Μαθήματα υψηλής ποιότητας σε 5 επιστημονικούς κλάδους από το Mathesis
Κορυφαίοι επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί μεταφέρουν τη γνώση τους σε έναν κύκλο διαδικτυακών μαθημάτων για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
ADVERTORIAL
Ο νέος κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων του Mathesis ξεκινάει σε λίγες ημέρες με εκλαϊκευμένα μαθήματα Νομικής Επιστήμης, Πληροφορικής, Ιστορίας, Γλωσσολογίας και Φυσικής. Οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι στο πεδίο τους από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και έμπειροι επαγγελματίες με βαθιά θεωρητική και πρακτική γνώση στο αντικείμενό τους, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία μαθημάτων υψηλής ποιότητας, ελεύθερα για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Eκλαϊκευμένη Νομική Επιστήμη
Στο μάθημα Τα δικαιώματα των ασθενών: Κανόνες για την προστασία μας κατά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας με διδάσκοντες τον Κωνσταντίνο Α. Ρόκα (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δικηγόρος Αθηνών) και την Ευρυδίκη Κραββαρίτη (Ειδική Παθολόγος – Γηρίατρος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) θα συζητήσουμε για τα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες όταν χρειάζεται να καταφύγουμε στη βοήθεια των επαγγελματιών υγείας, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο. Θα τονίσουμε την σημασία του δικαιώματος στην υγεία, θα μιλήσουμε για το δικαίωμά μας να λαμβάνουμε πλήρη ενημέρωση και να συναινούμε πριν υποβληθούμε σε οποιαδήποτε θεραπεία, για τα δικαιώματά μας που γεννιούνται μετά την πρόσβασή μας σε υπηρεσίες υγείας αλλά και για τους θεσμούς που βοηθούν στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών, όπως η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη ή ο Συνήγορος του Πολίτη. Τέλος, θα αναφερθούμε σε ειδικές κατηγορίες ασθενών και στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως οι ψυχικά ασθενείς, οι άνθρωποι κοντά στο τέλος της ζωής και άλλα ευάλωτα άτομα.
Πληροφορική
Η Java αποτελεί την πιο δημοφιλή γλώσσα προγραμματισμού εδώ και 30 περίπου χρόνια, παραμένoντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών. Στο μάθημα Εισαγωγή στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Java, με τον Γιάννη Κωστάρα (προγραμματιστής, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Apache - Netbeans) θα μάθουμε να γράφουμε προγράμματα στη γλώσσα που «τρέχει» σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, θα γνωρίσουμε τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού και θα δούμε τις βελτιώσεις που έχουν εισαχθεί στις τελευταίες εκδόσεις της Java. Το μάθημα απευθύνεται και σε ανθρώπους χωρίς απαραίτητα προηγούμενη επαφή με τον προγραμματισμό, περιλαμβάνει πολλές λυμένες ασκήσεις, καθώς και τη δημιουργία ενός ολόκληρου προγράμματος, το οποίο θα χτίσουμε βήμα-βήμα μαζί με τον διδάσκοντα. Ολοκληρώνοντας το μάθημα αυτό θα είμαστε σε θέση να προγραμματίζουμε σωστά και με ασφάλεια στη γλώσσα Java και να λύνουμε μόνοι μας ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα.
Ιστορία
Στην ενότητα της Ιστορίας, η Μαρία Ευθυμίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) μας μιλάει για τα επτά περίπου χρόνια του Πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και τις συγκρούσεις στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Στο μάθημα Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας θα εξετάσουμε τα διεθνή δεδομένα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις παραμονές της έκρηξης της Επανάστασης του 1821, τις κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές πραγματικότητες του Ελληνισμού τη στιγμή του μεγάλου εγχειρήματος καθώς και τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα της Επανάστασης και τη σημασία τους.
Γλωσσολογία
Το μάθημα Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή με το Φοίβο Παναγιωτίδη (Πανεπιστήμιο Κύπρου) αποτελεί μια συστηματική εισαγωγή στις γλωσσικές σπουδές. Σκοπός του είναι να γνωρίσουμε τη Γλωσσολογία μέσα από βασικές ερωτήσεις όπως «τι είναι γλώσσα;», «ποια είναι η σχέση της γλώσσας με τον πολιτισμό αλλά και με τη σκέψη;», «είναι ανθρώπινο προνόμιο η γλώσσα;», «από τι είναι φτιαγμένη και πώς λειτουργεί η γλώσσα;». Επίσης, το μάθημα θα καταπιαστεί με το γιατί υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, ως προς τι διαφέρουν μεταξύ τους αλλά και με τα κοινά μεταξύ τους στοιχεία. Τέλος, το μάθημα θα εξετάσει τι είναι Γλωσσολογία και θα προσφέρει μια ξενάγηση με παραδείγματα στην ανάλυση της δομής και της λειτουργίας της γλώσσας.
Φυσική
Στο μάθημα Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές (Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Πανεπιστήμιο Κρήτης) θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως θα τις εφαρμόσουμε στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι της Εισαγωγής στην Κβαντική Φυσική 2 θα είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και η οικοδόμηση μιας θεωρίας του χημικού δεσμού στο απλούστερο δυνατό επίπεδο. Στην τρέχουσα έκδοσή του, το μάθημα απευθύνεται πρωτίστως σε καθηγητές Λυκείου, οι οποίοι φέτος καλούνται για πρώτη φορά να διδάξουν μια στοιχειώδη εισαγωγή στις βασικές έννοιες της κβαντομηχανικής.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με την πολύτιμη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που αποτελεί τον κύριο και ιδρυτικό δωρητή του Mathesis και μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ.
Δείτε περισσότερα παρακάτω:
Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram / Twitter
Επικοινωνία: [email protected] / 210-3849038