Βρετανία: Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τους μετανάστες

Βρετανία: Έντονες αντιδράσεις στη Βουλή προκαλεί το νομοσχέδιο για τους παράτυπους μετανάστες - Ανησυχία εκφράζει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Αντιδράσεις στη βρετανική Βουλή προκαλεί το νέο νομοσχέδιο για παράτυπους μετανάστες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο εκτός των άλλων προβλέπει πως «οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κρατούν για 28 ημέρες όποιους παράτυπους μετανάστες συλλαμβάνουν χωρίς δικαστική συναίνεση».

Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να τους απελάσει άμεσα, ενώ το αίτημα τους για παραμονή στη Βρετανία θα εξετάζεται αφού έχουν φύγει από τη χώρα.

Επιπλέον, δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται τους νόμους περί σύγχρονης δουλείας και έτσι τα δικαστήρια δεν θα μπορούν να μπλοκάρουν την απέλαση τους. Μάλιστα, σε όλους όσοι το αίτημα ασύλου απορριφθεί και θα έχουν παρανομήσει, θα τους επιβάλλεται ισόβια απαγόρευση εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κατάσταση δεν είναι ούτε ηθική ούτε βιώσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο για τον βρετανικό λαό, ο οποίος διαχρονικά έχει ανοίξει τα σπίτια του σε γνήσιους πρόσφυγες, τώρα να είναι υποχρεωμένος να ξοδεύει περίπου 6 εκατομμύρια στερλίνες ημερησίως για να φιλοξενεί σε ξενοδοχεία παράνομους μετανάστες», δήλωσε ο πρωθυπουργός  Ρίσι Σούνακ, προσπαθώντας να αιτιολογήσει το «αυστηρό αλλά αναγκαίο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Αντιδρούν ΟΗΕ και αντιπολίτευση

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από τη πρώτη στιγμή εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» σημειώνοντας πως αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους στην ουσία θα απαγορεύει το δικαίωμα αίτησης ασύλου.

Ζήτησε, δε, από τη βρετανική κυβέρνηση να υιοθετήσει «πιο ανθρώπινες» λύσεις. Αν τελικά περάσει αυτός ο νόμος, «θα ισοδυναμεί με το τέλος του δικαιώματος στο άσυλο καθώς θα στερεί από εκείνους που φτάνουν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο το δικαίωμα να αναζητήσουν την προστασία που χορηγείται σε έναν πρόσφυγα», γράφει στην ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία, τονίζοντας παράλληλα πως το νομοσχέδιο στερεί από τους πρόσφυγες «ακόμη και τη δυνατότητα να παρουσιάσουν την περίπτωσή τους».

Όπως υπογραμμίζει, «οι περισσότεροι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, πολύ απλά δεν είναι σε θέση να βγάλουν διαβατήρια και τις απαραίτητες βίζες, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλείς και νόμιμοι οδοί στη διάθεσή τους». Το να τους αρνούνται λοιπόν την αίτηση ασύλου μ' αυτό το επιχείρημα προσβάλουν «την αρχή για την οποία συστάθηκε η Σύμβαση για τους πρόσφυγες», σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «δαιμονοποίηση» όσων αιτούνται άσυλο αλλά και για «απάτη» των Συντηρητικών, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δίωξη των διακινητών, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Υβέτ Κούπερ.

Αναλυτές με τη σειρά τους εκτιμούν πως αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές, μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να βρεθεί υπόλογο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μια και είναι πολύ πιθανόν να παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει πως το νομοσχέδιο είναι σύννομο τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, τονίζει πως η πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί μία από τις πέντε προτεραιότητες που έχει βάλει ως στόχους για το 2023 ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Μάλιστα, με κάθε ευκαιρία θυμίζει ότι το 2022 περισσότεροι από 45.000 παράτυποι μετανάστες διέσχισαν με λέμβους τη θάλασσα της Μάγχης. Πρόκειται για αύξηση που αγγίζει το 60% σε σύγκριση με το 2021. Από την αρχή της χρονιάς περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη, ενώ αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 160.000 αιτήσεις ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συζήτηση γι' αυτό το άκρως αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ξεκινάει αύριο, Δευτέρα, στη βρετανική βουλή, ενώ η διαδικασία για την ψήφιση του έχει οριστεί για την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Με τους αναλυτές να προβλέπουν πως αν τελικά περάσει και γίνει νόμος του κράτους θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM