή του Apollo 11, μέχρι τη δυναμική πρώην COO του Facebook, Sheryl Sandberg, αμέτρητες γυναίκες έχουν διαπρέψει στον χώρο της τεχνολογίας, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που ζούμε και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως δεν υπάρχουν επαγγέλματα με πρόσημo φύλου, μόνο θέληση και όραμα. Μπορεί οι προκλήσεις και τα έμφυλα στερεότυπα να επιμένουν ακόμα και σήμερα στον συχνά ανδροκρατούμενο κόσμο της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, ωστόσο ολοένα και περισσότερες εταιρείες αγκαλιάζουν τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία, σπάζοντας τους μηχανισμούς αποκλεισμού και φέρνοντας το ταλέντο των γυναικών στο προσκήνιο.
Ανάμεσα στις πιο συμπεριληπτικές επιχειρήσεις που κάνουν το όραμα αυτό πράξη βρίσκεται η Netcompany-Intrasoft, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών Tεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που ιδρύθηκε το 1996. Με παρουσία σε 13 χώρες η εταιρεία παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες Πληροφορικής υψηλής ποιότητας και απασχολεί περισσότερα από 2.800 στελέχη υψηλής εξειδίκευσης τα οποία εκπροσωπούν 50 διαφορετικές εθνικότητες και κατέχουν περισσότερες από 30 γλώσσες. Από τον Νοέμβριο του 2021 αποτελεί μέλος του Netcompany Group A/S.
H ενασχόληση με την Πληροφορική απαιτεί να αναζητάς συνεχώς τρόπους να ενδυναμώνεις τις δεξιότητές σου και να ενημερώνεσαι διαρκώς για τις νέες τεχνολογίες.
Η υπεύθυνη στάση της Netcompany-Intrasoft και η έμπρακτη στήριξή της προς το κοινωνικό σύνολο μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στην πρόοδο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εταιρικού της DNA. Η εταιρεία επενδύει διαχρονικά σε πρωτοβουλίες για τη γενικότερη ενδυνάμωση των γυναικών στον κλάδο της τεχνολογίας, την επαγγελματική τους εξέλιξη και την περαιτέρω καλλιέργεια των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, και το ποσοστό των γυναικών σε αυτήν βρίσκεται στο 34%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον ελληνικό και ευρωπαϊκό μέσο όρο του κλάδου της Τεχνολογίας, που βρίσκεται στο 21% (Πηγή: Eurostat - High Technology sectors). Επιπλέον, μέσα από το πολυδιάστατο εκπαιδευτικό ΕΚΕ πρόγραμμά της, «Netcompany-Intrasoft Youth», η εταιρεία ενθαρρύνει τη νέα γενιά να ακολουθήσει επαγγέλματα STEM.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η LiFO συνομίλησε με τρεις ταλαντούχες γυναίκες από τον επιχειρηματικό κορμό της Netcompany-Intrasoft, την Πολυάννα-Πολυξένη Γκάτσιου, τη Μαριλένα Στάπα και τη Μαρία Γκοσδή, και μοιράστηκε τις σκέψεις τους πάνω στο ζήτημα της σημασίας των γυναικών που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» και της ενίσχυσης του ρόλου τους στον κλάδο της τεχνολογίας και των ψηφιακών υπηρεσιών.
— Επιλέξατε να ακολουθήσετε μια καριέρα στον κλάδο του ΙΤ και της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, ο οποίος δυστυχώς, σύμφωνα με τις παγκόσμιες έρευνες και μετρήσεις, παρά τη σχετική πρόοδο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό «ανδροκρατούμενος». Ποιες είναι οι δυσκολίες για μια γυναίκα που ασχολείται με το ΙΤ σήμερα και ποιες οι ευκαιρίες;
Πολυάννα-Πολυξένη: Είναι γεγονός ότι τα επαγγέλματα στον κλάδο του IT θεωρούνται ως κατεξοχήν ανδροκρατούμενα, πιστεύω όμως πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά την ενασχόληση των γυναικών με αυτά και την εξέλιξή τους. Η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα, απαιτεί διαρκώς νέες δεξιότητες, ενώ ο χώρος παρέχει πλέον ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες ανέλιξης, υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα ότι το ταλέντο και τα skills δεν γνωρίζουν φύλο. Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερα περήφανη και τυχερή που εργάζομαι σε μια εταιρεία τεχνολογίας με ξεκάθαρη κουλτούρα ισότητας και στήριξης της διαφορετικότητας, που δείχνει εμπιστοσύνη στις γυναίκες και στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον κλάδο.
— Ποιες είναι μερικές από τις γυναίκες που σας εμπνέουν στον χώρο με τον οποίο ασχολείστε, είτε εντός της εταιρείας είτε ευρύτερα;
Μαριλένα: Οι γυναίκες έχουν συμβάλει καταλυτικά στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσω της ενσυναίσθησης (emotional intelligence) και της ικανότητάς τους για πολυδιάστατη διαχείριση σύνθετων προβλημάτων. Στον χώρο της τεχνολογίας η μόνη σταθερά είναι η διαρκής αλλαγή και το χαρακτηριστικό αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχημένη πορεία σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Όπως έχει αναφέρει και η Susan Wojcicki, CEO του YouTube και μητέρα 5 παιδιών, που αποτελεί πηγή έμπνευσης τόσο για μένα όσο και για πολλές νέες γυναίκες: «Το σημαντικό εδώ είναι να μπορείς να αγκαλιάζεις την αλλαγή και να την κάνεις σύμμαχο σε αυτά που θέλεις να πετύχεις».
— Ποια πιστεύετε πως είναι η σημασία των γυναικών που «σπάνε τη γυάλινη οροφή» και βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις;
Πολυάννα-Πολυξένη: Πλέον, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν διεκδικήσει και κατακτήσει με επιτυχία ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ο διάλογος τόσο από τις εταιρείες όσο και από την πολιτεία για την υιοθέτηση πρακτικών με σκοπό τις ίσες ευκαιρίες στον χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα, έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για να «σπάσει» η γυάλινη οροφή και να ενισχυθεί η γυναικεία παρουσία στις επιχειρήσεις και με χαρά μπορώ να πω πως εργάζομαι σε μία από αυτές. Προσωπικά, εμπνέομαι απ’ όλες τις γυναίκες που τα έχουν καταφέρει και αποδεικνύουν ότι το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο στην επιτυχία, παρά μόνο το εσωτερικό κίνητρο για διαρκή εξέλιξη.
— Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε μια νεαρή γυναίκα που φιλοδοξεί να εργαστεί στον χώρο του ΙΤ;
Μαριλένα: Προερχόμενη επαγγελματικά από έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο, με σπουδές στη Μηχανολογία και το Διεθνές Marketing, θεωρώ πολύ σημαντικό να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον που στηρίζει την προσωπική και επαγγελματική μου εξέλιξη. Θεωρώ πως η έως τώρα επαγγελματική μου πρόοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα διαρκούς εκπαίδευσης της Netcompany-Intrasoft, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία inhouse εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων γύρω από αναδυόμενους ρόλους τεχνολογίας (π.χ. Product leads, Machine Learning Engineers, & AI Experts) αλλά και μια ευρεία γκάμα inhouse ομάδων (Communities of Practice, Centers of Excellence). Προσωπικά, θεωρώ πως ο συνδυασμός ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης και οι δομημένες διαδικασίες mentoring από τον manager είναι βασικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν κάθε νέα γυναίκα, και όχι μόνο, να εξελιχθεί στον χώρο.
Μαρία: Από προσωπική εμπειρία, θεωρώ την πρακτική άσκηση σε ΙΤ εταιρείες μια σημαντική πρώτη κίνηση για επαγγελματική σταδιοδρομία, που μπορεί να βοηθήσει κάθε νέα γυναίκα να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον κλάδο. Επίσης, η ενασχόληση με την Πληροφορική απαιτεί να αναζητάς συνεχώς τρόπους να ενδυναμώνεις τις δεξιότητές σου και να ενημερώνεσαι διαρκώς για τις νέες τεχνολογίες. Αυτό επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εταιρεία όπου εργάζομαι, χάρη στις συνεχόμενες εκπαιδεύσεις, τα σεμινάρια και την απόκτηση πιστοποιήσεων. Τέλος, η επαγγελματική πρόοδος δεν μπορεί να εκπληρωθεί αν το ίδιο το άτομο δεν έχει φιλοδοξίες, πάθος, προσήλωση και τόλμη.